Samsung plaća milijardu evra odštete Apple-u

Tanjug

25. 08. 2012. u 09:53

Južnokorejska kompanija je kopirala inovativnu tehnologiju koju je američki "Apple" koristio za svoje revolucionarne uređaje "Iphone" i "Ipod"

SAN HOSE - Američka porota odlučila je da je južnokorejska kompanija "Samsung" kopirala inovativnu tehnologiju koju je američki "Apple" koristio za svoje revolucionarne uređaje "I phone" i "Ipod" i da mora da plati miljardu dolara odštete.

"Apple" je ovom odlukom uspeo da pobedi u sudskom sporu koji traje godinu dana, ali se očekuje ulaganje žalbe, javio je sinoć AP. Ovakva presuda mogla bi da dovede do potpune zabrane prodaje glavnih "Samsungovih" proizvoda i verovatno će pojačati dominaciju "Apple" na sve većem tržištu mobilnih kompijutera.

Porota je odlučivala skoro tri dana o presudi za sedam tužbi za kršenje patentnih prava koje je podneo "Apple" i pet tužbi koje je podneo "Samsung".

"Apple" i "Samsung", dve rivalske kompanije koje prodaju više od polovine "smartphone" i "tableta" u svetu, ukrstile su ove godine koplja u sudovima u nekoliko zemalja, a ranije juče sud u Seulu je presudio da su obe strane odgovorne za kršenje patentnih prava. Međutim, proces u SAD, najvećem i najuticajnijem tehnološkom tržištu, smatra se najvažnijim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Nesa

25.08.2012. 11:42

Da J. Koreja nije Americka Kolonija, ne bi bilo tesko da Samsung u svojoj zamlji Tuzi Apple i da trazi i dobije odstetu od 2 Milijarde . U GB Apple je izgubio spor ali na domacem terenu uvek pobedjuje.

baja

25.08.2012. 11:50

...intelektualna svojina nasuprot intelektuane slobode,zaštita patenata,da li je kvadrat zaobljen,otključavanje na dodir i desetine drugih apple-ovih patenata je "ukrao" samsung i dr. firme...apple postaje eksluziva jer tobože iphone je samo jedan...motorola je patentirala mobilne uređaje kada apple nije ni postojao i sada bi trebalo od svih firmi koje proizvode mobilne uređaje da uzima dividende ... šta je sa drugim idejama i patentima koje je ukrao apple...

Srbinovic

25.08.2012. 11:55

Evo zbog cega mi se gadi Apple. Klasicna gramziva kompanija americkog tipa koja se prema svojim naivnim korisnicima odnosi kao prema debilima.

Janko

25.08.2012. 12:33

Niste u pravu, Apple je SUVI kvalitet... i ja sam mislio da su njegovi proizvodi za snobove, burzuje koji imaju pare i ne znaju nista.... Ali tek kad sam dosao u posed nekih Apple-ovih prozivoda, shvatio sam u kakvoj sam zabludi bio... To ne znaci da je Samsung los, naravno...

iphoneforever

25.08.2012. 14:13

Ajfon je izgubio trku sa samsungom pa je gledao kako da mu napakosti.Krenuli su sa tim ajfonom pa 20 godina istog da ga prave kao mi juga.Mozda treba onda da se mi toga dovatimo i pravimo ga u kragujevcu onako za legendu.

Zoran

26.08.2012. 20:36

@iphoneforever - Imaš pravo.Čim preuredimo kovačnicu u Kragujevcu,počinje proizvodnja bezdodirnih i nevidljivih mobilnih telefona,u srcu srpske industrije.Neka onda neko utvrdi da smo kopirali nečiji proizvod.

Djoloiznogud

26.08.2012. 03:13

@appple - Probao je Adam kad mu je Eva dala I Snezana iz one bajku pa posle sve I bi banana...

Roki

25.08.2012. 16:13

Ne kazem da Samsung ne valja ali njega cu moci uporediti sa Eplom tek kada bude imao svoju platfotmu. Do tada, Epl sakon!

cable guy

25.08.2012. 19:11

Vala baš kad pogledam, sve i jedan smartphone (Samsung, Apple, Huawei....) su na isti fazon. Zašto onda tužiti samo jednog nego zbog direktnog napada na najjaču konkurenciju. Ne budite smešni. Kao kad bi Mercedes tužio BMW jer imaju menjače sa 6 brzina... dva sedišta napred za vozača i suvozača, zadnju klupu... Čista Američka propaganda. Samsung 4 ever što se mene tiče

Teslin rođak

25.08.2012. 20:15

Ma kaki Epl, kaki Samsung i slični! Moj rođak je tata za sve njih i ja ću pokrenuti spor protiv svih telekomunikacionih kompanija. I zato pozivam najbolje svetske advokatske kuće da mi pošalju svoju ponudu za zastupanje.

Kocha

27.08.2012. 14:01

Apple je kompanija koja proizvodi skupo smeće koje štite tako što tuže druge. Nokia je trebala onda da tuži Apple jer je imala prvi smartphone pa sad svako ko hoće da napravi jedan treba da im plati milijardu dolara. Ili na primer da tuži Apple jer je pre njih imala multitasking.... A da, Iphone nema ništa slično pa ih valjda ne vredi ni tužiti.

Veritas1389

28.08.2012. 08:07

Samsung je u prvostepenoj presudi SAD suda osudjen za krivim i treba da plati odstetu. ALI Samsung nije prihvatijo presudu vec ce priloziti prigovor.Tako da medijske kuce treba malo preciznije da iznose vesti sirokim masama.

DeZile

04.09.2012. 15:01

Radi se jednostavno o zaštiti američkog tržišta. Niko osim proizvođača iz USA ne može amerikancima prodavati softver a preko njega i najrazličitije druge usluge (muzika, film, ...). Čist protekcionizam (kakva sloboda tržišta). Ne radi se o borbi između Appla i Samsunga, već između slobode (android, PC) i zatvorenosti (Apple). Ne zaboravimo da je suđenje održano na par kilometara od sedišta Appla i da odluke donosi porota (tri dana o visoko tehnološkim pitanjima).