Capital.ba

Ubrzani razvoj “sjeverne Venecije”

03.09.2012. / 10:13

SANKT PETERBUG, Sankt Peterburg uskoro bi mogao da stigne Veneciju po broju turista, a turistički ekperti ističu veliki razvoj ovoga grada, kojeg je Petar Veliki zamislio kao “prozor svijeta prema Rusiji”.

Ove godine očekuje se da kulturnu prijestonicu Rusije posjeti više od šest miliona turista, koji će doputovati željeznicom, avionima ili turističkim brodovima.

Ta cifra premašuje broj turista koji dolaze u Moskvu, poslovni i administrativni centar Rusije.

“Dotok” inostranih turista ove godine povećan je za čak 25 odsto.

Planirajući još veći rast, zvaničnici su prošle godine položili kamen temeljac najvećeg aerodroma u regionu, koji će koštati milijardu i po dolara.

To je samo dio većih ulaganja koja usmjeravaju “dva sanktpeterburška sina” – kako nazivaju ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika ruske vlade Dmitrija Medvedeva.

Sa svojim vodenim prolazima i kanalima Sankt Peterburg je oduvijek nazivan “sjevernom Venecijom”.

S obzirom na to da broj turista premašuje broj stanovnika, drugi najveći grad u Rusiji bi jednog dana mogao da bude rival pravoj Veneciji, barem u turizmu.

U Sankt Petertburgu otvorena je najveća svjetska luka za turističke brodove, koja može istovremeno da opsluži sedam brodova.

Bez obzira na priču da ruske vlasti imaju čvrstu kontrolu, strani putnici sa tih brodova mogu da provedu u Sankt Peterburgu tri dana – bez vize.

Petar Veliki osnovao je ovaj grad prije tri vijeka. Od tada je ovo zdanje svjedok ruske istorije. Zimsku palatu, nekadašnje sjedište careva, 1917. na juriš su zauzeli boljševici.

U njoj je sada “Ermitaž”, jedan od najvećih umjetničkih muzeja na svijetu.

Car Aleksandar Treći je 1883. započeo izgradnju Crkve Spasitelja prosute krvlju na mjestu gdje je dvije godine ranije prilikom bombaškog napada anarhista poginuo njegov otac Aleksandar Drugi.

Bez obzira na to da li dolaze novim brzim vozovima iz Helsinkija ili Moskve ili nekim od dvije stotine turističkih brodova, koliko se očekuje da uplovi ove godine, posjetioci Sankt Peterburga kažu da ih dočekuju kvaliteti koji se na Zapadu dovode često u vezu sa Rusijom – zabava i prijateljstvo.

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!