Batajnica 2012: Spektakl u čast veka avijacije

R. DRAGOVIĆ

02. 09. 2012. u 09:49

Pred oko 150.000 posetilaca održan veliki međunarodni aeromiting, najveći letački dagađaj održan poslednjih decenija

LETAČKIM bravurama aviona iz 11 država na međunarodnom aeromitingu "Batajnica 2012" pred oko 150.000 posetilaca obeležena je stogodišnjica srpskog vojnog vazduhoplovstva. U vazduhoplovnom spektaklu učestvovali su najsavremeniji avioni i helikopteri našeg doba - "mig 29M2", F16, "eurofajter tajfun", "sab gripen", "blek hok", "alfa džet", kao i svi tipovi letelica Vazduhoplovstva Vojske Srbije.

Vazduhoplovna smotra koju su organizatori, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, najavljivali kao praznik avijacije opravdala je reputaciju najvećeg letačkog događaja održanog u poslednjih nekoliko decenija. O tome svedoči broj gledalaca, 16 delegacija učesnika, 27 stranih aviona, ali i gotovo ceo državni i vojni vrh koji se u nedelju okupio u Batajnici.

Aeromitingu su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, patrijarh srpski Irinej, prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i veliki broj diplomata i stranih vojnih delegacija.

Otvarajući letački spektakl, predsednik Nikolić rekao je da je vizija Srbije "savremena avijacija oslonjena na nepobedivu i moderno opremljenu protivvazdušnu odbranu".

- Očekujem od Vlade da popravi materijalno stanje Vojske Srbije - naglasio je Nikolić, i rekao da je prioritet obuka vazduhoplovaca. - U okviru raspoloživih sredstava trebalo bi uložiti napore na revitalizaciji vojnih objekata i imovine, sticanju znanja i osavremenjivanju opreme. Zato je naša obaveza da razvijamo odbranu, pratimo savremene trendove i neprekidno je unapređujemo kako bi uvek bila spremna za izvršavanje svojih misija.

Kruna aeromitinga bio je letački program u kome je učestvovalo 27 stranih letelica. Oni su pred publikom na delu pokazali zašto pripadaju samom vrhu svetskog vazduhoplovstva. Da i Srbija nije predaleko od sveta videlo se iz nastupa naših pilota, koji su zaslužili čistu peticu.

SLIKA PRIJATELJSKE ZEMLJE Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u nedelju da je Srbija organizovanjem aeromitinga "Batajnica 2012" pokazala pravu sliku prijateljske, dobronamerne i gostoljubive zemlje, pravog domaćina čija su vrata za prijatelje uvek otvorena. - Duh mira, prijateljstva i gostoprimstva je utkan u vazduh koji dišemo i nebo koje nas okružuje - rekao je Nikolić otvarajući miting.

- Izvanredan uspeh na aeromitingu postigli su svi piloti koji su učestvovali u programu, a na najvišem nivou bila je i organizacija - ocena je prvog potpredsednika Vlade i ministra odbrane Aleksandra Vučića. - Okupili smo veliki broj ljudi iz Srbije, ali i sveta. Iskoristili smo i priliku da promovišemo proizvode domaće namenske industrije.

Najsjajnije zvezde događaja na batajničkom aerodromu, pored naših letelica, bez sumnje, bili su avioni iz Rusije, koji su posle pauze od 25 godina poleteli srpskim nebom.

Glavnu reč u ruskom nastupu vodila je akro-grupa "Striži", koja je letom tri vazduhoplova u besprekornoj formaciji pobrala najviše aplauza prisutnih. Nebeske "laste", koje lete na avionima "mig 29" ofarbanim u bojama ruske zastave, ovacije su zaradili plesom u ritmu vrhunskih manevara i letačkih figura. Snagu savremene aviotehnike sa istoka pokazao je savremeni lovac "mig 29 M2". Pilot Stanislav Gorbunov obrušavanjem, letom "na nož", kao i figurama "valjak", "nož" i "zvono" pokazao je samo mali deo borbenih mogućnosti aviona koji se sve više spominje kao roba koja bi mogla da bude interesantna Vojsci Srbije.

Lovcima sa Urala na crtu je stao simbol američke avio-industrije - avion "F16" - iz sastava Vazduhoplovstva Kraljevine Danske. Žestokim nastupom na maloj visini danski pilot pocepao je nebo nad Batajnicom. Vek srpske borbene avijacije uveličale su i vazdušne snage SAD, čija su dva "F16" bila izložena na aerodromskoj pisti.

Na visini zadatka, kao i svih prethodnih 100 godina, bili su u nedelju i domaćini na batajničkom nebu - piloti Vojske Srbije.

Burno pozdravljeni, bliže suncu vinulo se više od 40 naših aviona. Znak za paljenje avionskih motora dali su padobranci, koji su sa neba doneli državnu trobojku. U svečanom defileu, krilo uz krilo leteli su "migovi", "supergalebovi G4", "orlovi", helikopteri "gazela" i "Mi-8". Budućnost domaće avioindustrije iscrtala je na nebu eskadrila "lasta", školsko-borbenih aviona koji su velika izvozna šansa Srbije. Ove letelice u zasluženu penziju ispratile su "utve", koje su odškolovale generacije srpskih pilota.

Najviše uzdaha publike izazvale su akrobacije pilota Miodraga Ristića, koji je zaplesao visinama. Brišućim letom tik od tla pokazao šta može avion "orao". Batajnicom su u formaciji protutnjali i "supergalebovi", dok su za peticu bili i piloti helikoptera i transportnog "antonova 26".

Najatraktivniji nastup imala je udarna igla naše vojske - dva lovca "mig 29". Piloti Milomir Miljković i Aleksandar Piposki prikazali su zamišljenu borbu sa neprijateljskim avionom u našem vazdušnom prostoru. Nezvanog gosta odglumio je stari dobri "mig 21", koji je među letelicama koje brinu o sigurnosti srpskog neba.

INTERESOVANJE AEROMITING "Batajnica 2012" izazavo je veliku pažnju domaće, ali i strane javnosti. O tome najbolje svedoči čak 538 novinara, koliko je kod Ministarstva odbrane bilo akreditovano za praćenje programa. Među njima bilo je i 220 predstavnika sedme sile iz država regiona i Evrope.

Domaćim ljubiteljima nebeskih visina svoje znanje i veštinu prikazali su gosti i iz Austrije, Italije, Rumunije, Mađarske, Slovenije i Francuske. Najviše ocene pokupio je "eurofajter tajfun" italijanske vojske, koga zajednički proizvode Italija, Španija i Velika Britanija. Više nego atraktivnim nastupom italijanski pilot Luka Kampelo pokazao zašto je ovaj avion ponos evropske ratne industrije.

Sremske visine zaparali su i avioni "sab 105", "IAR 99", "pilatus"... Širom otvorenih očiju hiljade gostiju aeromitinga, među kojima najviše najmlađih, posmatralo je transportne gigante "spartan", "boing stratotanker" i "transal", ali i helikoptere "crni soko", "eurokopter kuguar" i "IAR 330 puma".

DODIK: RS ĆE KUPOVATI HELIKOPTERE

PREDSEDNIK RS Milorad Dodik rekao je u nedelju da će Srpska kupovati helikoptere za gašenje požara i da očekuje da će u narednom periodu razgovarati sa proizvođačima iz Rusije.

Dodik, koji je prisustvovao aeromitingu, izjavio je da je u nedelju razgovarao sa zvaničnicima Srbije u oblasti vazduhoplovstva, i napomenuo da Remontni zavod "Orao" iz Bijeljine sarađuje sa Vojskom Srbije u oblasti remontovanja motora.


OD "KOPCA" DO "TAJFUNA"

DOMAĆA odbrambena industrija predstavila se na aeromitingu nizom proizvoda, među kojima je najviše pažnje izazvao probni primerak aviona "kobac". Ova letelica osavremenjena je verzija "laste", namenjena i za oštriju borbenu upotrebu. Svoj štand u hangaru na batajničkom aerodromu imala su preduzeća ”Jugoimport SDPR”, kao i gotovo svi vojni instituti i ustanove. Pod sloganom "Najbolje za Srbiju" na svom štandu stručnoj javnosti Srbije predstavila se kompanija "Eurofajter", koja je zainteresovana da svojim borbenim avionom "tajfun" uđe na srpsko tržište.

GRADI SE NA BATAJNICI

MINISTAR odbrane najavio je do kraja godine izgradnju dva infrastrukturna objekta za čuvanje aviona na aerodromu Batajnica.

- Ti objekti su od životne važnosti za naše vazduhoplovstvo - naglasio je Vučić.

Govoreći o nabavci novih aviona, ministar odbrane je rekao da prioritet ima razvoj domaće industrije.

ZADOVOLJNI GOSTI

GOSTI iz sveta nisu u nedelju krili zadovoljstvo što su bili deo aeromitinga. Redom su isticali dobru atmosferu koja je vladala na Batajnici, ali i dobre domaćine iz Vojske Srbije.

- Lepo je ponovo biti u Srbiji, na aerodromu koji dobro poznajem - rekao je po sletanju pilot ruskog aviona "Mig 29M2".

Danski pilot aviona "F16" Piter Valin ističe dobru atmosferu među gostima aeromitinga.

- Zadovoljstvo je bilo leteti pred ovolikim brojem ljubitelja avijacije. Uslovi za nastup bili su odlični, a i organizator je dao sve od sebe. Zato smo se i mi potrudili da budemo bolji nego što smo bili 2009. godine - uz osmeh kaže Valin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (153)

Goran

02.09.2012. 10:13

U to vreme Srbija je bila jedna od 15 država koja je imala vojno vazduhoplovstvo.Srce mi se cepa, komunisti nam došli glave na čelu sa Titom. :-(

Pitomac

02.09.2012. 15:47

@Goran - Zasto tako mislis, mi tesko da mozemo imati vise onakvu RV I PVO. Tada je na Batajnici svakog dana bilo bar 10 aviona koji su leteli. Imali smo najsavremenije avione.

zagrebcanac

05.09.2012. 11:04

@Goran - Pa Gorane dragi ....komunisti su i stvorili tu i takvu avijaciju, ako te bas zanima, a ista ta avijacija je najviše zapostavljena posle 5. oktobra. Moraš da znaš Gorane da vojska koja nema avijacju mora samo redovno da čisti cev od puške, eee.. ako imaš avijaciju onda to Bato košta i treba u nju da se ulaže čak i za samo održavanje. Elem, "crveni" avijaciju stvoriše, a "žuti" je urnisaše. Razmišljaj logički, a ne trendseterski, kao napaljeni mombrili ili babun. Pozdrav Gorane.

mirko712

02.09.2012. 10:21

Највећи митинг у пропеклих 25 година Србија је то заслужила, и вреди видети овај догађај сад, ко зна кад и да ли ће се поново окупити на једном месту.

Milan

02.09.2012. 10:58

U Batajnici 1.5 h nije moguće ući u autobuse. Prošlo je ukupno 10 autobusa za aerodrom. Samo me interesuje kako će se prevesti najavljenih 100.000 posetilaca. Toliko o organizaciji.

Dragana

02.09.2012. 11:06

Pa, ocigledno je moguce imati jedna vrata na istoku a druga na zapadu, i ako su neki sumnjali. Sve vise se pokazuje i da je moguce zadrzati dostojanstvo, a biti u dobrim odnosima sa drugima, i ako su nas ubedjivali do skoro da je ravno samounistenju. Da citiram Volta Diznija, "nekako je zabavno raditi nemoguce stvari"

MatijaBG LDP/DS

02.09.2012. 11:23

Hahahhahaha....cemu zujanje ovih komarcicca od avioncica nad Metropolom.Bolje vam je da to sakrijete da niko ne vidi koliko nam je vojska jadna i bedna.Imajuci na umu da Srbija ostaje jedina zemlja van NATO pakta,bolje je da se ne sprdamo sami sa sobom,jer kad se pogleda HR vojska,jasno je sve.....Ovaj aeromiting je samo ohrabrenje za Albance i sve "srspke neprijatelje"da su itekako bezbedni:))

Maximus

02.09.2012. 12:29

@MatijaBG LDP/DS - I onda ti smeta kad ti neko kaze da si iz lijepe im njihove?I vidi se da nisi bio u Srbiji za vreme NATO bombardovanja vec u naravno lijepoj vasoj.Ljudi te kuliraju pa nznm sto se i ja glupiram...

MatijaBG LDP/DS

02.09.2012. 12:43

@MatijaBG LDP/DS - Maximuse,ti si jedno veliko ,buhahahahaahahahahah.......u pravu si za samo sebe,ti se bas glupiras!

englez

02.09.2012. 17:40

@MatijaBG LDP/DS - Pa Matija vi Hrvati ste usli u NATO iz straha jer ste nevidjeenje kukavice, to valjda svi znamo.

momo

03.09.2012. 09:35

@MatijaBG LDP/DS - Vidi se da im ti svojim koprcanjem u blatu laži daješ ogromnu potporu!

gagi-bg

02.09.2012. 11:51

Narod nema para da se ishrani a vi trosite novac na budalastine a kome teba i cemu sluze te gluposti !

Bane M

02.09.2012. 12:10

@gagi-bg - @gagi-bg " te gluposti " na koje se trosi novac, su prodajni sajam. U vreme dok smo organizovali aeromitinge i prvomajske parade, na kojima je vojska prikazivala nase naoruzanje, nase inovacije, nasa namenska industrija je bila jedna od najjacih, radila je u tri smene

gagi-bg

02.09.2012. 13:10

@gagi-bg - Radi toga smo dogurali do ovde . Imajedna nasa poslovica koja kaze ONO STO TREBA U TVOJOJ KUCI NI U CKVU SE NE DAJE !!!!A u ovom primeru zakluci sam dali nasa zemlja ima novca da trosi na mitinge il nema ,a pritom smo jada i beda u novcanom smislu kao drzava a isto a mozda jos gore kao vojna sila

Ajax

02.09.2012. 12:23

Gledajući Aeromiting... zaista sam ponosan što sam Srbin! Uprkos lošoj situaciji u državi ipak Srbija ima čime da se diči! Ponosan sam na naše pilote! Zaista su vrhunski! Manifestacija je fantastična za videti, nadam se da će se svake godine održavati! A verujem da će Ministar odbrane Vučić obogatiti našu aeroflotu!

milos

02.09.2012. 15:37

@Ajax - 1999. smo bili ponosne mete, danas bar nismo mete... i dalje smo ponositi samo ne znam cime. Mozda je vreme da se spustimo na zemlju...

Deronjac

02.09.2012. 13:17

Bas nam je drago sto se kod nas posle 25 godina organizuje ovakav jedan Aeromiting koji je jedan od najvecih u zapadnoj evropi.

sreto

02.09.2012. 16:19

@Deronjac - @Deronjac, covjece odakle se ti javljas, kad ti je Srbija u zapadnoj evropi???

Ceronja

02.09.2012. 20:37

@Deronjac - Iz Bosne, odakle ću. Srbija je uvjek bila istočno od nas, a mi na Zapadu od Srbije gledajuć. Jedino da se nešto u geografiju nije promjenilo posle dolaska nove vlade tamo.

zippo2

02.09.2012. 13:29

U Srbiji se odrzava najveci aero miting u poslednjih 25 godina u ovome delu evrope.drago na, je sto se odrzalo 16 zemalja da uvelicaju 100 godisnjicu postojanja nase avijacije.

milos

02.09.2012. 14:32

@zippo2 - Mislim da je onaj 1999. bio mnogo veci i po broju letelica i po broju zemalja ucesnika...nazalost

Starešina u penziji

02.09.2012. 20:30

@zippo2 - Jeste u pravu ali tu nisu učestvovali domaći avioni. Sada smo i mi pokazali da umemo da letimo.

Gladan sam

02.09.2012. 14:00

a narod seta gladan ulicama,bezi bre isprani mozgovi,e-bli vas avioni i kamioni dajte nam hleba

goran

02.09.2012. 17:31

@Gladan sam - u pravu si. ovi sto pokazuju avione prvo su obezbedili hleb. kod nas je obrnuto. ali... ko visoko leti.... nisko pada. batalite cirkuse, ekonomija ... ekonomija

Srbinovic

02.09.2012. 14:19

100 godina... niije to nista... cekam da Hrvati uskoro naprave obljetnicu tisucugodisnjice hrvatskog zrakoplovstva )))

Srbin

02.09.2012. 15:13

Svaka cast momci, Srbija se ovim aeromitingom pozicionira kao najmocnija sila u regionu.Ako nabavljate nove avione molim vas da oformite jedan ziroracun na koji se moze da uplati novac za nabavku aviona iz Republike Srpske.Znam da su teska vremena, da nema para, necu jedan dan jesti, ali cu odvojiti za srpske pilote.Vi ste ponos nacije. Vi za nas znacite bezbjednost, Vi ste nada i ponos svih Srba u Republici Srpskoj.

Mile

02.09.2012. 18:09

@Srbin - Jesu, stvarno su ponos nacije ali na mitingu. 99-e nisu smeli da polete a i oni sto su poleteli bili su skinuti za par sekundi. Meni je zao pilota koji su izginuli dzabe, jer su i sami znali da nemaju nikakve sanse sa NATO-pilotima,,!! ;-))

gagi-bg

02.09.2012. 19:57

@Srbin - Jadni vi ako trazite bezbednost od jedne drzave koja zivi u kriminalu i nezeli da resi svoj problem sigurnosti a treba da pomaze duge !!!

MilosBg

02.09.2012. 21:14

@Srbin - Brate Srbine, sramota me pred tobom i divnim ljudima iz RS jer Srbiju i ovdasnje Srbe vidite mnogo boljim nego sto jesu. Ne znate vi kakav se sljam ovde ukorenio od 1945. na ovamo. Jedina srpska zemlja jeste Republika Srpska a "Srbija" samo nosi taj naziv. Ovo je Jugoslavija, ovo je ruska gubernija i americki protektorat ali Srbija nije!

pukovnik

02.09.2012. 15:19

Pa gde su bili ti nasi "hrabri" piloti sa aeromitinga kada su nas bombardovali? Koliko znam samo su jedan major i jedan pukovnik pilot poleteli i odmah su bili oboreni.Sada znaju da mitinguju a 1999 su se sakrivali pod zemlju kao misevi, a NATO se sa svojim pilotima izivljavao na neduznom narodu i njegovoj imovini. Nije bilo nasih aviona da brane nase nebo - sada im je lako da "mitinguju".

Vladimir Čobić

02.09.2012. 17:37

@pukovnik - Pukovniče, stvarno si puko! Evo samo dve čuvene operacije naših pilota: napad na NATO bazu u Tuzli, koja je razorena i uništen veliki broj letelica, i napad na NATO bazu u Albaniji, gde su uništeni svi helikopteri ''ubice tenkova''. Oba ova sjajna napada izvedena su upravo ''galebovima'' i ''orlovima'', mi nismo imali gubitaka. Bilo je i više drugih uspeha, doduše manjih, a pošto je broj slova za komentar ograničen, detalje ćemo drugi put...

Jabre

02.09.2012. 17:38

@pukovnik - Vaši Hrabri piloti su bili po Hrvatskoj i jeli kokice a Srpske ostavi na miru jer očito nisi upućen. Uz put NATO je koristio 1000 letelice koje su bile daleko savremenije a srpske nisu ni radare imale pa su ih obarali još iz Bosne a piloti nisu bili ni svesni toga, ali ipak su im vratili sa orlovima bombardujući aerodrom u Albaniji.

mrmot

02.09.2012. 17:51

@pukovnik - "pukovnik" jeste puko, ali i ti siris legende i dezinformacije! nikakvog napada na bazu u Tuzli nije bilo i to znam 100%! A za taj u albaniji sam i ja cuo ali sto se mene tice i to je samo legenda za koju bi voleo da je istina.

Vojislav

02.09.2012. 18:40

@pukovnik - Taj hrabri major ( tada kapetan) je bio Zoran Radosavljevic, moj pokojni prijatelj. Poginuo je najverovatnije zbog toga sto mu katapult nije bio ispravan i sto nije mogao da se sepase kada su ga pogodili. Njegovi drugovi nisu bili nikavi misevi, kako si nesvestan svoje sramote napisao, nego hrabri momci koji su pokusali da u poluispravnim avionima vrse svoju duznost najbolje sto su mogli dok si se ti verovatno skrivao u nekoj rupi. Stanje tadasnje avijacije ide na dusu tadasnjim politicarima.

