Capital.ba

Rast dionica na Wall Streetu, ulagači oprezni

09.04.2009. / 10:54

wallstreet4NJUJORK, Nakon dva dana pada, u srijedu su na Wall Streetu cijene dionica porasle podstaknute viješću da će američka vlada pomoći osiguravajućim društvima.Ali, trgovalo se oprezno jer je sve manje vjerovatno da će oporavak privrede nastupiti u drugoj polovini ove godine.
Američko ministarstvo finansija saopštilo je juče da će pomoći društvima za životno osiguranje, kojima je kapital erodirao zbog krize na finansijskim tržištima. Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks sektora životnih osiguranja porastao je 6,3 posto, a među najvećim je dobitnicama bila dionica Prudential Financiala s rastom od gotovo 8 posto.

Osjetno su porasle i cijene u tehnološkom sektoru jer se ulagači nadaju da će oporavak potrošnje preduzetnika izazvati rast dobiti tehnoloških kompanija. To je potaknulo rast cijene dionice IBM-a za 2,5, a Qualcomma za 2,2 posto.

U fokusu ulagača bio je juče i građevinski sektor, nakon što je Pulte Homes za preuzimanje Centexa ponudio 1,3 milijarde dolara. Ostvari li se to preuzimanje, nastala bi najveća kompanija za stanogradnju u SAD-u. Cijena dionice Centexa skočila je gotovo 19 posto, dok je dionica Pultea pojeftinila 10,5 posto.

Ali, ulagače je juče na oprez navela objava zapisnika s nedavne sjednice Feda, na kojoj su čelnici centralne banke smanjili procjene za bruto domaći proizvod SAD-a u drugoj polovini ove i u cijeloj 2010. godini, što znači da je malo vjerovatno da će oporavak privrede nastupiti u drugoj polovini ove godine.

Da recesija nikoga ne štedi, pokazuje i vijest, objavljena nakon zatvaranja Wall Streeta, da je rejting agencija Moody's snizila vrhunski ‘Aaa’ rejting Berkshire Hathawayu, kompaniji poznatog ulagača Warrena Buffetta, navodeći kao razlog jačanje recesije i ozbiljan pad cijena dionica.

Dow Jones indeks porastao je 47 bodova ili 0,61 posto, na 7.837 bodova, dok je S&P 500 indeks ojačao 1,18 posto, dosegnuvši 825 bodova. Nasdaq indeks porastao je, pak, 1,86 posto, na 1.590 bodova. Poslovni.hr

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!