Jak vetar ponovo zapalio Taru

Nacionalne vesti - Ponedeljak 27.08.2012 - 14:22

Osveženje i kiša u toku noći samo su nakratko smirili požare na Tari. Zbog jakog vetra tokom noći požar se proširio i trenutno gori hiljadu hektara šume, izjavio je komandir vatrogasne jedinice Bajina Bašta Petar Rakić.

Slaba kiša koja je u toku noći i jutros padala nije bila dovoljna da ugasi vatrenu stihiju, koja se proširila i na mokrogorsku stranu ka selu Oštrelj.
 
U naselju Djurići na Zaovinama požar je stigao 200 metara od prvih kuća.
- Sa 10 vozila i 40 vatrogasaca branimo ovaj potez da bi spasli 20 kuća koje se nalaze u ovom zaseoku i nadam se da ćemo u toku dana lokalizovati ovaj požar -  kaže Rakić.
 
On napominje da do sada nije bilo evakuacije stanovništva i nada se da do toga neće doći ni u toku dana. Požar na Tari danas gasi 370 vatrogasaca iz cele Srbije, a njima su se sinoć priključili i vojska i žandarmerija.
 
Zbog magle u toku pre podneva nisu dejstvovali avioni za gašenje požara, ali se očekuje da će to biti moguće posle 14 časova.
 
Varnica od voza može da zapali vatru
 
Posle podne na Zaovine na Tari treba da stignu premijer Ivica Dačić i načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić, koji je gostujući na RTS rekao da je juče u Srbiji gorelo 398 požara, a da je samo na Tari u njihovom gašenju bilo angažovano 370 ljudi.
 
Marić kaže da se danas očekuju "ozbiljniji naleti" dva ruska aviona, od kojih je jedan, nosivosti 42 tone vode, juče oko 14 sati stigao u Srbiju i već je imao jedan nalet.
 
Marić je podsetio da je na gašenju požara u Srbiji angažovana još jedna ruska letelica, nosivosti 12 tona, kao i helikopter.
 
On je istakao da nakon jako dugog sunčanog perioda, koji traje već 15 dana, sa ekstremno visokom temperaturom i sa sušom koja je nazabeležena u poslednjih 50-60 godina, varnica od voza može da upali vatru, slomljena flaša u šumi, kao i da uvek ima i ljudskog faktora i nemara, a uglavnom je reč o opušcima.
Blic

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: