NATO: Partnerstvo zavisi od Srbije

Lideri NATO-a poručuju da su spremni na razvoj saradnje sa Srbijom, ali da su za to "bitni volja i koraci srpskih vlasti".

Izvor: Beta, Danas

Subota, 04.04.2009.

01:12

Default images

Oni su na samitu u Strazburu, takođe, "pozvali Srbiju da podrži dalji napredak ka učvršćenju mira i reda na Kosovu". Šefovi država i vlada Atlantskog saveza istakli su volju da saradnju sa Srbijom pospeše "razradom Individualnog akcionog plana za partnerstvo (IPAP) i nastavkom podrške Srbiji u sprovođenju reformi odbrane".

IPAP je konkretan instrument Partnerstva za mir, u čijem okviru je uspostavljena početna saradnja Srbije i NATO-a.

Lideri Atlantskog saveza su poručili i da "pozdravljaju i podržavaju stavove srpske vlade o spremnosti za uključivanje u evroatlantske integracije". Individualni akcioni program je "čvrsta osnova za dalju suštinsku opipljivu saradnju" Srbije i Atlantskog saveza, navodi se u završnom dokumentu zasedanja lidera NATO-a i zaključuje da su "Srbiji kroz partnerstvo s NATO-om otvorene sve mogućnosti za političke konsultacije i praktičnu saradnju".

"Volja i koraci srpskih vlasti su od presudne važnosti za dalje produbljivanje našeg partnerstva", zaključili su lideri NATO-a.

Lideri NATO-a, kako se navodi se u završnom dokumentu zasedanja čelnika Atlantskog savezan pozdravili su napredak zemalja regiona u saradnji sa Haškim tribunalom, ali su i stavili do znanja da je "nužno, međutim, da Srbija dostigne punu saradnju s Haškim sudom, a što važi i za BiH".

Čelnici NATO-a su naveli da će "pomno pratiti njihove napore u tom cilju".

Oni su potvrdili spremnost da prime u članstvo i Makedoniju "čim se uzajamno prihvatljivo rešenje u okviru UN nađe za pitanje imena" ove zemlje, oko čega se spore vlasti u Skoplju i Grčka.

Lideri NATO-a su rekli da podržavaju reforme koje nastoji da sprovede vlada Makedonije i pozdravili odluku Skoplja da poveća doprinos snagama NATO-a u Avganistanu.

Lideri NATO pozdravili su i “uspešnu i aktivnu primenu Individualnog akcionog plana za partnerstvo Crne Gore s NATO-om" i poručili da očekuju "dalje odlučne napore" Podgorice u približavanju atlantskim strukturama.

Oni su stavili do znanja da Savet NATO-a stalno prati napredak Crne Gore i da će "ubrzo" odgovoriti na zahtev vlade u Podgorici da, "u skladu sa zaslugama", Crna Gora dobije i počne da sprovodi Akcioni plan za članstvo u Atlantskom savezu.

Radić: Srbija da se odredi

Vojni analitičar Aleksandar Radić, gostujući u vestima B92, ocenio je da Srbija koju od pre dva dana okružuju isključivo članice NATO-a, mora konačno da se odredi prema ovom savezu.

Radić kaže da je taj stav jako važan, jer u ovom trenutku, iako se odredila kao neutralna, Srbija zbog svog odnosa sa članicama izgleda kao da ne zna šta dalje da radi.

“Koliko god možemo da pričamo o tome koje je buduće mesto NATO-a i koliko god da tu postoji preispitivanje statusa te organizacije, ipak Srbija nedopustivo dugo se nalazi ukopana u mestu bez trajnog rešenja”, smatra Radić.

“Potrebno je ozbiljno razgovarati o tome gde će joj biti buduće mesto, jer ne može se ignorisati činjenica da je Srbija okružena članicama NATO-a i onda ako se održava koncept neutralnosti on mora biti mnogo preciznije određen nego sad”, poručuje on.

Aleksandar Radić smatra da ulazak Hrvatske i Albanije ni na koji način neće oslabiti borbenu aktivnost NATO, jer se ona oslanja na nekoliko čvrtsih saveznika :

“Gomila novih članica koje su primljene iz istočnoevropskog bloka daju svoj doprinos, pokušavaju da pronađu političke i ekonomske koristi od toga što čine, ali da se razumemo, ne bi nikada nijedna operacija počivala samo na njima“, smatra on.

“Ne postoji situacija koju bismo mogli da zamislimo da zaista od njih zavisi da li će početi neka kampanja, operacija ili ne“, objašnjava Radić.

De Hop Shefer: Odluka na Srbiji

Pridruživanje Alijansi stvar je nacionalne odluke i na to pitanje jedino Srbija može da odgovori, kaže za “Danas” generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer.

On kaže da su odnosi s Rusijom od strateške važnosti za NATO, ali da odnosi Alijanse sa Srbijom nemaju veze s tim. “NATO je spreman da poboljša odnose sa Srbijom.

To smo više puta javno ponovili. Na Beogradu je, isključivo na Beogradu, da ukaže do kog stepena želi da sarađuje s Alijansom”, poručio je De Hop Shefer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: