Svet

Ponedeljak, 03.09.2012.

16:59

Andaluzija traži pomoć od Madrida

Andaluzija, autonomna pokrajina u sastavu Španije, saopštila je da će od centralne vlade zatražiti pomoć, uz "avans" od jedne milijarde evra za likvidnost.

Izvor: Tanjug

Default images

Vlada u Madridu je ranije navela kako planira da u narednih nekoliko nedelja osnuje 18 milijardi evra vredan fond za likvidnost prezaduženih pokrajina, koje su se našle u velikim dugovima nakon kraha tržišta nekretnina 2008. godine.

Troškovi zaduživanja Španije su značajno porasli, pa neke od 17 autonomnih pokrajina imaju problema da otplaćuju svoje dugove.

Andaluzija, pokrajina sa najviše stanovnika u Španiji, traži pomoć usled toga što posrće pod teretom ogromnih dugova i pod stopom nezaposlenosti od čak 33,9 odsto.

U iščekivanju objavljivanja uslova za dobijanje pomoći iz fonda za spas pokrajina, zvaničnica vlade Andaluzije Susana Dijas, je izjavila da će tom španskom regionu biti potreban "avans" od jedne milijarde evra u cilju obezbeđenja likvidnosti.

Andaluzija je četvrta španska pokrajina koja je zatražila pomoć od centralne vlade. U julu je Mursija saopštila da će joj biti potrebna pomoć od 300 miliona evra, dok je prošle nedelje Katalonija najavila da će zatražiti pet milijardi evra, a Valensija najmanje 4,5 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: