Ove školske godine na području Zlatiborskog okruga u prvi razred osnovne škole upisano je 2.513 učenika. Prema podacima Školske uprave za taj okrug, čije je sedište u Užicu, to je 99 učenika manje nego prošlog septembra. U Užicu je 54 učenika manje, a ostatak u osnovnim školama u Prijepolju, Priboju, Arilju i Novoj Varoši.


– Činjenica je da se nastavlja trend smanjenja broja učenika koji se upisuju u prvi razred osnovne škole, ali je on znatno usporen. Primera radi, u periodu od 1993. do 1999. godine, kada smo imali drastična smanjenja, u jednoj školskoj godini bilo je od 600 do 700 učenika manje – podsetio je Milenko Nikolić, prosvetni savetnik u toj upravi, dodavši da je ove školske godine smanjen i broj učenika u srednjim školama i to za skoro deset odeljenja u celom Zlatiborskom okrugu.

Osim smanjenja broja učenika, smanjuje se i broj nastavnika, koji postaju tehnološki višak, jer prestaje potreba za njihovim radom.

– Broj nastavnika za čijim radom je prestala potreba stalno se menja i 47 nastavnika, koji su bili tehnološki višak, već su raspoređeni u druge škole. Preporuka Ministarstva prosvete je da se tehnološki viškovi ne otpuštaju, nego da imaju prednost prilikom zapošljavanja u drugim školama, istakao je Nikolić dodavši da u tom okrugu postoji i petnaest nastavnika koji su tehnološki višak, a koji nisu raspoređeni na druga radna mesta.

– Ako ne uspemo da ih rasporedimo, oni će od Ministarstva prosvete primati platu sve dok ne dobiju otpremninu – kazao je naš sagovornik, ukazavši i na problem 39 nastavnika koji rade sa smanjenom normom, za koje je naveo da ne mogu da budu tehnološki višak sve dok potpuno ne bude prestala potreba za njihovim radom.

I pored toga što se ranije smanjivao broj odeljenja u osnovnim i srednjim školama, broj prosvetnih radnika ostao je isti, zbog, kako naš sagovornik objašnjava, uvođenja novih predmeta, poput veronauke, građanskog vaspitanja, drugog obaveznog stranog jezika u osnovnoj školi, informatike od petog do osmog razreda i drugih aktivnosti.

– Međutim, sada je potrebno da se uskladi broj odeljenja sa brojem zaposlenih u prosveti – kaže Nikolić, istakavši da školama u tom okrugu stalno nedostaju profesori matematike i fizike, a povremeno i profesori muzičke kulture.

– Kolege koje su proglašene za tehnološki višak pokušavamo da rasporedimo na radna mesta ljudi koji odlaze u penziju. Međutim, dešava se da u penziju odlaze profesori matematike ili fizike, pa kako nemamo tehnoloških viškova za te predmete, moramo da raspišemo konkurse – zaključio je Nikolić.

Štrajk samo u Priboju

Prema podacima Školske uprave, štrajk upozorenja juče je bio organizovan u školama u Priboju, dok su druge škole u Zlatiborskom okrugu radile.

Nema prijava za mito

Na pitanje da li je bilo prijava za kupovinu radnih mesta u školama na području Zlatiborskog okruga, Nikolić je za Danas rekao da ta školska uprava „nije dobila nijednu pisanu prijavu o tome“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari