Capital.ba

Povratak optimizma na azijske berze

09.04.2009. / 11:12

azijske-berze5TOKIO, Azijske dionice danas su porasle nakon dvodnevne negativne serije jer je na ulagače pozitivno djelovala odluka japanske vladajuće stranke o ubrizgavanju dodatnih 154 milijardi dolara u tamošnju privredu.
Japanski proizvođač građevinske opreme Komatsu skočio je 6 posto na berzi u Tokiju, nakon što je objavljen podatak da su u februaru, u odnosu najanuar, narudžbe za strojevima u najjačoj azijskoj privredi  porasle 1,4 posto. Bloombergovi analitičari su očekivali pad narudžbi od 6,9 posto. Na strani dobitnika našla se i dionica proizvođača autodijelova Densoa, koji je pridobio 4,6 posto, jer su juče General Motors i Chrysler izjavili da će od američkog ministarstva finansija osigurati sredstva za podmirenja obveza prema svojim dobavljačima autodijelova.

Toyota Motor, koja drži 23 posto Densoa, povećala se 4,3 posto. Takata Corp., japanski proizvođač autosjedala, uzletio je 11, a proizvođač kamiona Isuzu Motors 9,5 posto. Najveća evropska banka HSBC Holdings, koja ostvaruje 24 posto prihoda na sjevernoameričkom tržištu, porasla je na berzi u Hong Kongu 6,8 posto, a japanski Mitsubishi UFJ Financial Group ojačao je 7 posto. Na finansijski je sektor pozitivno uticala vijest koju je objavio The New York Times. Navedeni list piše da je test američke vlade pokazao da će krizom najpogođenije banke izbjeći kolaps i u slučaju produbljivanja recesije.

Regionalni azijsko-pacifički indeks MSCI dan je završio 3,2 posto u zelenom na vrijednosti od 87,52 bodova. Japanski je indeks Nikkei 225 skočio 3,74 posto, hongkonški Hang Seng se povećao 2,88, a kineski CSI 300 za 1,55 posto. Južnokorejski je indeks Kospi uzletio 4,13 posto.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!