Sirija
Sirija

Sirija, službeno Sirijska Arapska Republika je država u jugozapadnoj Aziji na Bliskom istoku. Na zapadu 180 km dugom obalom izlazi na istočno Sredozemlje, a graniči na sjeveru s Turskom, na istoku s Irakom, na jugu s Jordanom, na jugozapadu s Izraelom te na zapadu s Libanonom.

Zemlja se sastoji od nekoliko regija: uske obalne nizine, planinske zone (Nusayriya na sjeveru, Anti-Libanon, u kojem se nalazi najviši vrh, 2.814 m visoki Šajh, na jugu) na koju se prema istoku nastavlja brežuljakasta visoravan s malo padalina i vrlo oskudnom vegetacijom. Kroz istočni dio zemlje protječe rijeka Eufrat čije se vode koriste za natapanje.

Sirija je zemlja smještena u jugozapadnoj Aziji. Veliki dijelovi zemlje su pustinja i polupustinja. Njezin se teritorij može podijeliti na nekoliko dijelova. Uz 180 km duge obale Sredozemnog mora nalazi se ravnica široka oko trideset kilometara. Paralelno uz obalnu ravnicu pruža se lanac planina Jabbal al Nusayiriyah; a na njih se južno nastavljaju Anti-Libanonske planine gdje se nalazi i najviši vrh Sirije, 2814 metara visoki Hermon. U jugozapadnom dijelu Sirije nalazi se Golanska visoravan koja je trenutno pod Izraelom. Većinu južnog dijela Sirije zauzima Sirijska pustinja koja je praktički prostrana visoravan. Ostatak zemlje nalazi se na izdignutom platou (nižem od Sirijske pustinje) koji je u većem dijelu dio zaravnjenog prostora zvanog Al Jazirah. Na platou se nalazi i najveće sirijsko jezero al-Asad na najvećoj sirijskoj rijeci Eufratu, te drugo po veličini jezero Nuzayzah.

Eufrat je najvažnija i najveća rijeka u Siriji. Nije plovna, ali je njeno značenje veliko zbog natapanja. Ona je osnova Sirijske poljoprivrede. Osim Eufrata važne su tekućice Orontes i Khabur.

Najvažniji grad na sirijskoj obali je Latakija (Al-Ladiqiyah). To je i najveća luka. Izlaz na Sredozemno more daje Siriji na geostrateškoj važnosti i pogoduje razvoju gospodarskih grana vezanih uz more.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Izrael izvršio udar na Iran

Izrael izvršio udar na Iran

Izrael je izveo niz napada na Iran u ranim jutarnjim satima u petak, javile su brojne novinske kuće. Vest dolazi manje od nedelju dana nakon što je Islamska Republika ispalila salvu dronova i projektila na Izrael. Iranska novinska agencija Mehr javila je da se nekoliko eksplozija čulo oko 4 sata ujutro po lokalnom vremenu na nebu iznad centralnog grada Isfahana. Agencija IRNA je saopštila da je protivvazdušna odbrana aktivirana u nekoliko delova Irana, kao i da je Izrael udario i na...

Izvor: Vostok.rs, 19.Apr.2024, 15:31

Detaljnije >>

Islamska država u Siriji ubila 22 provladina borca

Islamska država u Siriji ubila 22 provladina borca

U napadu na sirijsku vojsku u centralnom delu zemlje ubijena su 22 provladina borca.

Izvor: Danas, 19.Apr.2024, 11:04

Detaljnije >>

Mediji: Izrael noćas gađao PVO lokacije u Siriji

Izrael je noćas raketama gađao Siriju, javila je sirijska novinska agencija SANA.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2024, 10:29

Detaljnije >>

Izraelski napadi na vojne položaje na jugu Sirije

Izraelske snage gađale su jutros rano položaj sirijske vojske na jugu Sirije, saopštila je Opservatorija za ljudska prava (OSDH).

Izvor: Danas, 19.Apr.2024, 08:30

Detaljnije >>

Cijena gasa u Evropi najviša u protekla tri mjeseca EU

Cijena gasa u Evropi najviša u protekla tri mjeseca EU

AMSTERDAM – Cijena prirodnog gasa u Evropi dostigla je najviši nivo u posljednja tri mjeseca, a razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku. FOTO: Pixabay Cijena po megavat-satu (MWh) gasa za isporuku porasla je na 33,95 evra u holandskom čvorištu TTF, što je najviša cijena od početka januara, prenosi Mina. Među razlozima poskupljenja je i strah ulagača od novog rata na Bliskom istoku te mogući uticaj na snabdevanje gasom iz regiona. Robna tržišta čekaju odgovor Izraela na iranski...

Izvor: Capital.ba, 18.Apr.2024, 16:30

Detaljnije >>

Suđenje u Diseldorfu: mreža finansijera terorizma

Osumnjičeni su da su novcem iz Nemačke podržavali terorističku „Islamsku državu“ u Siriji. Među njima su i tri žene. Sada im se sudi u Diseldorfu.

Izvor: Deutsche Welle, 17.Apr.2024, 11:15

Detaljnije >>

Iranski udari na Izrael predstavljaju „prelivanje“ sukoba u Gazi – Kina

Iranski udari na Izrael predstavljaju „prelivanje“ sukoba u Gazi – Kina

Iranski uzvratni udari na Izrael predstavljaju „nepovoljno prelivanje“ sukoba u Gazi, izjavio je kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama, upozoravajući da bi se on mogao dalje proširiti i učiniti čitav Bliski istok još nestabilnijim. Dai Bing je to izjavio nakon što je Teheran pokrenuo seriju vazdušnih napada na Izrael tokom vikenda u znak odmazde za bombardovanje iranskog konzularnog kompleksa u Siriji, u kojem je ubijeno sedam vojnih  lica, uključujući dva generala. Izrael...

Izvor: Vostok.rs, 15.Apr.2024, 18:24

Detaljnije >>