Vlast u gotovo četvrtini vojvođanskih opština i gradova, uključujući Novi Sad, paralisana je u iščekivanju formiranja stabilne lokalne samouprave prema republičkom modelu SNS-SPS-URS.


Naprednjaci su posle izbora 6. maja u većini mesta ostali u opoziciji, što automatski znači da su im poluge vlasti nedostupne. S druge strane, odbori socijalista su uglavnom formirali većinu sa DS i zajednički podelili postizborni plen – mesta sa kojih se odlučuje, javne finansije i kontrolu nad preduzećima – pa nisu voljni da izlaze iz vlasti i „upodobljavaju“ stvari. Konačno, Dinkićev URS se na izborima u Vojvodini proveo kao bos po trnju i nada se da bi, makar uz kupovinu odbornika, mogao dobiti mrvice sa stola veće i jače „braće“.

Promena vlasti najavljena je u Novom Sadu, Somboru, Kikindi, Inđiji, Temerinu, Beočinu… Prekretnica bi mogla da bude napravljena na Glavnom odboru SNS u subotu, 25. avgusta, na kojem će se odlučivati o odnosu prema SPS-u.

„Želimo da pokažemo da nećemo ravnodušno stajati sa strane, imamo i određenu odgovornost i zato smo insistirali na tome da naši koalicioni partneri u tim opštinama s nama formiraju vlast, jer smatramo da su građani Srbije glasali za promene“, rekao je potpredsednik naprednjaka Nebojša Stefanović i dodao da očekuje da će socijalisti podržati promenu vlasti u Novom Sadu.

Novosadski naprednjaci čekaju socijaliste za formiranje većine i lobiraju da im se u suprotnom oduzmu republička preduzeća sa sedištem u Novom Sadu. Funkcioneri SPS daju odmorene izjave, dok gradonačelnik Igor Pavličić (DS) kaže da ovih dana „radi svoj posao“. Lokalni mediji su javili da je Pavličić doveo i prvog stranog investitora u novom mandatu.

SNS i u Somboru čeka socijaliste, a šef tamošnjih naprednjaka Zdravko Šobić za Danas kaže da vodi razgovore sa svima, a da je SPS na potezu. „Postavili su svoje ljude na neka mesta i zadovoljni su. Ne kažu da neće, ali čekaju dobar trenutak“, kaže Šobić.

Slično je u Inđiji, gde su socijalisti već 10 godina u koaliciji sa dugogodišnjim gradonačelnikom Goranom Ješićem. „Nudili smo SPS-u mesto predsednika opštine Inđija, ali su odbili. Nejasno je kakvi ih to interesi sprečavaju“, kaže Dragan Lakić, predsednik lokalnog SNS.

Inđija sutra bira novog predsednika opštine, nakon što je Ješić podneo ostavku zbog funkcije potpredsednika pokrajinske vlade, a SPS najavljuje da će dati podršku njegovom zameniku. „Nećemo raditi na rušenju vlasti. Ovde je stabilno, deset godina smo zajedno i nema smisla praviti vlast po republičkom modelu. Naša partija je opština Inđija“, kaže lider lokalnih socijalista Sreten Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari