Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.08.2012.
13:34
Srna A

Evropska unija: Ko ulazi, a ko izlazi?

Velika Britanija je na granici napuštanja EU - prema najnovijim istraživanjima, samo 35 odsto anketiranih podržava članstvo u EU.

 Sve verovatnije da će Britanci napustiti EU
 

Britanski parlament je ove godine već pokrenuo inicijativu za referendum po tom pitanju, ali je premijer Dejvid Kameron uspio da ga odloži na neodređeno vreme.

Da bi Britanija mogla da napusti Uniju smatra i bivši premijer Toni Bler.

Na izlazak iz EU Veliku Britaniju može da prisili opipljiva neravnoteža moći u regionu. Osim toga, državljani britanskog kraljevstva većinom podržavaju izlazak zemlje iz Unije.

Bler, bivši premijer i biši lider Laburista, smatra da Brisel svake godine igra sve goru ulogu u Evropi i da to protivreči demokratskim prinicipima i nacionalnim interesima članica EU, uključujući i Veliku Britaniju.

Bler se plaši da zbog pooštravanja fiskalne politike u evrozoni slabije članice evrozone gube suverenitet i strepi da će se takva tendencija proširiti na celu EU.

Britance najviše uznemirava to što Brisel pokušava da nametne Londonu svoja pravila u finansijskoj sferi.

Britanske vlasti nastoje da odbrane, pre svega, svoje pozicije vodećeg globalnog finansijskog centra. I pokušaji upada na taj teren za njih su vrlo bolni.

U EU izjava Tonija Blera nije komentarisana, ali da bi Unija mogla da ostane bez nekih članova, kako navode mediji u Londonu i Briselu, to je sve verovatnije.

U poslovnom svetu ponovo su krenula nagađanja o tome da se u Briselu punom parom vrše pripreme za izlazak jedne od problematičnih zemalja - Grčke iz evrozone.

Ipak, sami Grci nemaju nameru da menjaju valutu i da umesto evra ponovo uvode drahmu.

Međutim, sasvim je moguće da mišljenje Atine niko neće tražiti. Ovih dana bivši šef Evropske centralne banke Otmar Išing dao je na znanje, da neke zemlje mogu biti nasilno praktično isterane iz zone jedinstvene evropske valute.

Najnovije vesti su da će Nemačka blokirati isplatu finansijske pomoći Grčkoj, ako Atina ne ispuni obećanja za provođenje mera štednje.

Mihael Fuks, druga osoba vladajuće stranke Angele Merkel, upozorava da je Nemačka dostigla "granicu svoje izdržljivosti."

EU, MMF i Evropska centralna banka će do sredine septembra doneti sud o izvršavanju obaveza Grčke vlade. Tek nakon toga, Atina će moći da dobije iz Brisela sledeću tranšu od 25 milijardi evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online