Irinej zatražio podršku od Nikolića

Predstavnici Ohridske arhiepiskopije zatražili su od predsednika Tomislava Nikolića podršku i zaštitu u odbrani osnovnih ljudskih prava i verskih sloboda.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 14.08.2012.

14:58

Default images

"Predstavnici Ohridske arhiepiskopije upoznali su predsednika, kao što su ranije upoznali mnoge institucije Evrope i sveta i sve pravoslavne crkve, sa problemima koje ima Ohridska arhiepiskopija, a posebno sa nepravednim zatočeništvom arhiepiskopa ohridskog Jovana", rekao je episkop bački Irinej novinarima nakon sastanka s predsednikom.

Prema njegovim rečima, predstavnici Ohridske arhiepiskopije tražili su moralnu podršku i zaštitu u odbrani svojih osnovnih ljudskih prava i verskih sloboda kao što je u čitavom današnjem kulturnom i demokratskom svetu i to očekuju i traže i od svoje crkve, jer je ta arhiepiskopija autonomna crkva u okviru SPC.

Episkop Irinej je istakao da se ne radi o visokopolitičkim pretenzijama, ambicijama ili bilo kakvoj drugoj vrsti delatnosti mimo te koja je usmerena na zaštitu prava i verskih sloboda.

Vladika Irinej je naveo da se pod vidom lažnih optužbi priređuju klasični sudski procesi, politički progoni protiv ljudi, sveštenika, monaha i vernika samo zbog njihovog crkvenog opredeljenja.

On je rekao da Ohridska arhiepiskopija ne traži ništa mimo onoga što joj priznato i prihvaćeno.

Vladika Irinej se osvrnuo i na spekulacije o dolasku pape Benedikta XVI u Srbiju i podvukao da ne postoje tajni pregovori između SPC i Katoličke crkve o toj temi.

"To je izmišljena tema i to ne služi na čast onima koji su tako nešto izmislili, a to su neki iz vaše medijske sfere", kazao je episkop bački Irinej novinarima ispred Predsedništva Srbije.

On je prokomentarisao i izveštaj Stejt departmenta u kome je ocenjeno da vlast u Srbiji ne poštuje verske slobode.

"Razlikovanje tradicionalnih crkava i novih verskih zajednica je evropski standard i u tom pogledu domaći propisi su samo verna kopija propisa zemalja članica EU. Oni koji govore da to znači diskriminacija i omalovažavanje govore najgrublje neistine. Ne može se izjednačiti grupica ljudi koja ne može da skupi ni sto vernika sa crkvama koje su ovde postojale", rekao je vladika Irinej novinarima posle sastanka s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Episkop Irinej je podsetio da su tradicionalne i istorijske crkve učestvovale u procesu formiranja ovog društva, države i kulture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: