Sirija Zapadu: Ovde nije piknik

Sirijske vlasti su poručile zapadnim silama da neće imati lak posao u slučaju da se odluče na vojnu intervenciju u toj zemlji.

Izvor: B92, Skaj

Petak, 24.08.2012.

11:52

Default images

“Dolazak u Siriju nije dolazak na piknik. Ipak, Sirija ne želi ni sa kim da ratuje”, rekao je ministar za informisanje Sirije Omran al Zoubi za “Skaj”.

On se tako osvrnuo na najave zvaničnika SAD i Velike Britanije da će se odlučiti za vojnu intervenciju u slučaju da u Siriji dođe do upotrebe hemijskog oružja.

Al Zoubi je demantovao i da je zvanična Sirija priznala postojanje hemijskog oružja.

“To što je citirano po zapadnim medijima nije istina. U saopštenju na koji se pozivaju pisalo je da ne bismo koristili hemijsko oružije čak i da ga imamo. Smatramo da je takvo naoružanje isto kao nuklearne bojeve glave u Izraelu, koje se ne mogu koristiti ni u njihovoj zemlji ni u zemljama u njihovom okruženju. Mi nikada nismo rekli da”, rekao je Al Zoubi.

On je okrivio SAD i Veliku Britaniju da podržavaju zemlje koje pomažu Al Kaidu i njeno delovanje u Siriji – Saudijsku Arabiju, Katar i Tursku.

“Nisam baš siguran kakvu moć Britanci i SAD imaju and Al Kaidom, Saudijskom Arabijom ili Turskom, kako bi ih sprečili da dolivaju ulje na ovdašnju vatru oružjem i novcem”, rekao je on.

Predsednik SAD Barak Obama pokrenuo je lavinu reakcija izjavom da je “crvena linija u Siriji korišćenje hemijskog oružja”, a Kina je juče reagovala preko državne agencije Sinhua nazvavši tu izjavu “traženjem razloga za napad”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: