SAD: Sud blokirao upozorenja na cigaretama

Svetske vesti - Ponedeljak 27.08.2012 - 14:50

Američki savezni sud presudio je da vlada ne može da prisili fabrike duvana da na kutije cigareta utisnu velika grafička upozorenja i fotografije o štetnosti pušenja.

Američka administracija za hranu i lekove (FDA) htela je da fabrike duvana na kutije cigarete postave velike fotografije umrlih pušača da bi javnosti jasnije prenela opasnost od pušenja, prenosi portal Pliva.
 
Fabrike su se žalile da takve fotografije nisu činjenične informacije koje su po zakonu dužne da budu utisnute na kutijama i prelaze u zagovaranje zabrane pušenja.
 
Savezni sud u Vašingtonu je sa dva glasa prema jedan stao na stranu fabrika duvana i presudio da bi suprotna odluka značila gušenje slobode govora.
 
"Ovaj slučaj je pokrenuo pitanje kolike su nadležnosti vlade da prisili proizvođače cigareta da na kutijama utisnu činjenične informacije i potkopaju svoj vlastiti ekonomski interes", navodi se u obrazloženju suda.
 
U ovom slučaju, kako piše u saopštenju, vlada je to pokušala pretvaranjem svake kutije cigareta u mini oglas svoje antipušačke kampanje, a pri tom nije ponudila nijedan dokaz da će objava tih fotografija imati korist na smanjenje broja pušača.
 
Fabrike duvana su pozdravile tu odluku, nazvavši je "osnaženjem načela Prvog amandmana".
 
FDA još ima mogućnost žalbe američkom Vrhovnom sudu, ali za sada nije objavila da li će to i učiniti.
Blic

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: