Svet

Ponedeljak, 05.05.2008.

14:51

"Arselor Mital" se širi na Kinu

Luksemburško-indijska kompanija "Arselor Mital", najveći proizvođač čelika u svetu, razmatra preuzimanje oko 25 odsto kineske firme "Angang stil".

Izvor: Tanjug

Default images

Prema pisanju medija, indijski milijarder i izvršni direktor "Arselor-Mitala" Lakšmi Mital je sastanku sa predsednikom kineske firme Džangom Siaogangom pre dva meseca predložio kupovinu blizu 25 odsto akcija "Anganga".

Mada finansijski detalji eventuanog sporazuma nisu pominjani, njegova vrednost bi mogla da iznosi najmanje pet milijardi dolara, na osnovu sadašnje tržišne vrednosti "Anganga".

Džang je odbio Mitalov predlog, ali je rekao da bi bio zainteresovan da dozvoli udeo "Arselor-Mitala" od jednog do dva procenta u njegovoj kompaniji. On je rekao da dve kompanije mogu da rade zajedno, da imaju slične ideje i dodao da bi eventualno mogle da imaju podjednak udeo u samostalnoj zajedničkoj kompaniji za proizvodnju čelika.

Kompanija "Angang", koja je registrovana na berzi akcija u Hongkongu, većim delom je u državnom vlasništvu. Prošle godine je proizvela 16 miliona tona čelika, po čemu je druga posle lidera na domaćem tržištu "Baostila".

"Arselor-Mital", koji već dugo pokušava da povećao prisustvo u kineskoj industriji čelika, najveći je svetski proizvođač tog metala. Kompanija je u decembru objavila sporazum o preuzimanju 73,13 odsto akcija privatne kompanije "Čajna orijental" za oko milijardu dolara, koji još čeka odobrenje kineske vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

7 h

Podeli: