Najnovije vesti
Vesti Hronika
U selu Merdare za vikend uništavanje NATO kasetnih bombi

U selu Merdare za vikend uništavanje NATO kasetnih bombi

U selu Merdare u opštini Kuršumlija za vikend je planirano uništavanje kasetne municije i drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava zaostalih tokom napada NATO 1999. godine.

232403_kosovo-mine2-ap
232403_kosovo-mine2-ap

U subotu i nedelju planirano je uništavanje 432 komada kasetne municije i dva komada drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava, saopšteno je iz Centra za razminiranje Srbije.

Od 22. maja do danas na površini od 300.000 kvadratnih metara pronađeno je 1.174 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava, od čega 529 komada kasetne municije, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća da je područje sela Merdare, uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, tokom NATO napada intenzivno bomardovano raketama i kasetnim bombamam od kojih veliki broj nije eksplodirao.

Centar je podsetio da je, u okviru bilateralne saradnje sa Norveškom, zaključio Memorandum o razumevanju kojim je predviđena realizacija trogodišnjeg Programa humanitarnog razminiranja, čišćenja kasetne municije, pored ostalog i u opštini Kuršumlija.

Poslove razminiranja obavlja stručni tim organizacije Norveška narodna pomoć, a Centar prati realizaciju projekta i kontroliše kvalitet radova.

Uništavanje pronađene kasetne municije i drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava obavlja tim MUP-a Srbije - Sektor za vanredne situacije, dodaje se u saopštenju.