Vehabije uzurpiraju imovinu Srba povratnika!

Srpski povratnici tvrde da vehabije u Donjoj Bočinji ruše spomenike na pravoslavnom groblju, seku šumu, zatvaraju stoku u srpske kuće i prete smrću lokalnom stanovništvu

  • 0

Pripadnici vehabijskog pokreta i dalje zaposedaju kuće srpskih povratnika u Donjoj Bočinji, iako ih je policija upozorila da to ne čine.

Srpski povratnici tražili su od opštine Maglaj da iseli vehabije iz ovog mesta, naglašavajući da svakodnevno trpe provokacije, da vehabije ruše spomenike na pravoslavnom groblju, seku šumu, stoku zatvaraju u napuštene srpske kuće, a neretko stanovništvu prete i smrću.

Posle nedavnog sastanka sa predstavnicima opštinske vlasti bezbednosna situacija je, kažu, bolja.

Povratnik u Bočinju Boro Jevtić ispričao je da je u poslednje vreme pojačana policijska kontrola, pa su se i vehabije primirile, ali da i dalje zaposedaju srpsku imovinu.

- Ovde najveći problem nisu međunacionalne tenzije, nego korišćenje tuđe imovine. Vehabije se ponašaju kao da je sve to njihovo. Ako se čovek nije vratio na svoje ognjište, niko nema pravo da mu ruši kuću i seče šumu - rekao je Jevtić "Glasu Srpske".

On kaže da su prikupili potvrde o vlasništvu nad zemljištem i izjave vlasnika da ne dozvoljavaju korišćenje njihove imovine.

- To ćemo predočiti na prvom sastanku sa opštinskim vlastima i zahtevati da se vehabije uklone sa naših poseda. Ako su vehabije kupile dve kuće, ne mogu da koriste hiljadu dunuma zemlje koja nije njihova - rekao je Jevtić.

On kaže da je tražio pomoć i od Vlade Republike Srpske i da nikad niko nije došao u Bočinju da vidi kako žive srpski povratnici.

U Bočinji ima oko 30 vehabija, a u Bočinji, Bakotiću i Krsnom Polju živi oko 400 srpskih povratnika. Jevtić kaže da je nejasno kako vehabije mogu neprijavljene "na divlje" da žive u Bočinji.

- Jedan kupi kuću, a svi ostali tu žive na divlje i po dve godine bez ikakvog prijavljivanja. U Gornjoj Bočinji samo jedan od njih ima ličnu kartu izdatu u Maglaju, a svi ostali su prijavljeni u drugim gradovima u FBiH - rekao je Jeftić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA