Vojsci Srbije je juče u Tehničko-remontnom zavodu u Čačku predato 17 specijalnih terenskih vozila HUMWVE (popularno hameri), koji su donacija američke vlade u okviru programa podrške srpskim oružnim snagama.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić se, na ceremoniji primopredaje, zahvalio američkoj vladi i ambasadorki Meri Vorlik na pomoći i precizirao da će najveći deo tih vozila biti predat 31. bataljonu, Treće brigade Kopnene vojske Srbije u Zaječaru, a deo u bazi Jug kod Bujanovca, ali da je, pre svega, namera da ta vozila budu korišćena u mirovnim operacijama pod okriljem UN. „Vrednost vozila je 2.887.463 dolara, dakle velika vrednost za našu zemlju koja se nalazi u ekonomskoj krizi, i mi smo zahvalni našim američkim prijateljima što su dali sve od sebe da vozila dođu u Srbiju“, rekao je Vučić. Dodajući da su SAD u vojnoodbrambenom delu jedan od najvažnijih partnera Srbije i Vlada Srbije, Vučić je izrazio nadu da će ovakva saradnja, pomoć i podrška SAD biti nastavljena i u budućnosti.

– Mi, međutim, moramo da uz nastavak te vrste saradnje radimo na poboljšanju sopstvenih kapaciteta i to je ono čemu ćemo posvetiti posebnu pažnju u narednom periodu, rekao je Vučić. Primopredaji su prisustvovali i načelnik Generalštaba general-potpukovnik Ljubiša Diković i predstavnici Ambasade SAD. Ambasadorka Vorik je izjavila da kupovina ovih vozila predstavlja još jednu potvrdu produbljivanja saradnje oružanih snaga Srbije i SAD, i objasnili da donacija, osim terenaca, obuhvata i komplet alata i rezervne delove kako bi vozila bila što duže u upotrebi“. „Znamo da će Vojska Srbije koristiti ova vozila kako bi što više razvila kapacitete za učešće u mirovnim misijama EU i UN, a mi smo spremni da u najvećoj mogućoj meri pomognemo te napore Srbije“, rekla je Vorlik najavivši da će, verovatno tokom sledeće godine, biti dostavljena još četiri vozila i oprema za obuku na terenu, vredni dodatnih dva miliona dolara.

Svečanost u Čačku bila je prilika da prvi potpredsednik Vučić odgovori i na pojedina politička pitanja. Komentarišući tekst pomoćnika ministra kulture Dragana Kolarevića, zaduženog za medije, „Vreme je za prvi srpski kulturni ustanak“, Vučić je rekao da se „ne slaže sa načinom na koji je istupio gospodin Kolarević“, ali i podsetio da autor, u vreme kada je tekst pisan i objavljen, nije bio službenik Vlade Srbije. Vučić je primetio da je nedavno novinar Teofil Pančić na TV B92 vređao i njega i predsednika Srbije, a da se zbog toga niko u medijima nije uzbudio, dok se sa druge strane „slučaj pravi od daleko benignijeg teksta“.

Promocija oficira Vojske Srbije

Svečanim defileom ispred Narodne skupštine u subotu su promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je na svečanosti uručio oficirske sablje trojici najboljih diplomaca, a ministar odbrane Aleksandar Vučić uručio je pištolje s posvetom najuspešnijim kadetima vida Kopnene vojske i Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari