Ideja koju je iznela ministarka energetike, razvoja i zaštite sredine Zorana Mihajlović da Elektroprivreda Srbije treba da uvozi struju direktno od proizvođača ne nailazi na otpor u stručnoj javnosti koja ipak ukazuje da na tom planu treba postupati oprezno kako bi se izbegle eventualne zloupotrebe.


Naime, prema važećim zakonskim rešenjima EPS ne može direktno da kupuje električnu energiju u inostranstvu već samo ima pravo da raspiše tender i na njemu izabere najpovoljniju ponudu trgovaca. Na taj način EPS struju kupuje posredno a sve je regulisano Zakonom o javnim nabavkama. Dakle, u slučaju da se država odluči da EPS-u dozvoli direktnu trgovinu podrazumeva se da bi taj zakon doživeo određene izmene. Treba naglasiti da i po važećim zakonskim regulativama EPS ima pravo da kupuje struju direktno od proizvođača iz inostranstva u slučaju kriznih situacija. Međutim, to je jedino moguće ako EPS poseduje svoju firmu za trgovinu a u ovom trenutku je nema. Godišnjim planom poslovanja te kompanije predviđeno je formiranje takve firme ali ga Vlada Srbije još uvek nije odobrila.

Sagovornik Danasa koji je insistirao da ostane anoniman ističe da bi EPS-u trebalo dozvoliti da trguje strujom na isti onakav način kakav je ustanovljen u razvijenim evropskim zemljama, a to je da ima svoju trgovačku firmu koja bi kupovala električnu energiju bez posrednika. – Ako takva pravila važe u Evropi, ne vidim razlog da drugačiji sistem postoji u Srbiji – ističe naš sagovornik. Slobodan Ružić, direktor kompanije Enerdži sejving grup, naglašava da je svakako povoljnije kada se struja kupuje direktno od proizvođača nego od posrednika ali da je najvažnija stvar da kupovina električne energije bude obavljena na transparentan način. – Smatram da bi EPS-u trebalo omogućiti da električnu energiju nabavlja po najjeftinijim cenama, što znači da bi recimo proizvođač imao pravo da učestvuje na tenderu koji raspisuje ta kompanija. Takođe EPS-u u kriznim situacijama treba obezbediti mogućnost direktnog uvoza struje. Međutim, sve to treba raditi veoma pažljivo i ceo proces mora biti podložan detaljnoj kontroli a svi detalji aranžmana transparentni – objašnjava Ružić. Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić kaže da direktan uvoz struje može da bude „mač sa dve oštrice“, odnosno da ima svojih prednosti ali i mana. – Toj temi ne treba pristupati na populistički način. Činjenica je da je kupovina od proizvođača jeftinija ali ne i uvek. Nekada je jeftinije kupiti struju od posrednika. Može da se desi da trgovac strujom ima viška električne energije, pa će je onda dati po nižoj ceni nego onu koju bi tražio proizvođač. Prema tome dobro treba razmisliti šta uraditi. Sa druge strane smatram da bi EPS-u trebalo dozvoliti formiranje trgovačke firme jer bi to bio najadekvatniji način na koji bi ta kompanija pazarila struju – zaključuje naš sagovornik.

Elektroenergetska situacija stabilna

Beograd – Elektroenergetska situacija u Srbiji je stabilna, struje ima i neće biti uvoza tog energenta u septembru i oktobru, izjavila je juče srpska ministarka energetike Zorana Mihajlović. Ona je potvrdila da će biti uvedena jeftinija struja tokom dana, naglasivši da će sve što je ranije rečeno biti ispunjeno. Ministarka je u avgustu najavila da bi građanima Srbije do kraja septembra trebalo da bude omogućeno korišćenje struje po jeftinijoj tarifi i dva sata tokom dana, a ne samo od ponoći do osam ujutro. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari