Subota, 18.08.2012.

19:19

"Srbi okovani monopolom Pupovca"

Kada je reč o srpskoj nacionalnoj manjini, ona je okovana ili blokirana monopolom koji imaju Pupovac i njegov SNV, odnosno SDSS, izjavio predsednik Josipović.

Izvor: Tanjug

Default images

Predsednik Josipović iskoristio je svoj boravak u istarskom selu Brgudac na obeležavanju 70-godišnjice osnivanja prve partizanske čete da ponovi svoje napade na predsednika Srpskog narodnog vijeća i potpredsednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca.

Rekavši novinarima da je iz Vukovara i nekih drugih gradova u kojima ima vrlo mnogo Srba, dobio određene pritužbe i nezadovoljstvo Pupovčevim radom, Josipović je naglasio da je "važno razgovarati na principijelnom nivou o tome kako se brinemo svi skupa o manjinskim pravima".

"Kada je reč o srpskoj nacionalnoj manjini, ona je okovana ili blokirana monopolom koji imaju Pupovac i njegov SNV, odnosno SDSS", izjavio je nešto kasnije Josipović u Dnevniku Hrvatske radio televizije i dodao da se to najbolje videlo na proslavi godišnjice "Oluje" u Kninu kada se pojavio Veljko Džakula koji je želeo da obeleži "Oluju".

Rekavši da svi treba da imaju jednake mogućnosti i jednake uslove i kada se radi o finansiranju i kada je reč o izborima, Josipović je ocenio da kada se radi o finansiranju postoji određena netransparentnost koju treba korigovati.

"S druge strane, treba sprečiti da u situacijama kada se javljaju nove inicijative i novi ljudi, oni budu diskvalifikovani na nekorektan način", rekao je Josipović.

On tvrdi da spor sa Pupovcem vodi zbog onog šta se dogodilo u Kninu. "To je možda vrh jedne piramide. Već dugo vremena vidim da srpska manjinska politička scena nije prirodno formirana", ocenio je Josipović, dodavši da je Pupovac privilegovan izbornim zakonodavstvom, finansiranjem i činjenicom da deli novac koji dobije SNV ljudima po svom nahođenju.

"Pupovac ceo spor želi da svede na lični nivo i kaže da sam ja reagovao na neku priču iz 'Novosti', nedeljnika koji ima tiraž od nekoliko stotina primeraka. To bi bio potpun nesrazmer i mislim da Pupovac potcenjuje mene i hrvatsku javnost. Razlog je rasprava o monopolu na političkoj sceni", rekao je Josipović.

Njega, kako je rekao, ljuti što se napad na njega vodi kao maskenbal. "Ističu se jedni razlozi, a zapravo postoje drugi u koje se Pupovac ne upušta nego govori o tome kako ja navodno želim uticati na nezavisnost tih novina ('Novosti')", rekao je Josipović i dodao da on za to nema instrumenata, niti to želi, jer bi to bilo potpuno u nesrazmeri sa značajem tih novina. Na pitanje da li želi politički da penzioniše Pupovca, hrvatski predsednik je u Brgudcu odgovorio da apsolutno nema nikakve namere da se meša u to.

"Verovatno će Pupovac još mnogo puta biti biran u Sabor. Nije moja stvar da biram ko će biti predstavnik srpske manjine, ali je moje da pomognem svima koji žele pomoći da Hrvatska bude jedna država u koju su svi dobro integrisani. To je moj cilj i to ću raditi bez obzira što ko misli", rekao je Josipović.

On se osvrnuo i na Pupovčevu izjavu da ako svojim mešanjem u stvari Srba u Hrvatskoj želi biti njihov lider, treba da da ostavku.

"Kao da postoje dve Hrvatske, jedna kojoj sam ja predsednik, a druga srpska kojoj je on predsednik. Meni su svi građani bez obzira na nacionalnost jednaki. Ja sam svima njima predsednik i želim svima dobro", rekao je Josipović.

Novosti su nedeljnik čiji je izdavač SNV i ima tiraž od 8.000 primeraka, od kojih se 5.000 prodaje, a 3.000 se besplatno deli po srpskim organizacijama, većima srpske manjinske samouprave, srpskim opštinama i parohijama SPC, pa i pojedincima koji ih onda podele po svom selu ili zaseoku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: