Petak, 24.08.2012.

18:01

Ostavka načelnika zbog smrti bebe

Načelnik novosadske klinike za ginekologiju i akušerstvo Dragan Budakov podneo je ostavku zbog smrti još jedne bebe u tom porodilištu.

Izvor: B92

Default images

Naime, prema tvrdnjama Srđana Doroslovačkog, njegova supruga Katarina je zbog neadekvatne reakcije lekara ove klinike juče ujutru carskim rezom rodila mrtvu bebu. U policiji je za B92 potvrđeno da je slučaj prosleđen tužilaštvu.

Još jedna beba nažalost nije napustila novosadsku Betaniju u naručju svojih roditelja. Hitnim carskim rezom utvrđeno je da je devojčica Srđana i Katarine Doroslovački rođena mrtva, iako teška tri kilograma i 300 grama i dugačka 53 centimetra.

"Majka je od 20. avgusta u ovoj ustanovi, u Betaniji, i od tada je bukvalno u njihovim rukama. Žalila se u sredu da ima određene probleme, da bi u četvrtak ujutru, 23. avgusta, ustanovljeno, i to na njen alarm, da ona više ne oseća bebu, da beba ne daje znake života", kaže Žarko Barišić, advokat porodice Doroslovački.

Majka je nakon hitnog carskog reza prebačena u šok sobu, u kojoj se još uvek nalazi, i njeno zdravstveno stanje je stabilno. Trudnoću je, pre dolaska u Betaniju, vodila u bečejskoj bolnici, a termin porođaja je bio 12. avgust. Trebalo je da se porodi u Betaniji nakon tog termina, pa se roditelji pitaju zbog čeka se čekalo na carski rez.

"Postavlja se pitanje odgovornosti, jer ovo nije prvi slučaj u poslednjih godinu dana da se ovakvi nemili događaji dešavaju u ovoj ustanovi. Roditelji sumnjaju u stručan rad nadležnih medicinskih organa koji su vodili ovaj postupak, odnosno pratili trudnoću. Majka je primljena zdrava, beba je bila zdrava, a na kraju se desilo ovo što se desilo", ističe Barišić.

Kako je potvrđeno za B92, načelnik Betanije Dragan Budakov je nakon ove tragedije podneo ostavku, a na mesto vršioca dužnosti načelnika klinike je postavljen Dragan Stajić. Da li je Budakov odgovoran i da li je bilo propusta lekara koji su vodili Katarininu trudnoću - utvrdiće hitna istraga.

"Uprava Kliničkog centra Vojvodine upoznata je sa celim slučajem. Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo sprovešće se spoljni stručni nadzor. Takođe smo obavestili i ministarstvo zdravlja, koje će po hitnom postupku, u najkraćem mogućem roku sprovesti i vanredni spoljni stručni nadzor. O ishodu će javnost biti blagovreno obaveštena", kaže Jelena Jurišin, PR Kliničkog centra Vojvodine.

Ovo je treća smrt nerođene bebe u ovoj klinici u poslednjih godinu dana. Roditelji kažu da su ceo slučaj prijavili policiji jer žele da se utvrde krivci, a ne da ostanu bez odgovora na pitanje - ko je kriv što je njihova zdrava beba rođena mrtva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: