BIA: Protiv neovlašćenog prisluškivanja građana

Direktor Bezbednosno-informativne agencije Nebojša Rodić sastao se sa zaštitnikom građana i poverenikom za informacije od javnog značaja i rekao da podržava sve mere koje njih dvojica predlažu kako bi se neovlašćeno prisluškivanje sprečilo

  • 0

Direktor BIA Nebojša Rodić sastao se sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem i poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubom Šabićem. Rodić je na sastanku rekao da podržava sve mere koje Janković i Šabić predlažu kako bi se sprečilo neovlašćeno prisluškivanje.

Novi direktor BIA sa Jankovićem i Šabićem razgovarao je u sedištu te institucije. Nakon sastanka, Šabić je za "B92" rekao da je sastanak bio "veoma konstruktivan".

- BIA se slaže sa našim predlozima, ali ne donosi ona zakone. Njena podrška je važna, ali sledeći potez je na ministarstvu pravde, unutrašnjih poslova i odbrane, Vladi i Skupštini - objasnio je Šabić.

Janković i Šabić su sa Rodićem, osim pristupu bezbednosnih službi informacijama o razgovorima i SMS-ovima građana kod mobilnih operatera, razgovarali i o problemima u vezi sa bezbednosnim proverama građana, ali i o lošim stranama Zakona o tajnosti podataka.

Inače, nakon što je poverenik za zaštitu podataka obavio nadzor mobilnih operatera kako bi proverio ko i kako koristi podatke o pozivima građana, otkriveno je da je samo jedan operater za godinu dana dobio četiri hiljade zahteva za uvid u listinge. Od tog broja više od polovine je bilo bez odluke suda, odnosno protivzakonito.

- Ja sam bio zaprepašćen činjenicom da je samo jedan od četiri provajdera, koji imaju milione korisnika, usudio da prati broj pristupa zadržanih informacija, dakle ni slučajno da kontroliše šta to službe rade, samo da konstatuje broj koliko puta one to rade, samo jedan. Tri se nisu usudile čak ni da aktiviraju softverske aplikacije koje to omogućavaju - rekao je ranije poverenik za zaštitu podataka o ličnosti.

(M. S. / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA