Novi Sad: Pavličića spasla štoperica

J. SIMIĆ

29. 08. 2012. u 12:57

Propao pokušaj smene gradonačelnika Novog Sada, iako su naprednjaci uspeli da obezbede novu većinu. Savez oko SNS nije hteo da uđe u salu jer je sednica zakazana na brzinu

IAKO je koalicija oko SNS obezbedila novu vladajuću većinu u Novom Sadu, gradonačelnik Igor Pavličić u sredu je “preživeo” prvi pokušaj smene.

Zahvaljujući proceduralnim nadmudrivanjima, propala je namera naprednjaka i njihovi saveznika da na vanrednoj sednici novosadskog parlamenta Pavličiću izmaknu stolicu, ali je on praktično na izlazu gradske kuće.

Pošto su socijalisti u sredu definitivno napustili dosadašnji savez sa DS i LSV, u Skupštini, koja broji 78 mesta, koalicija oko SNS sada ima 42, blok oko demokrata svega 36 odbornika. Iako su pre dva dana inicirali vanrednu sednicu za Pavličićevu smenu, naprednjaci su bili veoma iznenađeni kada ih je u sredu oko podneva predsednica Skupštine grada Aleksandra Jerkov (LSV) telefonom obavestila:

- Za 45 minuta se vidimo u skupštinskoj sali!

U zakazano vreme naprednjačka koalicija, koju sačinjava 15 odbornika SNS, devet iz grupe “Svi za Novi Sad”, pet iz DSS, kao i šest odbornika “Novi Sad - odmah” okupila su se pred Skupštinom Vojvodine, jer se zgrada parlamenta renovira. Nisu hteli da uđu, jer je, po njima, sednica zakazana svega 45 minuta pre početka. Odbornici socijalista došli su nešto kasnije.

SLIKA KAO U REPUBLICI ZALAŽEMO se za to da se svuda gde je to moguće napravi vlast koja odslikava stanje na republičkom nivou - izjavio je Ivica Dačić, premijer i lider SPS, najavivši za subotu sednicu Predsedništva partije. Na pitanje o promeni vlastu u Novom Sadu Dačić je odgovorio da njegovi socijalisti “svakako ne mogu da budu talac tih odnosa”.

U salu se nije žurilo ni odbornicima druge strane - bilo ih je svega devet. Posle 40 minuta u klupama se pojavila Jerkovljeva i saopštila da se sednica odlaže, jer “strana koja ju je inicirala ne može da obezbedi ni kvorum, ni većinu”.

- Poslovnik ne predviđa rok za zakazivanje nastavka ove sednice i ja ću posle konsultacija sa svim odborničkim grupama doneti odluku o nastavku sednice - obrazlagala je Jerkovljeva.

Pošto je ona napustila “poprište”, odbornici naprednjačke koalicije ušli su u salu. Predsednik GO SNS i kandidat za gradonačelnika Miloš Vučević pred novinarima je prozvao i prebrojao 40 odbornika, dokazujući tako da njegova strana ima većinu. Potom je telefonom pokušao da pozove Jerkovljevu da se vrati i nastavi sednicu, ali je ona odbila poziv.

- Novi Sad nije zaslužio ovakvu igru sa interesima građana - rekao je gradonačelnik Pavličić pošto je sednica otkazana. - Došao sam da čestitam glavnoj opozicionoj stranci ukoliko prikaže većinu i da ih obavestim da grad na računu ima šest milijardi dinara. Sada mogu da kažem da nastavljam dalje da radim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (56)

Lala iz Banata

29.08.2012. 13:42

Ja koji nosim nacela Kopenhaskog sporazima i jos nekih drugih nacela mogu da vas savetujem, Vojvodjanin je vlasnik vojvodine i izvorni Vojvodjanin je sastavni deo Vojvodjanske vlasti, drugacije nesme i nemoze biti.

micko

29.08.2012. 14:40

@Lala iz Banata - Au rodjace, da pogadjamo ko se krije iza tako zvucnog i postenog nadimka????

