• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lokalizovan požar na Čigoti

Požar na Čigoti na Zlatiboru koji je bukti već dva dana, večeras je lokalizovan.

"Uspeli smo u večernjim satima da lokalizujemo požar, tako da više nema širenja vatre, ni opasnosti po ljude i objekte", izjavio je Tanjugu načelnik uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije Goran Nikolić.

On je rekao da će tokom večeri i sutra vatrogasci dežurati i gasiti žarišta i da se nadaju "povoljnim meteorološkim uslovima", odnosno da neće ponovo duvati jak vetar.

Popodne su vatrogasci uspeli da spasu dve kuće i spreče širenje požara na Međin Do, rekao je Nikolić.

Nikolić je podsetio da je danas u gašenju požara na Čigoti učestvovalo 115 vatrogasaca i spasilaca, jedan ruski i jedan helikopter MUP-a Srbije, kao i helikopter za izviđanje.

U borbi protiv vatrene stihije učestvovalo je i više od 120 dobrovoljaca sa teritorije Čajetina, među njima i lovci preduzeća "Srbija šume" kao i lokalna samouprava sa svojom opremom.

Požar koji se danas na Čigoti brzo širio usled jakog vetra, prema rečima Nikolića, zahvatio je preko 100 hektara borove šume i niskog rastinja i velike površine pašnjaka.

Nikolić je naveo da je u Brusu, u podnožju Kopaonika, požar lokalizovan, takođe, u večernjim satima, mada je i dalje problem jak vetar.

"Bojimo se da situacija nije stavljena trajno pod kontrolu, ali pošto je požar okružen i svuda ima ljudi, nadamo se da će ostati u tim granicama", dodao je Nikolić.

On je naveo da je u Ljuboviji jedan požar lokalizovan, a jedan još nije, kao ni požar na području Zaječara, na potezu između Knjaževca i Vlaškog polja.

Prema njegovim rečima, širom Srbije danas je bilo oko 200 požara, ali tačni podaci će se znati tek sutra.

Podsetivši da je juče bilo 266, a dan pre toga 240 požara, Nikolić je ukazao da "nam od Beograda prema jugu, istoku i zapadu sve gori" i da je "situacija i dalje teška".

"S opremom kakvu imamo i nedovoljnim brojem ljudi, veoma je teško, ali nekako uspevamo, između ostalog i zahvaljujući tome što smo rasporedili ljude iz Vojvodine da nam pomognu", objasnio je Nikolić.

U Zaovinama na Tari požar je zahvatio između 80 i 100 hektara mešovite šume, izjavio je danas komandir vatrogasne jedinice Bajina Bašta Petar Rakić.

Rakić je agenciji Beta rekao da nema opasnosti za naselja, ali da gašenje vatre otežavaju jak vetar i nepristupačan teren.

U gašenju požara učestvuje 25 vatrogasaca iz Bajine Bašte, Novog Sada, Bečeja, Beočina i obližnje Mokre Gore, a pomaže im lokalno stanovništvo.

Kod Ljubovije na površini od oko 300 hektara vatra je zahvatila nisko rastinje i mešovitu šumu, rekao je Nikolić.

I kod Brusa se ponovo aktivirao požar, dok je na Crnom Vrhu juče brzo lokalizovan požar, kazao je Nikolić i dodao da je jedan od problema i u nedostatku dovoljnog broja terenskih vozila.

U selima Berilje i Bregovina na područiju opštine Prokuplje izbili su danas požari, a sve vatrogasno-spasilačke jedinice su trenutno na terenu, izjavio je načelnik sektora za vanredne situacije na područiju Topličkog okruga Srđan Mitrović.

Mitrović je Tanjugu rekao da se radi o požaru na otvorenom prostoru i da su u selu Bregovina ugroženi seoski pomoćni objekti.

On je dodao da trenutno ne može da kaže tačnu površinu koju je zahvatila vatra i da će to biti poznato posle uviđaja.

"Vatrogasno-spasilačke jedinice su na terenu i sada je najvažnije da se požar stavi pod kontrolu", kazao je Mitrović.

U selu Bregovina gde vatra preti da zahvati i neke pomoćne objekte i kuće ima oko 37 domaćinstava. Pored vatrogasaca u gašenju vatrene stihije učestvuju i meštani sela.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je da sutra stiže avion tipa "Berijev 200" iz Rusije u Srbiju kako bi pomagao u gašenju požara,.

Dačić je Tanjugu rekao da je sa ministrom za vanredne situacije Rusije Vladimirom Pučkovim dogovorio da avion pomogne u gašenju požara ne samo narednih dana, već da u Srbiji ostane do sredine oktobra, odnosno do kraja letnje sezone.

Nosivost aviona "Berijev 200" je 12 tona vode, a kako je rekao Dačić, ova pomoć će biti više nego dobrodošla.

On je podsetio da je ta letilica već bila u Srbiji i to prošle godine kada je uspešno gasila požare.

(agencije/MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image