Četvrtak, 30.08.2012.

07:58

Primakov savetuje Jeremića u UN

Savetnici predsedavajućeg Generalne skupštine UN Vuka Jeremića biće bivši ruski premijer Jevgenij Primakov i šef diplomatije Španije Migel Anhel Moratinos.

Izvor: Tanjug

Default images

Oni će narednih godinu dana, kako navodi "Blic", taj posao raditi bez finansijske naknade.

List saznaje da će Jeremić kao predsedavajući GS UN mesečno zarađivati 8.066 dolara i da se do te sume došlo tako što je uzeta u obzir plata ambasadora Srbije u SAD, koji zarađuje oko 6.300 dolara, pa se na tu sumu dodalo 20 odsto.

Osim Primakova i Moratinosa, savetnici predsedavajućeg GS UN biće i bivša predsednica i ministarka spoljnih poslova Švajcarske Mišelin Kalmi Rej, zatim Indonežanin Hasan Vijaruda i Čileanac Migel Insulza, aktuelni generalni sekretar Organizacije američkih država.

"Razmišlja se o daljem proširenju savetničkog tima, a Jeremić pregovara sa veoma uticajnim ljudima iz SAD, Kine i jedne afričke zemlje, ali zasad ne želi da otkriva imena", rekao je neimenovani izvor za "Blic".

Pored ove petorke i savetnika iz Srbije, uz predsedavajućeg će biti i veliki tim mladih diplomata koji su već radili pri UN. Svi oni biće na platnom spisku svojih vlada.

Jeremić preuzima predsedavanje 15. septembra, a dan kasnije počinje da vodi Generalnu skupštinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

22 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: