Nedelja, 02.09.2012.

10:17

Novi požar kod Vrške čuke

U graničnom pojasu nedaleko od Vrške čuke večeras je izbio požar čije je gašenje nemoguće zbog kofiguracije terena i jakog vetra.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Načelnik Sektora za vanredne situacije rekao je da se ulažu maksimalni napori da se do sutra lokalizuje požar na Tari, kao i na više lokacija u Srbiji. "U gašenju požara na Tari radi se punom parom sa angažovanih oko 800 ljudi", rekao je Marić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, danas je organizovan veći broj naleta tri ruska aviona za gašenje požarai dva helikoptera, jednog našeg i jednog ruskog, kako bi se konačno pod kontrolu stavio požar na tom području.

Kada je u pitanju višednevni požar na Tari, Marić je naglasio da je tamo situacija prilično dobra i da bi sutra moglo biti zaustavljeno širenje vatre.

"Ja sam se sad vratio odande (sa Tare) i situacija je prilično dobra. Ako zadržimo ovu frekfenciju letova aviona i helikoptera sutra će to biti lokalizovano", zaključio je Marić.

Požar koji se juče popodne sa teritorije Republike Bugarske proširio i u našu zemlju 4 kilometra u u dubinu u pograničnom pojasu Vrška Čuka kod Zaječara.

A juče je nedaleko od Vrške čuke izbio drugi požar. Prema rečima Marića, požar na Vrškoj čuki nije većeg obima i gori uglavnom trava i poneki panj, tako da će i to biti uskoro ugašeno.

"Ljudi rade na gašenju vatre, a planiramo da sutra tamo preusmerimo poljoprivrednu avijaciju da sve to zalije vodom. Što se tiče požara na Vučkovici to smo završili", rekao je Marić.

Dvadeset tri vatrogasaca iz cele timočke krajine gasi šumski požar koji od juče popodne bukti na Vrškoj čuki kod Zaječara. Zbog izuzetno nepristupačnog terena vatrogasci moraju da se probijaju kroz šumu i po nekoliko kilometara, a kako bi stigli do vatrenog pojasa. Jak vetar koji neprestano duva dodatno otežava gašenje.

Požar je presečen frontalno, ali se još uvek velikom brzinom širi bočno tako da je gotovo nemoguće davati bilo kakve prognoze kada će biti lokalizovan. Ovo je drugi požar u samo 7 dana koji na istom mestu gase pripadnici vatrogasno spasilačkih jedinica. Protekle nedelje na vrškoj Čuki kod Zaječara izgorelo je više od 300 hektara listopadne šume. Marić je kazao da je situacija pod kontrolom na teritoriji Prokuplja, gde se jutros ponovo rasplamsao požar u selu Rgaje koji je pretio da zahvati nekoliko kuća.

Na gašenje požara na Gadžinom brdu biće, kako je rekao, preusmeren jedan avion koji će završiti gašenje.

Od pet većih požara u jablaničkom kraju, koje su vatrogasci i privredna avijacija uspeli da lokalizuju , noćas su se ponovo razbuktala tri na području Leskovca, Vlasotinca i Medveđe.

Kako bi se sprečilo širenje, angažovan je i ruski avion Iljušin ali jak vetar otežava gašenje požara na jugu Srbije.

Avion Iljušin sa 40 tona vode posle dva naleta uspeo je delimično da lokalizuje požar na Babičkoj gori, između Leskovca i opštine Gadžin Han. Vetar koji već drugi dan duva rasplamsao je vatru na nepristupačnom terenu zbog čega su vatrogasci bili nemoćni. U požaru je do sada izgorelo oko 100 hektara bukove i hrastove šume i desetine hektara voćnjaka i vinograda.

Načelnik Sektora za vanredne situacije za Jablanički okrug Miodrag Marjanović kaže da bi došlo do širenja požara ka naseljenim mestima da nije reagovala avijacija.

Požari su ponovo izbili u selu Svircu u bivšoj kopnenoj zoni bezbednosti na području Medveđe gde su izgorele su tri napuštene kuće. Ni najstariji meštani ne pamte tako veliki broj požara.

Vatrogasci i avioni lokalzuju požare tokom noći jak vetar ponovo razbukti vatru.

Šef šumske uprave u Prokuplju Stojan Bjelić rekao je da je do sada u požarima koji i dalje bukte u selima Srednji statovac, Bregovina i Rankova reka izgorelo oko 200 hektara njiva i livada.

"Pored toga juče je izgorele jedna napuštena kuća, štala i dva pomoćna objekta", podsetio je Bjelić.

On je istako da je požar u selu Rgaje ugrozio nekoliko stambenih objekta, ali da za sada nema evakuacije.

Požar u Vlasotincu je lokalizovan, kao i u naselju Rudarska kosa u blizini Leskovca gde je dejstvovala poljoprivredna avijacija.

Takođe, lokalizovan je i požar na Babiškoj Gori, između opština Gadžin Han i Leskovac, kao i požari u Surdulici.

Požar u ataru sela Merdare koji je izbio uz samu administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom jutros je ugašen, izjavio je Tanjugu predsednik Mesne zajednice Merdare Časlav Milošević.

Milošević je rekao da su požar tokom noći pored vatrogasaca gasiili i pripadnici žandarmerije i da nije bilo opasnosti po lokalno seosko stanovništvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: