Capital.ba

Oprezni ulagači očekuju skup centralnih bankara u Jackson Hole-u

27.08.2012. / 10:22

NJUJORK, Na Wall Streetu su prošle sedmice cijene akcija pale, nakon šest sedmica neprestanog rasta, a može li se nastaviti uzlazni trend zavisi o tome što će u vezi podsticajnih mjera kazati centralni bankari na skupu u Jackson Holeu.

Dow Jones indeks prošle je sedmice pao 0,9 odsto, na 13.157 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,5 odsto, na 1.411 bodova, a Nasdaq indeks 0,2 odsto, na 3.069 bodova. To je prvi sedmični pad tih indeksa nakon šest sedmica neprestanog rasta.

Nada ulagača da će Fed pokrenuti novi, treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike i tako podstaći rast američke ekonomije podržava tržište već dva mjeseca, prenose agencije.

No, u posljednje se vrijeme makroekonomski podaci u SAD-u poboljšavaju, pa se pojavila bojazan da će američka centralna banka pričekati još neko vrijeme prije nego što uvede nove podsticajne mjere. A to bi moglo narušiti uzlazni trend cijena akcija.

Zbog toga je prošle sedmice VIX ‘indeks straha’ Čikaške berze opcija skočio gotovo 13 odsto, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg pada cijena akcija.

Ulagači s nestrpljenjem čekaju skup centralnih bankara u Jackson Holeu u Wyomingu krajem sedmice jer se nadaju da će predsjednik Feda Ben Bernanke tada biti jasniji po pitanju što centralna američka banka kani preduzeti.

„Retorika u vezi toga što možemo očekivati je malo pozitivna, malo negativna. S približavanjem tog skupa, moguće su veće oscilacije cijena, zavisno o glasinama”, kaže Michael Matousek, analitičar u kompaniji U.S. Global Investors.

U posljednjih šest sedmica S&P 500 indeks porastao je gotovo 5 odsto, što bi moglo značiti da je novi krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike tzv. QE3 već ugrađen u cijene akcija.

„Mislim da je QE3 već ugrađen u cijene, pa ne očekujem veće pomake ako bude i najavljen. No, ako se zadrži status quo, što mi se čini izglednije, to bi moglo biti veliko razočaranje”, kaže Matousek.

Ulagači se nadaju i novim mjerama Evropske centralne banke za suzbijanje dužničke krize, s obzirom da je nedavno njen predsjednik Mario Dragi poručio da će učiniti sve za spašavanje evra.

No, ideja da bi centralna banka kupovala obveznice prezaduženih članica evrozone, kao što su Španija i Italija, i tako smanjila visoke cijene zaduživanja nema baš bespogovornu podršku.

Stoga će se pažljivo pratiti svaka izjava evropskih zvaničnika koja bi mogla značiti podršku ili protivljenje takvom načinu rješavanja dužničke krize.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!