Tri devojke iz ruske pank grupe „Pusi rajot“, osuđene u petak na dve godine radnog kampa zbog „pank molitve“ protiv Vladimira Putina u crkvi Hrista Spasitelja u Moskvi, neće podneti zahtev za predsedničko pomilovanje, saopštio je juče advokat Nikolaj Polozov.


Advokati su osuđenim devojkama postavili pitanje o eventualnom zahtevu za predsedničko pomilovanje odmah nakon izricanja kazne, a one su odgovorile: „Neka on ide dođavola s tim pomilovanjem“, rekao je Polozov.

Nadežda Tolokonikova (22), Ekaterina Samučevič (30) i Marija Alehina (24) osuđene su u petak zbog „huliganizma“ i podsticanja verske mržnje pošto su u februaru pevale pank molitvu od 30 sekundi u crkvi Hrista spasitelja u Moskvi, tražeći od „Svete Bogorodice da otera Putina s vlasti“. Presuda devojkama je izazvala nezadovoljstvo u delu međunarodne javnosti, dok su u Rusiji mišljenja podeljena, prenosi agencija Beta. Ruski opozicionar i bivši šahovski šampion Gari Kasparov izjavio je da ga je policija juče zvala na saslušanje zbog optužbe da je ujeo jednog policajca u petak u Moskvi, tokom skupa podrške pankerkama. Kasparov bi mogao da dobije kaznu do pet godina boravka u radnom kampu. „Treba da me saslušaju zbog navodne agresije na jednog policajca. Nakon toga, ruski odbor za istragu treba da odluči da li će pokrenuti istražnu radnju“, naveo je Kasparov u saopštenju objavljenom na njegovom sajtu www.kasparov.ru.

Prema zakonu, za napad na policajca može se dobiti novčana kazna do 200.000 rubalja (oko 5.000 evra) i do pet godina radnog kampa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari