Sezona spremanja zimnice uveliko traje, ali prodavci na pijacama to gotovo da ne osećaju. Prodaja, kažu oni, nikada nije bila lošija. Ove godine je na visinu cena voća i povrća znatno uticala i suša, koja je umnogome umanjila prinose.


– Svake godine govorimo kako je najgore i kako nikada nije bilo tako malo zarade, ali ova godina je nadmašila sve prethodne. Niko više ne kupuje na veliko. Ne znam da li zato što nemaju novca ili idu na kvantašku pijacu. Ali jedno je sigurno, nikada nisam zarađivala manje novca – rekla nam je Mila sa Kalenić pijace. Ona kaže da su građani zaboravili na ostavljanje zimnice, što zbog besparice, što zbog brzog tempa života.

Sa njom se slaže i Milica, koja na ovoj beogradskoj pijaci prodaje već 15 godina.

– Nemaju ljudi novca. Čovek obiđe sve tezge, pita za cene i onda na poslednjoj kupi tri paradajza. Toliko je stanje loše. Evo, maločas je čovek kod mene kupio dva komada praziluka. Pa ja to na kantaru ne mogu da izmerim – kaže ona.

Cena paradajza na Kalenić pijaci je od 80 dinara, paprika se može naći i za 40 dinara, ali ipak za onu bolju treba izdvojiti oko 80 dinara za kilogram. Krastavci koštaju oko 60 dinara. Šljive se prodaju po ceni od 80 do 100 dinara, a breskve po 70 dinara. Visoka je cena lubenica, koje koštaju 25 dinara po kilogramu. Grožđe se može kupiti po ceni od 100 dinara.

Građani sa kojima smo razgovarali kažu da još nisu počeli sa spremanjem zimnice. Neki to neće ni raditi, a drugi čekaju povoljnije cene.

– Nisam još ostavljala zimnicu. Bila sam na odmoru, tako da sada razmišljam da počnem sa pripremom. Mogu vam reći da sam iznenađena cenama. Sve je skupo. Obično u ovo vreme cene padaju, ali to sada izgleda nije slučaj – kaže sugrađanka Milena.

Njena drugarica Zorica neće ostavljati zimnicu.

– Godinama već to ne radim. Kada mi se jede ajvar, kupim jednu teglu u supermarketima. Čisto da me želja prođe. Prošla su ta vremena kada smo ostavljali na desetine tegli ajvara, ili paradajz u flašama. Ne sećam se kad sam čula da je neko pravio džem. To se više ne isplati – kaže ona.

Visoka cena pasulja

Građane je posebno iznenadila visoka cena pasulja. Za kilogram je potrebno izdvojiti najmanje 200, a najviše 300 dinara. Kako najavljuju prodavci, početkom septembra on će opet poskupeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari