Predstavnici Srpske napredne stranke, SPO i Romske demokratske stranke danas će predati zvaničan zahtev za sazivanje vanredne sednice Skupštine grada Novog Sada i smenu gradonačelnika Igora Pavlićića iz DS.


Zahtev će predati 15 odbornika SNS i njih devet iz grupe „Svi za Novi Sad“, koju čine RDS i SPO, s kojima su naprednjaci u subotu potpisali memorandum o zajedničkom delovanju.

SPO je u petak uveče odlučio da napusti gradsku vlast, u kojoj je bio sa DS, SPS i Ligom socijaldemokrata Vojvodine, s kojom je zajedno nastupio i na lokalnim izborima.

Podršku zahtevu za razrešenje Pavličića, odnosno za smenu vlasti DS, pružiće i odbornici DSS, kao i odbornici koji su prethodno isključeni iz Pokreta Dveri i NOPO zbog saradnje s naprednjacima.

Sve te odborničke grupe zajedno imaju 35 odbornika, a za formiranje većine potrebno je bar 40 od ukupno 78 članova Skupštine grada Novog Sada. Zbog toga je SNS-u potrebna podrška sedam odbornika SPS, koji za sada ostaju verni koaliciji sa DS. Ipak, njihovo ponašanje zavisiće od odluke centrale SPS, odnosno stava koji budu zauzeli lider partije Ivica Dačić i šef vojvođanskih socijalista Dušan Bajatović.

S druge strane, gradska vlast za sada uživa podršku 38 odbornika DS, LSV, SPS i SVM, što takođe nije dovoljno da bi imali većinu odnosno da bi lokalna samouprava funkcionisala.

Rešenje bi moglo da se nađe u glasovima SRS, koja u Skupštini grada ima petoro predstavnika. Radikali odbijaju da pruže podršku SNS, ali ne isključuju mogućnost saradnje s DS i LSV.

U međuvremenu je došlo do tenzija i između koalicionih partnera – demokrata i Lige Nenada Čanka. Prvo je LSV saopštila da je uslov da ostane u koaliciji sa DS to da gradonačelnik Pavličić podnese ostavku, a potom je DS uzvratila optužbama da je LSV korumpirana i da se pridružila „hordi grabljivica“ koje po svaku cenu žele da preuzmu vlast u Novom Sadu.

Principijelna ostavka člana SPO

Dugogodišnji član SPO Milan Đukić podneo je juče ostavku na mesto člana Gradskog veća Novog Sada, nakon što je njegova stranka odlučila da izađe iz vladajuće koalicije sa DS i LSV i sklopi dogovor s naprednjacima. Đukić je rekao da neće biti na javnoj funkciji ni ukoliko SPO uđe u novu gradsku vlast, ali i da neće napustiti stranku. „Posvetiću se svom poslu, advokaturi“, kazao je Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari