Vesti

0

Troje povređeno u požaru na Tari

Autor: AM,RF

Izvor: Tanjug/Novi magazin

Troje povređeno u požaru na Tari

Kako javlja RTS, u poslednjem trenutku uspelo da se spase oko 30 vatrogasaca, koji su bili odsečeni prilikom gašenja požara na potezu Greben na Tari.

Jedan pripadnik Žandarmerije polomio nogu, dok je jedan vatrogasac povredio oko.

Vlada Srbije je, radi efikasnijeg gašenja požara koji su ponovo izbili na više mesta u zemlji, večeras odlučila da zatraži od Ruske Federacije da na niški aerodrom uputi još jedan avion tipa "Berijev" i helikopter "MI 26".

Vlada je na vanrednoj sednici donela odluku i da se na gašenju požara angažuje i privredna avijacija Jata, dodaje se u saopštenju iz Vlade.

Prema rečima načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predraga Marića, juče je obavljen veliki posao lokalizovanjem čitavog jednog pravca požara na Tari, ali je ostao još deo prema Mokroj gori, gde se sada vodi najvažnija borba da se vatra stavi pod kontrolu.

Na Tari, a na intenzivnom gašenju anagažovane su sve raspoložive snage vatrogasno-spasilačkih jedinica, rekao je Tanjugu pomoćnik načelnika Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Boban Stevanović.

On je dodao da su u gašenje "krunskog požara", odnosno vatre koja je zahvatila krošnje drveća uključeni i ruski avioni "iljušin " i "berijev".

"Situacija je trenutno veoma loša. Šuma na mokrogorskoj strani Tare gori, ali nisu ugrožena domaćinstva i kuće i selu Oštrelj", kazao je Nikolić načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije Goran Nikolić koji je potvrdio da su u požaru povređena dva vatrogasca i jedan žandarm.

On je naveo da se sa vatrenom stihijom na Tari bori 300 vatrogasaca i sva raspoloživa mehanizacija , a u gašenju požara im pomažu ruski avioni i helikopteri.

Požar na Tari je sinoć bio pod kontrolom, a u ranim jutarnjim časovima je nastavljeno gašenje vatre iz aviona kao i sa zemlje gde su pripadnicima vatrogasno-spailačkih jedinica pomagali pripadnici Žandarmerije i Vojske Srbije.

Požari koji su danas ponovo buknuli na teritoriji Čačka su lokalizovani.

"Na zahtev Sektora MUP-a za vanredne situacije, helikopter "HT 40" je oko 15. 50 sati poleteo da gasi požare u okolini Čačka", rečeno je Tanjugu u Ministarstvu odbrane.

Voz koji je prošao oko 13 sati kroz Ovčar banju izazvao je požar, a najveći plamen je u Vidovi, Vidovskoj kosi i Trbušanima, rekao je prethodno Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić.

Na području Toplice danas su evidentirana četiri požara, a najteža situacije je u blizini administrativnog prelaza sa Kosovom Merdare, na lokaciji Orlovica.

Taj požar je zahvatio i deo kopnene zone bezbednosti, a vatrogasno-spasilačke jedinice su angžovane na gašenju, rekao je Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije Topličkog okruga Srđan Mitrović.

Požar je zahvatio liniju od oko pet kilometara od mesta Orlovica do sela Matarovo, rekao je Mitrović, precizirajući da je požar "došao s druge strane" administrativne linije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR