Medresa i medresanti sve poznatiji po dobrim rezultatima

4
32

Novi Pazar – Medresa “Gazi Isa-beg” u Novom Pazaru ove godine je primila najveći broj učenika koji žele da pohađaju tu srednjoškolsku ustanovu, kazao je za našu televiziju Rešad ef. Plojović

Direktor medresa “Gazi Isa-beg” u Novom Pazaru istakao je da su učenici medrese inače poznati po dobrim rezultatima koje ostvaruju, obzirom na zahtjevne kriterijume koje se stavljaju pred njima.

„ Ono što mogu reći da je medresa škola, koja pored nastavnog dijela ima takođe  važan segment u svom radu i radu sa učenicima. Ove godine smo upisali najveći broj učenika, dva odeljenja u muškoj i jedno odeljenje u ženskoj medresi. Takođe od ove godine imamo i jedno istureno odeljenje u Rožajama “, kazao je Plojović.

Na pitanje zašto su baš željeli da pohađaju ovu školu, učenici ove srednjoškolske ustanove su kazali da su u pitanju najviše vjerski razlozi i dobri uslovi koje nudi “Gazi Isa-begova” Medresa u NP.

“ Upisao sam medresu zato što želim da steknem pravo znanje o svojoj vjeri, i  težim ka tome da Allah dž.š. bude zadovoljan samnom, i da jednoga dana budem pravi mumin” , kazao je jedan od učenika.

Znatan broj učenika stanuje u internatu, čiji je kapacitet dvije stotine učenika što u muškoj, što u ženskoj medresi.

Pripremila: Meka Dečković

(Sandžak TV)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. Evljad je za roditelja najvise iskusenje,i blago onima cija djeca zavrse medresu oni sy svoj emanet obavili.Takva omladina je jedina nada u danasnjem vremenu kad pojedini mladi ljudi srle u propast sve vise i vise.Zahvala pripada ALLAHU DZ. I NARAVNO GLAVNOM MUFTIJI U srbiji MUAMERU EF. ZUKORLICU kao i ljudima koji ga okruzuju.

    • Ja bih volio da je to tako iskreno i vjerovao sam do skoro dok se nisam razocarao u kada sam upoznao nekoliko bivsih medresanata.
      Nazalost, kod nas jos uvijek vazi da ako te strah da ti dijete nije na ulicu daj ga u medresu. A da li je to dijete za medresu najmanje se pitaju roditelji to. Al kazem, to je nekolicina njih koje sam sreo u zivotu da su takvi, a opet cast ostalima.
      Jednostavno ako je dijete ser i ako je sklono zlu, sto medresa ga ne moze izvuc.
      I jos sam primjetio da uglavnom seljaci upisuju svoju djecu u medresu jer ne smiju da upisu djecu u gimnaziju il neku drugu skolu u gradu. Misle valjda da ce im se dijete pokvarit; sto opet nije dobro jer nemaju povjerenja u svoju djecu.
      No, ipak vjerujem da ce nasa Medresa u buducnosti prevazici ove prepreke i razlike i stajati na cvrstim nogama insaAllah.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.