Manic Street Preachers na Exit-u

Popularni britanski bend "Manic Street Preachers", čiji će deveti studijski album biti objavljen 18. maja, nastupiće na glavnoj bini "Exit" festivala u petak 10. jula.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2009.

21:45

Default images

Novi album pod naslovom „Journal For Plague Lovers“ sadržaće i stihove koje je njihov član Riči Edvards (Richey Edwards) ostavio pre misterioznog nestanka 1995. godine.

Produkciju ovoga albuma potpisao je Stiv Albini (Steve Albini), koji je radio albume za "Nirvanu", "The Stooges", Pi Džej Harvi ( PJ Harvey) i brojne druge.

"Manic Street Preachers" su osnovani u velškom gradu Blekvud 1986. godine. Bend od samog početka čine pevač i gitarista Džems Din Bredfild (James Dean Bradfield), basista Niki Vajer (Nicky Wire) i bubnjar Šon Mur (Sean Moore).

Prvi singl „Suicide Alley“ izdali su 1989. godine, kada im se pridružio i Riči Edvards.

Debi album „Generation Terrorist“ izdali su 1992, da bi već sledeće godine sa albumom „Gold Against the Soul“ ušli u prvih deset na top listi.

U međuvremenu, u humanitarne svrhe, objavljuju obradu pesme „Suicide Is Painless“ iz serije „M.A.S.H“ koja ubrzo izbija na visoko 7. mesto top liste.

1994. godine objavljen je album "Holy Bible", koji je dobio visoke ocene kritičara, iako je prodaja bila relativno slaba.

Nakon nestanka Ričija Edvardsa 1995. godine, sastav je dve godine kasnije objavio izdanje „Everything Must Go".



Peti album „This Is My Truth Tell Me Yours“ postigao je uspeh širom sveta, a bend osvaja prvo mesto sa singlom „If You Tolerate This Your Childer Will Be Next“. Isti uspeh imao je singl „The Masses Against The Classes“ , kojim su "Maniksi" potvrdili status benda sa društveno političkom oštricom.

"Manic street preachers" su 2001. godine bili prvi veliki rok bend sa zapada koji je nastupio na Kubi gde su čak upoznali i Fidela Kastra. Ceo put i koncert je zabeležen na DVD izdanju „Louder Than War“.

2001. godine objavili su album „Know Your Enemy“, sa kojeg su skinuti singlovi „Found That Soul“ i „So Why So Sad“, i što je potpuno neubičajeno za muzičku industriju, oba su izlašla istog dana.

Pored slabijih kritika i 13. mesta na top listi, sedmi po redu album „Lifeblood“ lansira jedan od najvećih hitova benda „The Love of Richard Nixon“.

Posle promotivne turneje i dvogodišnje pauze, "Meniksi" su 2007. izdali album „Send Away the Tigers“, po mišljenju publike i kritike jedan od najboljih u njihovoj karijeri . Na ovom albumu je i hit pesma sa Ninom Person (Cardigans) „Your Love Alone Is Not Enough“, kao i veoma popularne numere „Autumnsong“ i „Indian Summer“.

Deseti "Exit" održaće se od 9. do 12. jula, a na festivalu će nastupiti "Arctic Monkeys", "KoRn", "Kraftwerk", Mobi (Moby), "Madness", Peti Smit (Patty Smith), Karl Koks (Carl Cox), Riči Hotin (Richie Hawtin) i mnogi drugi.

Četvorodnevne ulaznice za festival direktno se prodaju od početka aprila u filijalama Erste banke i u Gigstix prodavnicama po aktuelnoj ceni od 5990 dinara. Finalna cena ovih ulaznica biće 9990 dinara. Ulaznice mogu da se kupe na sedam različitih lokacija u Beogradu, tri u Novom Sadu i po jednoj u Nišu, Kragujevcu, Zrenjaninu i Subotici. Pored Erste banke, ulaznice mogu da se kupe u dve Gigstix prodavnice koje se nalaze u beogradskoj koncept radnji Supermarket i u novosadskom tržnom centru Pariski magazin.

Slušajte Manic Street Preachers na B92.fm

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: