Capital.ba

Pregovori BiH sa MMF-om 15. aprila

03.04.2009. / 13:00

mmf-logo11BEOGRAD, Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić najavio je danas u Beogradu da BiH 15. aprila počinje pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o sklapanju stend-baj aranžmana, gdje računa na pomoć od najmanje milijardu evra.

On je, na prezentaciji za novinare u vezi sa aktivnostima centralnih banaka na ublažavanju efekata svjetske ekonomke krize, naveo da je trenutno najveći problem BiH velika javna potrošnja, koja iznosi 44 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i trenutno je najveća u regionu.

Kozarić je dodao da je bankarski sektor u BiH ostao likvidan i da je obavezna rezerva 14 odsto na kratkoročne, a deset odsto na dugoročne izvore.

“Mi za sada nemamo problema sa likvidnošću komercijalnih banaka i uglavnom one bez problema ispunjavaju tu svoju obavezu”, rekao je Kozarić.

On je podsjetio da je u prošloj godini nastavljen trend održivog ekonomskog rasta iz prethodnih godina koji prema procjenama iznosi 5,5 odsto.

Prema njegovim riječima, zbog rasta cijena energenata i hrane na svjetskom tržištu, koje su uticale i na rast cijena u BiH, inflacija je u prvom polugodištu prošle godine zabilježila rast, a svoj maksimum od 9,9 odsto dosegla je u julu.

On je podsjetio da je prosječna godišnja inflacija iznosila 7,4 odsto, dok je godišnja inflacija mjerena u decembru iznosila 3,8 odsto i naveo da je spoljni dug BiH uredno servisiran, a iznosio je 4,19 milijardi KM ili 16,7 BDP-a

Guverner Centralne banke BiH je rekao da je u prošloj godini deficit tekućeg računa iznosio 3,6 milijardi KM ili 14,6 BDP-a, što je najvećim dijelom posljedica visokog spoljnotrgovinskog deficita nešto manjeg od deset milijardi KM.

On je rekao da je drugi ekonomski problem stopa nezaposlenosti koja je iznosila 23,4 (mjerena međunarodnim standardima) i naveo da je u prošloj godini zabilježen i manji priliv direktnih stranih investicija, koje su iznosile 1,3 milijarde KM.

Kozarić je dodao da, prema podacima za prva dva mjeseca ove godine, BiH bilježi pad izvoza za 22 odsto i uvoza za 23,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je u trgovini sa Srbijom izvoz manji za 23 odsto, a uvoz za 25 odsto.

Guvrener je dodao da je, prema finansijskim rezultatima, Centralna banka BiH završila prošlu godinu sa deviznim rezervama od 6,3 milijarde KM i ostvarila profit od 199,4 miliona KM, od čega će 119,6 miliona KM početkom aprila, u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci BiH, biti prebačen u budžet institucija BiH

“Što se tiče odnosa dvije monetarne institucije mogu slobodno da kažem da smo mi prije zvaničnih politika uspostavili kontakte i da smo u svakodenevnom kontaktu i razmjenjujemo informacije. Zajednički djelujemo. Kad su u pitanju monetarne instritucije tu nema puno razlike, iako su modeli monetarne politike različiti, ali problemi su identični”, rekao je Kozarić i dodao da sve što se danas dešava u Srbiji ima efekte i u BiH.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!