Šabić: BIA spremna da podrži mere o prisluškivanju

Tanjug

13. 08. 2012. u 11:31

Poverenik Rodoljub Šabić izjavio posle razgovora sa direktorom BIA Nebojšom Rodićem da je "BIA spremna da podrži predlog od 14 mera koje smo dali"

BEOGRAD - Poverenik Rodoljub Šabić izjavio je da je današnji razgovor sa direktor BIA Nebojšom Rodićem bio konstruktivan i da je ta agencija spremna da podrži predlog mera koje su dali poverenik i zaštitnik građana u oblasti elektronskih komunikacija, a u vezi sa zaštitom privatnosti.

"Ono što je glavno kao poruka sa sastanka, koji ocenjujem kao konstruktivan, jeste da je BIA spremna da podrži predlog od 14 mera koje smo dali", rekao je Tanjugu Šabić i naveo da se razgovaralo o pristupu takozvanim zadržanim podacima u elektronskoj komunikaciji građana.

On je istakao da je to dobro, ali da treba biti realan i reći da je zapravo manji deo tih mera nešto što BIA može da uradi.

"Oni su danas potvrdili spremnost da svoje aktivnosti svedu u ustavne okvire i da ubuduće podacima pristupe isključivo uz odluku suda", rekao je Šabić i dodao da je, ipak, najveći deo mera koje je potrebno doneti stvar aktivnosti drugih organa.

Ukazujući da očekuje da uslede i druge aktivnosti, odnosno da se angažuju i ministarstva pravde, unutrašnjih poslova i odbrane, vlada i Skupština Srbija, on je istakao da je neophodno doneti neke nove ili izmeniti postojeći zakone kako bi mere bile u potpunosti realizovane.

Šabić je istakao da je sastanak trajao tri sata i da je održan na inicijativu direktora BIA Nebojše Rodića, a da mu je prisustvovao i zaštitnik građana Saša Janković.

"Ragovarali smo o još nekoliko tema, o Zakonu o tajnosti podataka i potrebi da se zameni novim ili izmeni, jer imamo loše stanje u toj oblasti, na šta sam krajem prošle godine upozoravao i vladu i Savet za nacionalnu bezbednost", rekao je Šabić.

On je kazao da se razgovaralo i o takozvanim bezbednosnim proverama, o situacijama kada vlasti proveravaju građane radi obavljanja određenih poslova, kao i o potrebi da se i ta oblast uredi na moderniji način.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

voja

13.08.2012. 13:06

Pored "razgovora i poruka", o kojima će navodno biti reči između navedenih sagovornika, jednako važno pitanje jeste i "listing telefonskih komunikacija", koji policija i službe bezbednosti pribavljaju na osnovu saglasnosti nadležnog tužioca, što je naravno protivno međunarodnim konvencijama i odredbama nacionalnog zakonodavstva.

Pogledajte listing i racun

13.08.2012. 18:07

A najvaznije je da racuni koji se naprave tom prilikom se isporucuju vlasnicima brojeva koji se prisluskuju.

Teca Peca

04.11.2012. 02:26

Vec sam jednom pozdravio i podrzao javno ponasanje i akcije sadasnjeg rukovodstva BIA-e!Bravo!Tako se to radi>Podrzao bih tog gospodina sa naocarima da vodi ceo MUP-!On i takvi kao on treba da rukovode i odgovorno rade na zastiti pre svebga svih gradjana Srbije,Ustava i zakonitosti i da razlikuju prijatelje i dobronamerne ljude od neprijatelja, ma odakle oni dolazili.Vidimo da se neprijatelji sada pojavljuju najvise u Srbiji, a njihovi puleni nastoje da to kamufliraju pa prebacuju na strance.