Dostupni linkovi

Iran: Hamas ne može na Samit nesvrstanih


Predstavnik islamističkog palestinskog pokreta Hamas, koji kontroliše pojas Gaze, nije pozvan na Samit nesvrstanih u Teheranu 30. i 31. avgusta.

Portparol Samita Mohamad Reza Forkami je rekao da do sada nikakva zvanična pozivnica nije upućena premijeru Hamasa u Gazi Ismailu Hanijehu, čime je demantovao najavu portparola Hamasa da je Hanijeh pozvan na skup i da će doći.

"Na Samit je pozvan samo palestinski presdednik Mahmud Abas", dodao je Forkami u saopštenju koje je prenelo više agencija.

Mahmud Abas zapretio je juče da će bojkotovati Samit nesvrstanih u Teheranu ako Hanijeh bude prisutan.

Militantna grupa Hamas koju Iran podržava, kontroliše Gazu dok Palestinska uprava na čelu sa Abasom vlada Zapadnom obalom.

Iz kancelarije Hanijeha u petak je saospsteno da je predsednika vlade Hamasa u Gazi zvanično na Samit pozvao iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad. Portparol premijera je kasnije potvrdio za agenciju Frans pres da će Hanijeh otići na skup u Teheranu kao premijer koga je palestinski narod izabrao na izborima u januaru 2006. godine.

Suprotni izveštaji o planovima Ismaila Hanijeha odražavaju komplikacije sa palestinskom delegacijom za skup Nesvrstanih, navodi agencija AP.
XS
SM
MD
LG