Lala iz Banata

29.08.2012. 16:28

@Lala iz Banata - Promena zakona je neporeciva, i na njih narod Srbije utice a ne ja. Ja mogu jedino da pratim i balansiram, najbolje sta mogu za ostvarenje drzavnog cilja i drustvenu potrebu.

Lala iz Banata

29.08.2012. 17:06

@Lala iz Banata - Iskreno receno jedva ceka da se vrati na svoje imanje koje joj nasledno i zakonom pripada.

Lala iz Banata

29.08.2012. 17:13

@Lala iz Banata - Dragutin Karlovacki! Kazem da crnogorac je prijatelj iz komsiluka a ne kako on to kaze ili predstavlja da je sin srbije.

Dragutin Karlovacki

29.08.2012. 17:52

@Lala iz Banata - Pa lalo bundevu mu njegovu ko kaze da su crnogorci srbi, oni su se odvojili od nas, govorim ti o nama vojvodjanima . Upamti mi koji smo Srbi nikad nesmemo biti protiv Srbije jer to je nasa mati , nas rod i familija. Mozemo ponekad da se posvadjamo oko novaca i tako to al oni su lalo nasi. Nemij da ti sad drzim ovde lekcije iz istorije, ajd sad u zdravlju !

Lala iz Banata

29.08.2012. 19:27

@Lala iz Banata - Decky ! Neznam kako da te savetujem ili pomognem da razumes medjunarodno pravo, koliko je vidljivo pismenost nije pomogla mnogo, ali moje kodifikacije u velikoj meri hoce. A nedavno je dokazao da mogu;-))

sečanjac

29.08.2012. 14:06

Slatkica, mala. Samo je šteta ,što je u politici, i, još na pogrešnoj strani.Ipak ,mi,je simpatična,bez obzira na ,moje, radikalne stavove, u vezi" autonomašenja". Nadam se , da će da promeni ,i ,stav , i ,stranu.

Bogu hvala sto sam Lala

29.08.2012. 18:16

@sečanjac - Mozda od tebe postane patriota Ligas Vojvodjanin ! Zene su cudo, nikad se ne zna! Svirala bi ti tambura, jeo sunke i slanine i rezance sa makom !

LJUBICA

29.08.2012. 20:53

@sečanjac - A ima i dve mane . Jedna je govorna sto vec svi znamo ,a sda vidimo da ima manu i sa vidom kada ne vidi 40 odbornika sto je vecina od 78.

Dragutin Karlovacki

29.08.2012. 14:38

Srpska vojvodina je proglasena u Sremskim Karlovcima 1848 g. Kao izraz teznji Srpskog naroda da bude politicki priznat u monarhiji cije je granice krvlju cuvao. Nakon prisajedinjenja srpskoj kraljevini prestala je potreba za trazenje politicke priznatosti jer smo se ujedinili sa majkom Srbijom. A ti lalo iz banata mozes da se popnes na bundevu ludaju i da vices da si vojvodjan. Ti si lalo Srbin iz banata kao sto sam ja iz Srema Sumadinac iz Sumadije Banjalucan iz Republike srpske. Zivela Srbija

Dragutin Karlovacki

29.08.2012. 15:09

Jao pa sad ce mozda i lepu Aleksndru da smene. Pa di ce ona posle< U rialiti sou kao njen sef ili da ide negde da nesto posteno radi. Ipak ona ima diplomu fakulteta, lako ce naci neki posao

Milan Senta

30.08.2012. 08:00

@Dragutin Karlovacki - Lepo bi bilo znati, kog fakulteta? Mozda je otporašica zaršila neki CIA fakultet u Budimpešti. Hajde, nadji mi jednog jedinog otporaša iz 2000-te koji je normalan i pošten?

Bogu hvala sto sam Lala

29.08.2012. 17:16

Nacionalisti i sovinisti ne mogu draga Aleksandra da prezale sto su jako lose prosli na izborima. Uprkos velikom teroru navijaca, Omladine SPS Obraza, Dveri, DSS i ostalih,rejting Lige je udvostrucen. To pokazuje da nasa mirna koegzistencija svih gradjana i gradjanki Vojvodine bez obzira na veru i naciju postaje temelj nasih odnosa u Vojvodini. Ne mogu nas posvadjati i naterati da se mrzimo i u tome su nemocni.

Toni Hungary

29.08.2012. 18:01

Mi smo ovde u NS izabrali nasu vlast na izborima... Sta ovi iz SNS hoce da otimaju...

mix

29.08.2012. 18:28

Dragi Dragutine Karlovacki tacno je da se Vojvodina prijedinila Kraljevini Srbiji ali svojom odlukom i odlukom skupstine u kojoj su bili Srbi, Crnogorci, Bunjevci,Madjari itd..... Znaci nije Vojvodina Srbska nego je Srbija Vojvodjanska a to su dva razlicita pojma.

DragutinKarlovacki

29.08.2012. 18:55

@mix - Dragi mix ! Kazes da je Srbija vojvodjanska, to znaci da se Srbija pripojila Vojvodini. Ha Ha bas si ti jedan simpatican mladic. Uglavnom ko se kome pripojio nije bitno, mi smo sad jedna drzava jel tako

Lala iz Banata

29.08.2012. 19:07

Hvala na poverenju i prenecu ono sta je potrebno za prikljucenje velikoj zajednici starog kontinenta, a sada ako i ja pocnem vremenom da dajem "maksimalo", i ako su neka resenja moja koja se primenjuju, EU ce civilizovano refrisati da je vreme da dam otkaz. Takva su nepisana pravila naprednog sveta, boli uvek ide ispred.

mića

29.08.2012. 19:44

Ja se slažem sa g-đicom Jewrkov. Taknuto maknuto. Zakazala sam, niste došli i gorovo. Narod je rekao svoje, a u nju je dobra većina i izbečila oči.

zis

29.08.2012. 21:01

@mića - Gospođica Jerkov treba da se srami zbog svog postupka. Iako se često poziva na njega, ona je pogazila osnovne postulate demokratije.

Lala

30.08.2012. 07:52

@mića - @zis....Ti je nazva "gospodjicom"! Daleko je ta otporašica od toga.

Gavra

30.08.2012. 12:15

@mića - @mića.. Nije taknuto - maknuto, majstore! Varalica je dosla na sednicu 45 minuta ranije. I jel ima kvoruma? Nema! Kraj. Zato nije bilo kvoruma, jer se radilo o prevari.

Frulaš

29.08.2012. 20:05

Ne vredi ni ovaj,kao ni ovi do sada Pavličićevi manevri nisu dali rezultata,pa neće ni ovaj predsednice skupštine NS Aleksandre Jerkov.Samo će ovo pomoći onima koji su se kolebali, da se učvrste u odluci,da se smeni gradonačelnik i komplet rukovodstvo Novog Sada.

Софија

29.08.2012. 20:09

Не вреди ни то што нова републичка власт жели да прекомпоновање на локалу буде по закону,садашњи властодржци на локалном нивоу покушавају да изврдају вољу народа.Срећом то им неће успети,али ће показати какви су уствари они,да им је искључиво било,само да су на власти.

Gerber

29.08.2012. 20:13

Aleksandra Jerkov je bila u obavezi najmanje 24 sata ranije da obavesti odbornike o vremenu i mestu održavanja Skupštine. Ovo što je uradila ne služi ničemu, sem možda da bude još koji sat ili dan predsednik te Skupštine. Izigravanjem poslovnika, nanela je štetu ppre svega svojoj stranci. To može samo izrazito glupa osoba da radi.

trn

29.08.2012. 20:14

Umesto da je stisla zube i pokazala malo dostojanstva i držala se poslovnika, dokazala je da nije dorasla funkciji koju je obavljala. Bez obzira što mi je ona jedna od naj antipatičnijih osoba, mislio sam da je inteligentnija. Očigledno sam je precenio.

nini

29.08.2012. 20:26

Ako se ne održi sednica skupštine u roku od 15 dana od podnošenja zahteva opozicije, Vlada Srbije moze da raspiše izbore u Novom Sadu!!!

Zoran

29.08.2012. 20:33

Iselilti porodicu iz NS-a jer vam neko preti da cete biti smenjen sa mesta gradonacelnika i sad ovi ratarsko-stocarski fazon sa kvorumom. Molim vas ne vredjajte Rodnija Trotera poistovecivanjem sa gradonacelnikom, nije covek kriv sto gradonacelnik lici na njega.

Vlada

29.08.2012. 20:47

Sta su ovi iz SNS-a, cekali 45 minuta ispred sale??, autobus?!, ili ih nije bilo 40?!, "zatim je Vucevis telefonom navodno zvao, Aleksandru Jerkov, ali je ona taj poziv odbila"!!!, pa gospodine Vucevicu, procitajte statut, niste na pijaci ili na mitingu SNS-a!!

Peter

29.08.2012. 21:00

Jerkov je po Statutu grada imala obavezu da u roku od 7 dana zakaže sednicu a da se sednica održi u roku od 15 dana. Ne može se zakazivati sednica sat pre same Skupštine grada jer time predsednik Skupštine oduzima legitimno pravo odbornicima da u razumnom roku dođu na sednicu.

dulje

29.08.2012. 21:09

Ime Vojvodina datira od kraja 2 svetskog rata i Titova je tvorevina. Srbi su se prisajedinili Matici odlukom naroda u pokrajinama Banatu, Backoj , Baranji i Sremu. Nigde nije spominjana Vojvodina.

JOVAN

29.08.2012. 21:12

Ali sednica se mora nova zakazati u roku od 15 dana,i šta onda Jerkov,šta se dobija "kupovinom" tih 15 dana.Možda da se sklone "radovi" (dokazi) o tome kako je funkcionisala vlast u NS.

Vera

30.08.2012. 00:46

@JOVAN - U Politici kažu da predlagač ne može da ponovi isti predlog dok ne istekne 6 meseci, na tu kartu igraju, da silom opstanu bar 6 meseci! A nisu svesni da novi predlog može da podnese SPS!!!

Dubljanin

29.08.2012. 21:13

Ništa Jerkov ovim potezom neće dobiti.Promene će u NS biti i ovaj manevar neće ništa promenuti.Za ovu koaliciju radi vreme,a za LSV i DS ističe.

Seele

29.08.2012. 21:51

Kakve su ovo igre u pitanju? Očigledno da je sednica zakazana ekspresno u cilju onemogućavanja poslanika nove skupštinske većine da se na vreme okupe. Šta reći na ovakve poteze? Zar se ne poštuje ni Poslovnik o radu skupštine? Ko još zakazuje sednice u tako kratkom roku? Sve je jasno! Mogu reći samo – sramno!

jaran

29.08.2012. 22:58

Budimo realni, tvrd orah je Novi sad, ne da se. Beograd je sledeci. Iskreno se nadam da ce oba grada imati promene gradonacelnika do kraja oktobra 2012.

Pravnik

30.08.2012. 00:09

Po zakonu poslovnika skupstine grada vanredna sednica na zahtev poslanika opozicije koja je inicirala smenu vlasti mora se zakazati i odrzati u roku od 15 dana.(Jerkova je to i ucinila,zakazala je sednicu)i njeno je potpuno pravo da ceka i da je zakaze poslednjeg dana pred istek roka ili u najkracem mogucem roku od 45 min.kao sto je to i ucinila.Poslanici opozicije to nisu iskoristili i ko im je sad kriv.U poslovniku nigde ne pise u kom roku se mora nastaviti zapoceta pa prekinuta sednica

Pravnik

30.08.2012. 00:13

Poslanici opozicije nisu obezbedili kvorum,sednica je prekinuta,a njen dalji nastavak nije zakonom definisan,tako da Jerkova de fakto nastavak ove sednice moze da odlaze u nedogled ili fakticki do isteka cetvorogodisnjeg mandata na koji je izabrano sadasnje rukovostvo grada Novog Sada.Tako da fakticki ovim potezom sa pravne tacke gledista ona je omogucila Pavlicicu da vlada fakticki do isteka svog cetvorogodisnjeg mandata iako je izgubio skupstinsku vecinu.Lukav,ali pravno potpuno cist potez

Imre

30.08.2012. 07:45

Hajte u Skupstinu Srbije, pa menjajte te zakone i te manipulatorske pravilnike koji nam zivote prave nemogućim. Ovo je sprdnja sa demokratijom.

Tork

30.08.2012. 08:57

Auuuuu ala treba da se očisti i "sakrije" rad prethodne vlasti e što bih voleo da završe svi u prde....

Zoran

30.08.2012. 10:59

Imamo vlast na na Republickom nivou za koju niko nije glasao. Imamo premijera za koga 90 posto gradjana nebi glasalo da bude premijer. Imamo vladu ciji ministri sami kazu da nisu zadovoljni sastavom iste, ali su u >interesu< Srbije prihvatili... I sad sve to treba preslikati i na ostale gradove. Sto li postoje lokalni izbori? .............E bas super...

momcilo

30.08.2012. 12:08

A zasto sednica nije zakazana za 29 novembar 1943 god u Jajcu kao sto su to ucinili i njihovi ucitelji

Sramota bre

30.08.2012. 12:14

Nema tu sta da se prica. Jednostavno DIKTATORI a ovamo glume nekakve demokrate. Kao da su zaboravili kako su dosli na vlast.. Ako vec postoji nekakva druga vecina, cemu onda tolika pohlepa za vlascu?! Sad ste u manjini, narod vas nece, nemate vecinu, izvolite molim lepo na civilizovan nacin "gospodo" predajte vlast onome ko je ima i tu je kraj. Ili jednostavno priznajte da ste isti kao oni koje ste rusili 5 oktobra, ako ne i mnogo gori sto ste i pokazali i dokazali na delu "gospodo", sramite se!

Prava Opozicija

30.08.2012. 13:59

Imam jedno pitanje za ove dezurne Naprednjake na Novostima. Kada je tacno nastala ljubav izmedju vas i SPS-a, Dinkica i njegove ekipe? Po cemu se razlikuje DS od Dinkica ili SPS-a? I kakva mi je razlika hoce li u Vojvodini dominirati Bajatovic ili Pajtic. Kada ce Vucic da objavi ko u stvari stoji iza "AGROBANKE"? Kada ce Vucic pokazati kojem od sadasnjih koalicionih partnera su redovno uplacivane pare od ovih osumljiceni da su ostetili " Agrobanku"? I ko se ono sastajao sa Lukom Bojovicem?

momcilo

30.08.2012. 14:58

@Prava Opozicija - nisam naprednjak, ali mislim da ozbiljna politicka stranka koja zeli da pomogne Srbiji u ovom momentu mora da racuna na kompromis,ne mogu da zamislim da bilo koji gradjanin Srbije moze da podrzi najkorumpiraniju vlast u isoriji evrope.Da naprednjaci nisu pristali na ovaj kompromis drzavaljani Srbija za 4 gidine bili bi roblje, cenzura je vec bila uvedena. Gresite kada mislite da naprednjaci dezuraju, Srbiji su bile potrebne promene i ove treba promeniti, ako nerade, vi jos gledate ideoloski

Dragan bgd

30.08.2012. 17:42

@Prava Opozicija - Ja cu ti reci,Dinkic je lose radio ali je i priznao zasto je lose radio i sada izrazio ogromnu zeljuda pokaze gde su odlazile i kako pare.Zato je on u novoj vlasti.DS je najvece zlo Srpskoga naroda i drzave Srbije.

Alex

30.08.2012. 14:47

Ko je ovoj uvredi za ženski rod uopšte dozvolio da se bavi jednim tako odgovornim poslom kao što je vođenje Skupštine grada?