Srdjan

02.09.2012. 19:01

@pukovnik - Jel to sad postao neki standard, da se svako ko odstupa od ustaljenog misljenja (ma koliko zaista glup bio), odmah proglasava za Hrvata? Imamo izgleda viska naroda, pa sami sebe pokrstavamo. Lepo od tebe, Jabre.

Srdjan

02.09.2012. 19:04

@pukovnik - Naravno da je legenda. Ima nas koji nismo proveli rat blejeci u Beogradu, mastajuci o napadima na Tuzlu, Albaniju, 87 oborenih aviona (ali se raspali u vazduhu, pa ne mozemo da nadjemo ni najmanji deo), itd. Promucurni Srbin zna da covek nikada nije bio na mesecu, zna da je Bin Laden ubijen jos pre deset godina i da je drzan u zamrzivacu, ali zato veruje u svaku ludoriju vezanu za taj rat. Imamo mi dovoljno heroja medju nasim pilotima, ne cinimo im cast plasirajuci lazi.

Specnaz

02.09.2012. 19:05

@pukovnik - Sram te bilo pukovnice, moj brat Zoran je dao zivot da bi tebe zasitio. Stidi se....

Slobodanka Zloba

02.09.2012. 20:26

@pukovnik - Čobi ne pričaš celu istinu. A onih 117 nevidljivih F-ova što smo oborili? To što se oni nisu mogli videti, to ne znači da smo slepi. A oborili smo ih. Pitaj Lazanskovića. I to smo ih sve poobarali sa galebovima i orlovima. Samo za desetak njih je upotrebljena modernija tehnika. Gumene praćke i ispljuvavanje koštica šljive ranke. Tehniku sa pasulj-prebrancem još nismo upotrebili. Al' ako zatreba, tu je.

Pitomac

03.09.2012. 08:40

@pukovnik - 1999. godine leteli su. Piloti Pukovnik Milenko Pavlovic, Potpukovnici Iljo Arizanov, Slobodan Peric, Dragan Ilic, Nebojsa Nikolic, Predrag Milutinovic, Abdul Emeti, Bora Zoraja, Dragan Milenkovic i Major Zoran Radosavljevic. Ovo su imena pilota sa MIG 29, iz 127. lae. Tokom rata su leteli i piloti 98. jurisnog puka. Iz tog puka sa Ladjevaca poginuo je Zivota Djuric. Ti ljudi sa heroji ove zemlje i nijedan se nije krijo pod zemljom kako kazes. Toliko o tvom znanju.

zagrebcanac

04.09.2012. 14:16

@pukovnik - Pukovniče...to što ti izbacuješ se ne jede, zato nemoj to da radiš jer ne jede se baš sve....

zagrebcanac

05.09.2012. 11:18

@pukovnik - Auuuu....Zagrebcanac.... pa Ti si genije....sam se sebi divim kako sam ovakvu stvar tako lepo rfetorički umotao u celofan...tako da se ne vidi šta je umotano unutra.....Zagi Ti si genije

Sekula

02.09.2012. 15:33

Ovaj aeromiting je od velikog znacaja za Srbiju, pogotovo u pogledu promocije njeno medjunarodnog vojnog ugleda. Vosjka i sektor odbrane, uopste, bili su dosta zapostavljeni tokom predhodnih godina. Vreme je da se odbrambeni sektor osnazi, jer je to znacajno za svaku drzavu, pa i za Srbiju. Dobar sistem odbrane je preventiva u slucaju mogucih vojnih intervencija, a ujedno i faktor odvracanja potencijalnih stranih agresora.

gagi-bg

02.09.2012. 20:03

@Sekula - Ma kakav crni vojni ugled Srbije u svetu o cemu se ovde prica , ma vidite li da nas nepostuje niko u svetu naode

Koliko to Koshta.

02.09.2012. 15:50

Skup je Aeromiting to je tacno. Ali indirektno, ako hocemo da budemo ravnopravni i poshtovani i da se izvucemo iz blata moramo se pomuciti i debelo zrtvovati u svemu.Niko nas ne poshtuje jer nigde nas nema. Sport pomaze al to nije dovoljno.Mnogo nam treba ovakvih stvari da bi se ischupali iz ideje da su Srbi onakvi kako ih Kusturica prikazao u svojim filmovima. A to koshta. Tek kad vratimo respekt mozemo da razgovaramo i pregovaramo o nashem interesu a ne samo njihovom. Mozemo mi bolje !!!

Milos

02.09.2012. 16:01

Lep i uspešan Aeromiting! Čestitke Srpsokom Vazduhoplovstvu!!!Šesta slika govori milion reci :D

Mik

02.09.2012. 16:03

Od svih mitinga koji su se odrzavali ovaj je najbolje organizovan, zaista velicanstveno, a sve pohvale idu ucesnicima, organizatorima, Predsedniku i Vladi.

JOKO

02.09.2012. 16:59

@Mik - Clanovima Glavnih odbora stranaka vladajuce koalicije bi trebalo zabraniti da svoje komentare daju u novinama. U predhodnom sazivu, " iz aviona " su se prepoznavali komentari clanova GO DS i Sluzbenika americke ambasade u BG........Aje molim vas Srbi dovedite se barem malo u red.....

Tom

02.09.2012. 16:19

Srbija treba da bude ponosna sto ima ovako bogatu istoriju vazduhoplovastva. Ova vredna tradicija nije bila cenjena ranije od nekih prethodnih vlasti, ali sada se stvari popravljaju.

Marko

02.09.2012. 16:40

Gledaam ove Americke,Italijanske,Svapske i ostale avione i guzvu oko njih i seth se stihova Bore corbe: Srbin je lud,Srbin je proklet, jednom ga ubijes on oce opet ! ! ! !

oli

02.09.2012. 16:48

Ovi "prijateljski" avioni su vec bili na aeromitngu kod nas 1999 godine pravili su takve akrobacije od kojih i danas imamo posledice.Mala Milica Rakic bi sad bila devojka e ovde bi bila sigurno da vidi avione ali joj nisu dali ovi nasi "prijatelji"

Branko

02.09.2012. 17:39

Lepo je bilo danas na Batajničkom aerodromu, dobra organizacija, atraktivni nastupi učesnika. Kamo sreće da se ova i druga ratna tehnika uvek koristi za ovakve manifestacije, da se nikada ne upotrebi u ratu, da rata nikada i nigde ne bude. Hvala i pohvala organizatorima.

SRBIN CG

02.09.2012. 18:39

@Tajo CG - Ima i onih aviona koji su branili srpski narod sirom bivsih republika! Ako.......

dan osman

02.09.2012. 18:50

@Tajo CG - Tajo@ - Materija sama po sebi nije zla...tako ni ovi avioni . Zli mogu biti ljudi koji pilotiraju na njima kao i oni koji im naredjuju da bombarduju. .. ne znam da li si uspeo da shvatiš.. verovatno nisi , ali nema veze. : ))))

Mika Kovač

02.09.2012. 20:54

@Tajo CG - Ja sam se stalno plašio da se popnem u taj avijon da letim iz Beč kod kuće. Pa visoko leti, kao ptica. Kad meni posle jedan Švaba objasni da je najbolji stvar kod avijon je da on ne mož da se zakači u vazduh pa da ostane da visi. Kad god se pokvari on se strmekne dole. E od onda se više ne plašim, sad stalno putujem u avijon do Beograd.

Vojislav

02.09.2012. 20:59

@el loco - Zasto onda ne kupis ruski mobilni telefon, kompjuter, frizider, sporet, televizor..... a ne neke Microsoft, Samsung, Motorolu, Nokiu, Apple, Siemens....

Ivanho

02.09.2012. 22:35

@el loco - Mala ispravka,u originalu stoji :više volim rusko g.... od američke čokolade !!!

vlada

02.09.2012. 23:12

@el loco - Nesto nasim drumovima sve manje Lada i Moskvica a tako dobar ruski kvalitet, bas tema za razmisljanje.

Coa

03.09.2012. 00:28

@el loco - Sta mislis zasto ameri i zapad ne intervenira u siriji? "Stari" ruski s300...Poslali turke da im testiraju sirijski pvo pa su im ga skinuli ;)

anonimus

03.09.2012. 03:00

@el loco - Zato sto su samo dve stvari koje si tu naveo americke: microsoft i apple... ameri guraju svoje proizvde preko reklama, a kad nemogu nda ih tuze za neke nebuloze( apple v. samsung) da bi siknule konkurenciju... imformisi se malo pre nego sto pocnes da lupetas

anonimus

03.09.2012. 03:02

@el loco - Te lade iz 50ih i 60ih i jos uvek rade... a chevrolet koji imam od 2005(proizveden 2004) me zajebava svaki dan... vise para dadoh na njegove popravke nego sto sma ga platio...

Vojislav

03.09.2012. 20:57

@el loco - Anonimus bi ipak trebalo malo da se informise pre nego sro on pocne da lupeta. I Mororola je takodje americka. Ali zar je to bitno? Nista od svega cime se svakodnevno sluzis nije rusko. Uzgred, dopalo mi se sto je rekao da su samo Microsoft i Apple americki. Ima li u kompjuterskoj industriji treci koji proizvodi operativne sisteme? Koliko god se tebi to ne dopadalo, ne postoji ni televizor ni frizider ni sporet ni mobilni ni fiksni ni bilo sta sto volis da je rusko. Oruzju daleko lepa kuca.

Sloba

02.09.2012. 19:47

MiG 29 MM2 je bio dobar. ali je Eurofighter imao ubedljivo najbolji nastup F16 je takodje imo dobar nastup. Ocekivao sam malo vise od MiG 29 MM2 ali st je tu je ... Svaka cast Miodragu Risticu na nastupu u Orlu koji je sirom svet poznat kako po semi izgledu tako i po pilotu... Sve u svemu Aeromiting koji je na pravi nastup obelezio ovakav jubilej.

mirotvorac

02.09.2012. 20:01

Samo rusku tehniku,bez premca su u vojnoj industriji. Steta sto nije bio Suhoj SU 27,po mnogima najbolji lovac danasnjice.

miami

02.09.2012. 21:35

@mirotvorac - Ruska tehnika je loseg kvaliteta i zaostaju bar 10-15 godina.Pa,njihovi avioni jos nemaju nezavisni GPS(americki) iliti Glonas.F22 je odlican,a F35 ce biti jos bolji.Mislim treba biti realan.

Moskva

03.09.2012. 01:22

@mirotvorac - A dogodine kad Rusi dodju sa Berkutom, kako ces onda komentarisati? Steta sto danas nisu dosli sa Suhojem 27 i da zaprase ostale u Bataji.

two scars

03.09.2012. 03:06

@mirotvorac - da da, kako da ne, pogledaj malo bolje Sukhoi t-50 i tome sl... verovatno Rusi vojno zaostaju za nekime... bas me nasmeja onako lepo... ne razumem kako bre hocete da budete robovi amerike i zapada ( namerno a malim slovom) , sta su nam oni doneli osim osiromasenog urana i lopovske ,,demokratije'' koju imamo vec nepunih 12 godina. Okanimo se tog zla dok jos mozemo, ako mozemo !!!

srbin

03.09.2012. 03:06

@mirotvorac - svaka cast vama dvojici ( miami i vlada ). vi nam otvoriste oci. bas nije lepo bilo da zivimo u neznanju. a jeste li se mozda zabrinuli i za americke pilote, da prilikom uletanja u nas vazdusni prostor opet neko zapuca na njih kao 1999? onako slucajno, makar sa neke svadbe iz stare dobre dvocevke. ili mozda prizeljkujete da kupimo americke avione, da udjemo u nato, pa i mi nekoga da bombardujemo. pozdrav zoltanu daniju i njegovoj posadi.

kerber52

03.09.2012. 03:39

@mirotvorac - Veze ti nemas, f22 je prokaseni projekat koji je zaustsvio obama licno,sada neznaju sta da rade sa 190 komada sto su napravili, imas njegov govor na youtube, f35 je jos u razvojnoj fazi a izhleda kao nov promasaj,trenutno ameri nemaju stelet avion sem b2 imozda neka bespilotna, nije tesko informisati se ali je valjda lakse lupati gluppsti

avvf2002

03.09.2012. 05:30

@mirotvorac - @miamiPosstovani, GPS gressi u precisnosti do 20 metara.GLONAS gressi dva centimetra.Informissite se pa dajte svoj stav.Ovo su tehniccki podaci, ne moj stav.Pozdrav, visse srece u nekom novom saznanju, pa potom komentaru.Da, i nikada, ali nikada ne potcenjujte superiorne tehnologije govoreci okvalitetu (ssta je to za vas, mislim kvalitet?) i davati neke rokovne parametre (10-15 godina zastarelosti). Pobogu, odakle vam tolika hrabrost (da li se to tako zove?) Pozdrav

,.,.grobarko.,.,.,

03.09.2012. 08:28

@mirotvorac - Rusi su nas bratski narod,a amerikanci su nas bombardovali i unazadili 50 god u nazad. Ne slazem se sa tim da je njihova tehnika bolj od ruske,f 22 je ekstra ali neka uleti u blisku vazdusnu borbu sa suhojom i migom 31....

momo

03.09.2012. 09:16

@mirotvorac - F-22 prestao da se proizvodi i napušten projekat zbog mnogih problema, a i zbog neverovatne cene aparata i njihovog održavanja. Prizemljeni su, a sami piloti na ovim avionima sa strahom ulaze u kabinu pred poletanje. F-35 još i nije počeo da se proizvodi u većim količinama, a i kad krene da se štanca, biće za dva koplja iza F-15, a kamoli iza novih suhoja

duxoni

02.09.2012. 20:09

Pola Srbije gori a narod planduje! Sramota je da na dnevniku rts-a prva vest bude vest sa plandovanja a tek druga pozari u kojoj ucestvuje preko 1000 vatrogasaca koji rizikuju svoje zivote .Hleba i igara !

gagi-bg

02.09.2012. 20:27

zasto ne prodaju celu flotu i podele narodu pare i onako nesluze nikome nesluze samo su trosak a kada su stvarno trebali de su bili svi ovi,

ENA

02.09.2012. 20:57

Prvi put posle 12 godina, predstavljaq nam se vojna avijacija Rusije.Novo ministarstvo odbrane uspelo je da na jednom mestu okupi Amerikance i Ruse.

Nikoleta

02.09.2012. 21:21

@ENA - Nemam nista protiv novog ministarstva odbrane, sve je super organizovano i najlepse je sto su na istom mestu i nasi piloti i rusi i ameri i svi ostali koji su se okupili lepim pocodom. Ipak, ceo,ovaj skup je dogovoren zahvaljujuci prethodnom ministru jer se to ne organizuje od danas za sutra. Kaomsto sam rekla, super je organizovano i lepo je sto je novo ministarstvo nastavilo tamo gde je prthodno stiglo.

Srdjan

02.09.2012. 21:32

Srbiji nisu potrebni BORBENI avioni za zastitu naseg neba, sto se pokazalo 1999 g. POTREBNO JE SAVREMENO PROTIV AVIONSKO ORUZJE ''S 400'' i td. i savremena navigaciona oprema.

dado

03.09.2012. 09:24

@Srdjan - Moramo imati avione jer samo s njima možeš kontrolisati svoje nebo! Ako ih nemaš onda to mora neko drugi raditi ali mu onda plaćaš tu uslugu!PVO služi za obaranje aviona,a ne za kontrolu neba!Da smo imali S-300 - '99 nas ne bi ni napali!

zagrebcanac

04.09.2012. 12:38

@Srdjan - Pok. Slobi su Rusi nudili s 300 ....odbio! Tada su ih kupili bate croate ali nisu dobili rakete....TRT. Danas su ti sistemi kod Rusa zamenjeni sa s 400 ...a uvodi se novi s 500 koji ce zameniti postojeci PVO sistem koji je postavljen oko Moskve

Milan

02.09.2012. 22:40

Kakva je ovaj eurofighter masina strasno. Najbolji utisak mi je on ostavio. Uff sto bi bilo dobro da kupimo jednu eskadrilu ovih aviona. Mada je i ubedljivo naj skuplji od sviju prikazani al je zato i najbolji. Mislim samo koliko bi para trosili na odrzavanje ove zveri strasno al je mig 29 mala maca za ovaj avion.

Sloba

03.09.2012. 00:07

@Milan - Pogledaj Mig29 OVT (promo video) pa ce ti biti jasno zasto su Eurofighter i ostali prasina za OVT.

Milan

03.09.2012. 02:40

@Milan - Neslazem se sa tvojim komentarom Eurofighter je mnogo bolji visenamenski avion od Mig 29 mm2. Medjutim jako puno kosta ovaj avion i neverujem da bi imali novca i resursa za ovaj avion. Nije ovo za nas bre ljudi :))).

Oficir PVO

09.09.2012. 12:16

@Milan - MIG 29 OVT je samo jedan jedini demonstracioni prototip tehnologije koja će se koristiti na PAK FA, a "Eurofighera" ima već stotinak u operativnoj upotrebi. Svejedno PRESKUPO je to za nas deco i jedno i drugo.

MatijaBG LDP/DS

02.09.2012. 23:13

meni je danas ovo sve delovalo kao uobicajeno zaprasivanje komaraca u Beogradu....a trebalo bi,uz reke bas grickaju:))

Slavko

02.09.2012. 23:59

@MatijaBG LDP/DS - Uvlakac, poznata nam je tvoja mrznja prema svemu srpskom i ruskom.Zato slobodno reci sta mislis. I ovako ti citamo misli.

Milan

03.09.2012. 02:32

@MatijaBG LDP/DS - Uvlakac, covece zelim najbolje sve nasoj vojsci prosto kazem da je eurofighter bolji od 29 mm2 i bolji je to je cinjenica odakle ti idea da ja mrzim sve sto je Srpsko ili Rusko ?? Svasta

Posmatrac

03.09.2012. 05:20

@MatijaBG LDP/DS - Srecom tvoja bolest nije prelazna, zao mi je sto ti se dogadja .

MatijaBG LDP/DS

03.09.2012. 09:55

@MatijaBG LDP/DS - Slazem se s posmatracem,zaista Slavko obrati paznju na njegovu poruku upucenu tebi:))

Milan

03.09.2012. 17:56

@MatijaBG LDP/DS - Meni je najvise zao u tome sto si ti izgleda veci rus nego Srbin. Za tvoju informaciju vrlo sam dobrog zdravlja hvala na brizi koju si uputio. Treba pre svega videti i proracunati koji je avion zaista bolji mada to nije tesko ustanoviti da je Eurofighter mnogo bolja masina. Na veliku zalost isto mogu da primetim da ima puno ljudi kojima je najveca briga Ruski a ne Srpksi interes. Toliko pozz

nije tako jednostavno

03.09.2012. 06:08

@Novosadski mostovi - srušeni su zbog loše politike mafijaškog režima Miloševića, koji se zakačio sa celim svetom, a kojeg je izabrao priglupi glasač.Treba biti realan i iskren., nismo mi bez krivice.

Branko

03.09.2012. 09:37

@Novosadski mostovi - Ili zbog "dobre" politike Zagreba i Pristine, sto je i danas slucaj, ali ne moramo dobiti zbog toga bombe ili mozda moramo. Jaka Rusija danas jedino spasava ocajnu spoljnu i unutrasnju politiku srpskih politicara.

Mihajlo

03.09.2012. 00:22

Tek me interesuje, dali su ameri poleteli iz Pristine i sleteli u Beograd da budu ugosceni?

Oficirka

03.09.2012. 08:29

@Mihajlo - Odlicno pitanje g-dine Mihajlo.A ima jos jedna zanimljiva stvar, ne znam da li ste je registrovali-Srbijanci su cekali redove i redove da udju u americki avion, valjda da ga celivaju, sto li?Nacionalna katastrofa!!!!program je bio sjajan, ali Risticu nisu ni do kolena, covek je cudo!!!!!!!!!!!!!!!

PVO

03.09.2012. 01:35

Mi smo teritorijalno mala zemlja i nama avijacija nije preko potrebna(sto se pokazalo i 1999.god)Savremeni sistemi PVO bi nam bili dovoljni,ako nas,ne daj Boze,opet neko napadne.

Mile

03.09.2012. 12:34

@PVO - Nece niko da vas napadne,, vi ce te napasti sami sebe, a onda se kao branite sa PVO

Kole

03.09.2012. 01:51

Narod nema leba da jede, a ovi prave paradu, pa jos i s NATO trupama. Fenomenalno. Bravo. Okupirana zemlja.

Angelaninkovic@gmail.com

03.09.2012. 05:05

Videla sam u drugim medijima, zvizdanje,pljuvanje po tablama sa oznakama,(morali da ih uklone) transparente ispred americkih aviona! Novosti nista?!?

Beogradski mostovi

03.09.2012. 05:13

@Novosadski mostovi: Srbi su oborili preko 60 aviona, ukljucujuci i 2 "nevidljiva". Slazem se sa tobom da ih je trebalo izloziti, ali ostale su samo olupine! Ili da je napravljena makar izlozba fotografija! Bilo bi to sjajno!

zagrebcanka

03.09.2012. 11:55

@Beogradski mostovi - Ma u vasoj povijseti pisat ce da je oboreno oko 7 000 avina. Valjda ste zato i "pobijedili" i imate vlast nad Kosovom.

Stepa

03.09.2012. 12:18

@Beogradski mostovi - Draga komsika, nemate pojma o cemu pricate, samo zelite da uvredite.Prava istina o ratu sa NATO-m jos nije ispricana (znam pouzdano). Verovatno se krije zbog pretnji NATO zemalja.Dok se ova istina ne otkrije, dve stvari su ipak sigurne:1. Srbija nije izgubila vojnicki borbu sa NATO-m 2. Srpska istorija je daleko svetlija od vase povijesti. Mozda je jedino povijest Vatikana mracnija i sa vise zlocina nego vasa.

zagrebcanac

03.09.2012. 13:54

@Beogradski mostovi - Komsinici zao jer su bate kroate spali na 2 mig-a 21 kojima letacki resurs istice ove godine i onda...TRT. Draga komsinice mi cemo kad tad povratiti suverenitet nad Kosmetom, a vi se nikada necete resiti belega da ste proterali 250 hiljada Srba iz *vase lijepe*. Komentar komsinice koji nema veze sa temom je jos jedan dokaz da mi vas s pravom mrzimo prirodno (zbog svega sto uciniste), a vi nas mrzite patoloski ! Vi i dalje pevajte +danke deutschland+ a mi cemo se i dalje sa Rusima ljubiti 3x.

zagrebcanka

03.09.2012. 19:35

@Beogradski mostovi - Barem nemamo na "ledjima" pravomocnu presudu svjetskih sudova da smo pocinili genocid.

grax

03.09.2012. 20:38

@Beogradski mostovi - Zagrebcanko,ma gde moze Jasenovac da bude genocid???//

Oficir PVO

03.09.2012. 20:50

@Beogradski mostovi - Pa nismo baš toliko, nego 28 - 32 ako ne računamo "Tomahawk"-e, ali uglavnom su jedrili preko granice i tamo padali.

Baki

03.09.2012. 23:56

@Beogradski mostovi - Kakav iznenadni upad!! Uvek se obradujem kada nam se neka zagrebćanka pridruži :) Dobro došla!!

Istok

04.09.2012. 00:10

@Beogradski mostovi - Bas si jadna. Valjda zato sto pre 100 godina, tvoja lijepa nije ni postojala!

zagrebcanac

04.09.2012. 11:40

@Beogradski mostovi - Draga komsinice ja i jos trojica moje brace Rusa dolazimo u Samobor na cuvene krempite (kremsnite) pa bi mogla pre toga da nam spremis strukle zapecene u rerni. Ja cu jesti strukle, a Ruje ce ti objasniti kako se sadi mladi lukac:)

gagi-bg

03.09.2012. 07:41

Pricase na vestima da skolama iskljucuju struju i vodu radi neizmirenih dugova a Srbija baca pare na miting umesto da izmiri skoske dugove !!!!!!!!!!!

Sandra

03.09.2012. 08:40

Aman vise! Miting je super organizovan. Predsednik, ministar odbrane, prethodni ministar odbrane, premijer, nacelnik generalstaba i svi piloti su zadovoljni sto se ovaj dogadjaj desio u Srbiji, ali na ovim stranicama opet pocinje unutrasnja srpska bitka za Ruse i protiv njih (iskreno mislim da su je ipak poceli rusofili). Ne interesuju me ni jedni ni drugi. Najvaznije mi je da se Srbija predstavila u dobrom svetlu jer vise volim Srbiju nego Rusiju, Ameriku i sve ostale, a vazno je da saradjujemo

penal

03.09.2012. 09:59

Srbija je pre nekoliko godina kupila MiG 29 M od rusa, samo što ih drži u Rusiji i tamo tajno šalje pilote na obuku i uvežbavanje. Zašto tako radi? Pa u bliskoj budućnosti će faktor iznenadjenja biti od presudne važnosti!

pera mitic

03.09.2012. 12:11

@penal - Sigurno; kupili smo mi i mig 31 samo necemo da se hvalimo! Ma dajte molim vas kolega.

Mile

03.09.2012. 12:30

@penal - Faktor iznenadjenja je, da ce Amerikanci sve neprijateljske avione spiciti satelitom, to ti je ko da te tresne grom iz vedra neba,,!! ;-))

zagrebcanac

04.09.2012. 11:47

@penal - ma ljudi ...Penal se samo sali nebi li pustio vodu na usta komsinici zagrebcanci......pali je..pali !!!

Ljubitelj

03.09.2012. 11:26

Mnogo veća gužba je bila za ulazak u Stratotanker, a odmah do njega je bio IL76. Naravno da sam se stideo toga, ali ko nam je kriv, kada smo već dopustili sebi da nam dovezu te avione na naš aerodrom. Pogotovo što je to avion iz jedinice, koja je dejstvovala po nama pre trinaest godina. Interesantno zaista, ali i poučno.

Milena2

03.09.2012. 13:32

Za sve one koji pljuju dolazak aviona SAD: najveca glupost ljudska je nesaradnja, jer saradnju trazi vreme i gola logika. I nasa Vojska, da bi prezivela. Vojske samo izvrsavaju politicku volju. Niko nije pljuvao po tablama sa oznakama aviona i zemalja, ostale su do kraja mitinga. Niko nije celivao 'stratotanker', ali su ljudi prirodno i zdravo hteli da vide izuzetan avion. Sve ostalo je beskoristan i nezdrav zivot u proslosti. Postoji razlika izmedju ucenja od proslosti i zivota u njoj.

zagrebcanac

04.09.2012. 11:53

@Milena2 - Da dopunim....Uciti od proslosti, a ne ziveti u njoj. Sa prosloscu se zivi samo iskustveno i to tako da javno  gladis i smeskas se onom kome treba da "uzvratis", a tajno volis i sarađuješ sa onim u koga verujes ili od njega ocekujes....zvuci licemerno ali je pragmaticno, spasonosno i pre svega europski (pa oni tako funkcionisu)..samo treba da ih bijemo njihovim oruzjem...najsladje

Marija T.

03.09.2012. 14:18

A meni se svom silinom javilo secanje na malu Milicu Rakic i jos mnogo pobijene dece koja su mogla biti na tom mitingu da ih nisu poubijali avioni zapadnih zemalja od kojih su neki bili gosti na ovom aeromitingu! Mogli su biti i nasi piloti koji su zivotima branili to isto nebo te kobne 1999.g. iz istih razloga!Slabo nam je pamcenje ali i secanje! Sve je u funkciji dnevno-politickih interesa.A aeromiting je mogao da bude velicanstven i bez tih natovskih letelica i pilota!

BlackeyeVuk

03.09.2012. 15:52

@Marija T. - Ja razumem muku koju mucimo sa tim bombardovanjem, ali ovakvi komentari se granice sa patoloskom patetikom.Da mi je znat sta su ovi ljudi krivi za nase stradanje. Natovske letelice.. tje.Po tom modelu onda bi mi trebali da zabranimo sve sto nam naudi zar ne?

Marija T.

03.09.2012. 17:56

@Marija T. - @BlackeyeVuk: vi smatrate da spominjanje i secanje na poginule u NATO bombardovanju jeste patoloska patetika?!?Zar to nije istina, gospodinei zar se to nije desilo?Da li biste mogli to da kazete i porodicama poginulih?Mozda neko od stranih pilota prisutnih na mitingu nije bacao bombe te 1999.g. ali jeste neko drugi iz njegove zemlje i zato je njegova zemlja kao clanica tog saveza odgovorna za ucinjeno.A to da mi ne treba da zabranimo sve sta nam naudi , to je cist mazohizam! Stavljam tacku.

BlackeyeVuk

03.09.2012. 20:41

@Marija T. - Ne kazem da se nije desilo. Ali... kome vi to govorite? Poenta. Uzalud jadikujemo.Nista taj pilot nije kriv. Zna se koje kriv. To sto vi govorite je cista generalizacija. Pa u tom prokletom NATO se nalazi i Grcka, po tome treba i njih da mrzimo zar ne?Ili ako ce neki Grk da dodje sa F16... i ne interesuje me da li se ovo sto govorim nekom svidja ili ne, ovo jeste patetika, kad izgovoreno nema jacinu nigde sem kod nas. Placemo sami sebi u lice, umesto nesto da preduzmemo.

MAx

03.09.2012. 20:52

@Marija T. - Nijedan od prisutnih pilota NATO-a nije učestvoao u akciji "ALLIED FORCE", Amerikanci pogotovo, "radni vek" na lovcu je oko 10 godina., posle prelaziš u rezervu ili na transportere ili budeš instruktor letenja na akademiji.

zagrebcanac

04.09.2012. 13:27

@Marija T. - Vuče, pozdravljam tvoje napise koji odišu teorijom da ne treba generalizovati ali život je mnogo "čupaviji".....za tvoju inf. Grci nisu ni učestvovali u naletima....to bi trebao znati i ceniti....konstruktivna diskusija bi trebala da se zasniva na činjenicama. U koliko nema činjenica, onda to nije konstr. diskusija nego je to "čapraz divan" (bez uvrede)

Михајло

22.09.2013. 22:11

@Marija T. - Хвала, и надам се да још има много Марија!

Nebojsa

03.09.2012. 15:11

Bas lepo! Ali sta reci povodom cinjenice da je Srbija i dalje izolovana , s obzirom da avio let do turistickih odredista u Sloveniji (naprimer do Pule) ili Hrvatskoj( Dubrovnik) traje sa presedanjem u Becu ili Frankfurtu cak punih 16 sati, a to ukljucuje i troskove nocenja! To je pravi pokazatelj da prethodna vlast DS nista nije uradila na resavanju tzv. tehnickih pitanja regionalne saradnje. Hrvatska i Slovenija su za Srbiju i dan danas udaljenije od Australije! Teska sramota!

zagrebcanac

04.09.2012. 12:55

@Nebojsa - Ne želim da branim prethodnu vlast ali moramo biti svesni da nas komšije ne vole. Njih interesuje samo naše tržište i prilaze nam samo koliko im to interes nalaže. Zato treba da se oslonimo na prirodne prijatelje Rusiju, Kinu, Japan, Indiju, Venezuelu i da poded velikih postanemo jaki. Tada će komšije da zakucaju na vrata....e ali tada neće cena saradnje biti ista

Istok

03.09.2012. 19:40

Koliko nas zemlje iz okruzenja vole, vidi se po ne objavljivanju vesti o proslavi 100 godina srpske avijacije. Sto bi se reklo, te nase susedne zemlje, pre 100 godina nisu ni postojale u ovim danasnjim granicama, a mi smo vec avijaciju imali. Imamo cime da se ponosimo. A o susedima sta reci. Jad i beda.

srbija

03.09.2012. 20:20

Sve pohvale za ovaj velicanstven dogadjaj. Samo imama jedno pitanje: Dali ovi piloti ( oficiri) jos uvek zive u nuznim smestajima sa svojim porodicama po Beogradu ?

zagrebcanac

04.09.2012. 12:21

@srbija - Sigurno nemaju uslove kao kolege sa zapada ili resurse kao Rusi.....zato treba dati puno poštovanje srpskim vitezovima neba.....to je najmanje što možemo za njih učiniti, jer ako ustreba oni će ponovo dati sve svoje za nas kao što su njihove kolege to učinile "99. Nama oči zasuze tek kada pogledamo u sunce, a njihovim porodicama kada god pogledaju u nebo

filipo

03.09.2012. 23:24

Zar nije katastrofa da "Eurofajter" dodje da nam nudi "svoje" avione.Idejni projekt za ovaj avion datira iz novembra 1983, avion 4,5-te generacije. Ko mi ne veruje neka malo prosurfa - projekat Novi avion -.

zagrepcanac

05.09.2012. 11:09

@filipo - Tačno je Filipo...projekat "Novi avion" i "eurofajter" su 1:1......naši su tada i imali saradnju sa francuzima u vezi projekta "Novi avion". Šteta što je taj projekat obustavljen jer je on trebao da povuče veliki deo privrede, a u njega su do trenutka kada je napušten utrošene veeeeeeeeeeelike pare....(nesmem da ti kažem). Pozzz

Oficir PVO

09.09.2012. 12:20

@filipo - Eurofighter je zasnovan na Francuskom "RAFALE"-u koji datira još iz osamdesetih, a naš NA je bio neka vrste "džepne" verzije istog, Šveđani su napravili takav "SAAB Grippen" :)

Nevena A

09.09.2012. 13:17

Sramota je za Srbiju ovaj aeromiting u ovakvoj situaciji kada pola Srbije gori, kada narod nema sta da jede, kada ce skolama biti isecena struja zbog ne placenih racuna... Predsednice da li ste se zapitali da li je pametno dovesti nekog ko nas je bombardovao da nas zabavlja sa visine a narod kao poludeo odusevljen takvim cinom?!! Nemojte praviti budale vise od nas, dovoljno ste nas "usrecili" time sto ste dosli na vlast!