Asanž pozvao Obamu da okonča lov na veštice

Novosti online/ Tanjug

19. 08. 2012. u 07:51

Osnivač Vikiliksa sa balkona ambasade Ekvadora u Londonu zahvalio se predsedniku i narodu koji su mu pružili utočište. Mora da prestane "lov na veštice"

LONDON - Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž pojavio se danas u javnosti prvi put otkad je potražio utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu i pozvao je predsednika SAD Baraka Obamu da okonča "lov na veštice" protiv sajta "Vikiliks".

"Pozivam predsednika Obamu da učini pravu stvar, SAD moraju odustati od lova na veštice protiv 'Vikiliksa'", rekao je Asanž sa malog balkona ambasade u koju je pre dva meseca ušetao i zatražio azil.

Pored toga, Australijanac je u 10-minutnom govoru upozorio da Vašington rizikuje da gurne svet u doba represije novinarstva.

"Ako je 'Vikiliks' u opasnosti, u opasnosti je i sloboda izražavanja i zdravlje svih naših društava", kazao je Asanž.

Osnivač "Vikiliksa" je apelovao na SAD i da oslobode Bredlija Meninga, američkog vojnika koji je optužen da je dostavljao informacije Vikiliksu, koji čeka suđenje, preneo je AP.

Asanž je, pored toga, zahvalio Ekvadoru, čije su mu vlasti u četvrtak odobrile azil.

"Zahvaljujem predsedniku (Ekvadora Rafaelu) Korei na hrabrosti koju je pokazao kada je razmotrio moj zahtev za azil i odobrio ga", rekao je Asanž novinarima i nekolicini pristalica koji su se okupili ispred ambasade.

Na balkonu se pre Asanža pojavio jedan od njegovih advokata, Španac Baltazar Garson, poznat po podizanju optužnice protiv bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinočea i po istragama protiv baskijskih separatista i Al Kaide.

Garson je, kako prenosi Itar-Tas s, kazao da će zastupnici Asanžove odbrane podneti tužbu Međunarodnom sudu UN ukoliko Britanija ne dozvoli osnivaču "Vikiliksa" da otputuje u Ekvador.

Slavni sudija je rekao da Asanž ne izbegava susret sa švedskim pravosuđem, već želi da dobije garancije da će njegova prava biti ispoštovana.

"Te garancije do sada nisu date", rekao je Garson novinarima koji su se okupili ispred zgrade Ekvadora u Londonu, čekajući da se pojavi Asanž, prenosi RIA Novosti.

Garson je, takođe, rekao da njegov klijent ima zakonsko i osnovno pravo na politički azil, a da se pitanje napuštanja Britanije i odlaska u Ekvador ne može završiti drugačije nego davanjem izlazne dozvole.

Asanž se u ambasadi ove južnoameričke zemlje u Londonu nalazi od 19. juna, kako bi izbegao izručenje Švedskoj gde ga traže zbog saslušanja vezanog za optužbe za seksualni napad.

On tvrdi da su optužbe protiv njega politički motivisane i da je reč o zaveri kako bi ga Stokholm izručio Vašingtonu zbog objavljivanja velikog broja poverljivih diplomatskih depeša.

*******************************

VIKILIKS POZIVA ŠVEDSKU DA NE IZRUČI ASANŽA SAD

Vikiliks je danas pozvao Švedsku, koja želi da sasluša Džulijana Asanža u vezi sa optužbama za seksualni napad, da garantuje da neće izručiti njihovog osnivača Sjedinjenim Državama.

"Ukoliko bi švedske vlasti bez rezervi saopštile da Džulijan nikada neće biti izručen iz švedske u SAD to bi bila dobra baza za pregovore o rešenju ovog pitanja", dodao je Hrafnson.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

obilicmarko

19.08.2012. 10:55

Neko je rekao:"Neka pobedi istina,pa makar propao ceo svet".Većina ljudi nije spremna da bezuslovno prihvati ovaj stav koji,ma koliko uzvišen,sadržava fatalizam.Mnogi bi se pre saglasili da mali i slabiji narodi i pojedinci,kad su uzmičući pred silom dovedeni do ambisa,moraju poslušati nagon samoodržanja,kleknuti pred Zlom i mrakom i javno se odreći svetlosti istine.Da li će tako postupiti i Asanž ,videćemo.Kako god da postupi,za njega više nema fizičkog izbavljenja.

obilicmarko

19.08.2012. 11:00

Setimo se posrnuća i tragičnog kraja Milana Babića.Ucenjen životima članova svoje porodice izdao je svoj narod i time se ispisao iz istorije a ipak ubijen ili je izvršio samoubisto što je sada svejedno,pri čemu i porodici ostaje breme sramote,kroz pokolenja.Za Asanža je sada prekasno da ustukne.Već je u tolikoj meri raskrinkao demonske zavojevače ovoga sveta da ga oni,za primer,moraju eliminisati mada znaju da će to biti početak i njihovog kraja.U tome je njegova pobeda

pules

19.08.2012. 16:00

Umesto da mu sada daju podrsku svi cekaju sta ce se desiti,mada se moze prepostaviti. Kada bude izrucen i strpan u zatvor onda ce da dignu glas. Kasno Marko...

Toza

19.08.2012. 18:17

Kako to da zemlje demokratije proganjaju osobu koja je raskrinkala sve njihove podlosti toliko mrze ovog ćoveka?

Marka

19.08.2012. 18:37

Ma lov nece da prestane jer njima ne odgovara sta ovaj covek zna,a zna mnogo toga sto ce im naskoditi...

zoran

19.08.2012. 20:23

Na pocetku sam slabo pratio ta se desava u ovom slucaju. Vremenom sam poceo da se divim ovom coveku. Raskrinkao je belosvetski olos kao niko pre njega. Ali, na zalost, mislim da ce platiti glavom...Divljenje i hrabroj vladi Ekvadora, koja se usudila da kontrira svetskim razbojnicima...

obilicmarko

19.08.2012. 21:23

Da bi jedan govor,bio on politički,pravni,akademski ili oproštajni ostao zapamćen i u generacijama koje dolaze,važno je da bude ispunjeno nekoliko uslova.Prvi uslov je da je govornik harizmatična ličnost, vešta na rečima i uopšte u komunikaciji sa drugim ljudima.Ovaj uslov je značajan,al ne i presudan.Neko može imati veštinu jednog Demostena ili Cicerona a da ipak iza njega ne ostane ni jedna rečenica koje bi se iko setio ili je citirao.(vidi nastavak)

obilicmarko

19.08.2012. 21:25

.....Podjednaku relevantnost imaju i auditorijum,tj.publika kojoj se govornik obraća kao i "težina" ili značaj istorijskog trenutka.Čini mi se da su se danas,na balkonu ambasade jedne male ali dostojanstvene zemlje,stekla sva tri nabrojana uslova.Asanžova publika je bio ceo svet i njegove reči uselile su se u ona ljudska srca koja još uvek,uprkos svemu,kucaju za pravdu.

Mex

20.08.2012. 04:41

Ne vidim Dunjice ni OEBSa ovde . Mora da su se umorili u Moskvi jel ih svi jasu i steaju po kancelarijama kao na plazi bez donjeg vesa .

nikolas_bar

20.08.2012. 21:14

@baja - ne bih tako olako iskakao sa izjavama jer imaju i igre unutar igre koje CIA sprovodi, da bi bio jasniji zamisli kada vikiliks kaze za nekog da je saradjivao sa americkim bezbednosnim sluzbama a pritom slaze, pa taj je zavrsio sa politikom u svojoj zemlji a sve u korist amerike sto kaze bata stojkovic u balkanskom spijunu // sve je suprotno od onoga kako izgleda da jeste// ili // pazite se danajaca (zapadnjaka) i kada darove donose!!!

milos

20.08.2012. 19:11

Imre Nadj, madjarski revolucionar 1956. koji je zeleo da Madjarsku oslobodi od Sovjetske okupacije, kada je krenula ofanziva Crvene armije na Madjarsku pobegao je u jugoslovensku ambasadu koja mu je dala azil i garanciju da nece biti uhapsen. Naravno cim je izasao iz ambasade on je uhapsen, osudjen na smrt i ubijen 1958... Ostaje da se vidi da li ce se staljinisticka politika oziveti ponovo! Ovo ne sme da se desi!