• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DS: Naprednjaci ukrali zakon, SNS: Nije tačno

Poslanica DS i bivša ministarka pravosuđa Snežana Malović ocenila je danas, povodom predloženih izmena zakona o vanparničkom postupku, da se radi o plagijatu. Iz SNS to negiraju.

Taj zakon, koji sada predlaže Srpska napredna stranka (SNS), još početkom godine prosleđen je tadašnjoj vladi, rekla je Malović.

"Sve građane Srbije želim da obavestim da je to zakon koje je Ministarstvo pravde 31. januara preko vlade podnelo parlamentu na usvajanje. S obzirom na promene u vladi ovaj zakon je povučen i sada je predložen od strane jedne poslaničke grupe, a ne vlade ili ministarstva, što je pravni nonsens", kazala je Malović novinarima u Skupštini.

Prema njenim rečima, predlagač je sada poslanik SNS, a ne predstavnik aktuelne vlade.

Inicijativu za podnošenje zakona podneo je zaštitinik građana, potom u saradnji sa Ministarstvima pravde i državne upravu i lokalne smaouprave izrađen je predlog zakona, objasnila je ona.



Poslanik SNS Vladimir Cvijan tvrdi, međutim da predložene dopune zakona nisu plagijat.

"Kao pravnik sam užasnut izjavom Snežane Malović jer svako ko je pravnik zna da zakon nije
autorsko delo, ni svojina pa ne može biti ni plagijat", rekao je Cvijan tokom rasprave u Skupštini Srbije i dodao da prethodna Vlada jeste predložila dopune tog zakona, ali da su ove koje predlažu naprednjaci za nijansu bolje.

"Prethodna vlada je imala nameru da usvoji te dopune, ali nije preduzela korake a mi jesmo i to nije ista stvar", rekao je Cvijan i dodao da je u pitanju ista materija i da stoga mora biti sličnosti.

Poslanik DS Dragoljub Mićunović rekao je da predlog može da bude plagijat, a da zakon tek kad se usvoji ne može da bude plagijat.

Mićunović je ipak poručio da će DS glasati za predložene dopune jer je to nešto što je predložila prethodna vlada i što predstavlja nastavak evropskog puta.

"Mi nećemo menjati mišljenje zato što smo u opoziciji i podržaćemo sve zakone koji idu našim putem evropskih integracija", rekao je Mićunović i pitao zašto je zakon predložila SNS, a ne
vlada.

Poslanica DS Snežana Malović pitala je da li se možda minister Nikola Selaković plaši da dođe u parlament pa da zato Ministarstvo pravde nije predlagač zakona.

"Što se Selakovića tiče on se toliko plaši da će već sutra biti ovde (u parlametu na sednici na kojoj članovi vlade odgovaraju na poslanička pitanja) pa ćete moći da ga pitate šta hoćete",
odgovorio je Cvijan.

Pojedini poslanici opozicije danas su kritikovali predložene dopune Zakona o vanparničnom postupku navodeći da je podložan zloupotrebama jer predviđa upis u matične knjige rođenih "pravno nevidljivim osobama" samo uz prisustvo dva svedoka.

"Jasna je dobra namera predlagača ovog zakona, ali postupak koji je za to predviđen može da dovede do brojnih zloupotreba i može doći do nekontrolisanog upisa osoba u matične knjige rođenih, pa zatim uzimanja državljanstva Srbije, koje to zaista i nisu" rekla je poslanica Demohrišćanske stranke Srbije Olgica Batić.

Kako je navela, dovoljno je korumpirati dve osobe koje bi lažno posvedočile da bi se upis u matičnu knjigu rođenih obavio, što bi mogao da uradi bilo ko i oni koji ne spadaju u kategoriju "pravno nevidljivih" već su imigranti koji žele da se domognu papira.

Prema njenim rečima, da ne bi bilo zloupotreba u postupak se moraju uključiti i drugi državni organi.

Poslanica Demokratske stranke Srbije Milica Radović rekla je da je neophodno podići na mnogo viši kriterijum dopune zakona upozorivši takođe da se upisom u matične knjige rođenih zatim omogućava dobijanje državaljanstva i pasoša.

"Humana strana ovog zakona nije sporna i mi to podržavamo, ali neophodno je strožije ga definisati", rekla je Radović.

Poslanik Liberalno demokratske stranke Bojan Djurić pitao je ko će snositi trošak upisa kada se u zakonu navodi da ta lica neće plaćati taksu, a u obrazloženju da izmene ne zahtevaju dodatna budžetska sredstva.

Izmenama Zakona o javnom belezništvu predlaže se odlaganje početka primene tog zakona za mart iduće godine jer kako su naveli predlagači izmena Zakona iz Srpske napredne stranke, do septembra nije moguće obezbediti uslove za njegovu primenu.

U obrazloženju su naveli da nije imenovano prvih 100 javnih beležnika, niti formirana Javnobeležnička komora koja treba da donese neophodne podzakonske akte. Predloženo je da primena zakona počne 1. marta 2013. godine.

Dopunama Zakona o vanparničnom postupku predložen je poseban postupak za donošenje isprave o činjenici rođenja koja bi bila osnov za upis ljudi bez ličnih dokumenata u matičnu knjigu rođenih.

Administrativni odbor Skupštine Srbije izabrao je ranije danas Zorana Babića iz Srpske napredne stranke (SNS) za novog predsednika tog tela.

Babić je na to mesto došao umesto stranačke koleginice Jorgovanke Tabaković, koja je nedavno izabrana za guvernera Narodne banke Srbije.

Odbor je na sednici konstatovao Jorgovanki Tabaković prestanak poslaničkog mandata.

Na sednici je rečeno da je odboru dostavljena ostavka poslanika Vladana Vasića koji je i gradonačelnik Pirota, ali da odbor ne može razmatrati tu ostavku jer nije overena.

Protiv Vasića i još dva poslanika URS-a i jednog poslanika SNS koji obavljaju funkcije gradonačelnika,

Agencija za borbu protiv korupcije podnela je prijave jer su stupili na drugu dužnost bez saglasnosti agencije.

Nakon prijave iz tih stranaka je najavljeno da će oni podneti ostavke na poslaničke funkcije.

Administrativni odbor danas je dao saglasnost Dejanu Djurđeviću da može da vrši funkciju direktora Sekretarijata za zakonodavstvo pored funkcije predsednika Republičke izborne komisije.

Odbor je dao saglasnost i članu RIK-a Miladinu Panteliću za obavljanje funkcije zamenika sekretara Vlade Srbije.

(agencije/MONDO, Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image