Kredit EBRD će biti utrošen na saobraćaj i energetiku

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da će od kredita Evropska banke za obnovu i razvoj (EBRD), od 800 miliona evra, najveći deo biti upotrebljen za izgradnju saobraćajne infrastrukture i energetiku.
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da će od kredita Evropska banke za obnovu i razvoj (EBRD), od 800 miliona evra, najveći deo biti upotrebljen za izgradnju saobraćajne infrastrukture i energetiku.

Dinkić je, posle sastanka sa predsednikom (EBRD) Sumom Čakrabartijem, novinarima rekao da je bilo reči o mogućnostima odobravanja kredita za rehabilitaciju pruge na Koridoru 10, kao i na pruzi Beograd - Bar, ali i za podršku privatnom sektoru.

Pruga Beograd - Bar je takođe važna za izvoz Fijata iz Srbije, kao i za izvoz domaće poljoprivrede i prehrambene industrije, kazao je Dinkić.

Iz razgovora sa čelnikom EBRD, Dinkić je preneo da je Srbija zainteresovana da ta evropska banka učestvuje u dokapitalizaciji domaćih banaka, podsetivši da je EBRD već manjinski akcionar u Komercijalnoj i Čačanskoj banci.

Vlada planira da u naredne tri godine smanji budžetski deficit za tri odsto bruto domaćeg proizvoda, što je ozbiljan zadatak, rekao je Dinkić i pozdravio zalaganje EBRD da pomogne razvoj privatnog sektora u Srbiji.

Komentarišući ocene Čakrabartija da Srbija u privrednom smislu može da igra važnu ulogu i izvan granica, Dinkić je rekao da moramo najpre ojačati domaću privredu.

Tek posle toga, uz podršku EBRD i drugih međunarodnih finansijskih institucija naše kompanije mogu da izađu na inostrana tržišta, pogotovo u severnoj Africi, gde smo godinama imali važnu ulogu, rekao je Dinkić.

Ministarka za energetiku Zorana Mihajlović je rekla da će kao guverner Srbije u EBRD-u učiniti sve da priorieti vlade budu ispoštovani i realizovani, da se novac od kredita što brže povlači.

Pored projekata čija realizacije je u toku u oblasti infrastrukture, javnih fiannsija i energetike, biće finansirani i projekti u oblasti poljoprivrede, što je jedan od porioriteta Vlade Srbije, najavila je Mihajlović.

U 2011. EBRD je učestvovala u 188 projekata u Srbiji, podsetila je ona i napomenula da je od 2001. EBRD finansirao projekte čija je ukupna vrednost oko 6,6 milijardi evra, zbog čega Srbija treba da bude zahvalna toj međunarodnoj finansijskoj instituciji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija