Nedelja, 12.08.2012.

12:51

Evropa se bori sa brojnim požarima

Šumski požari bukte na Kanarskim ostrvima, u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, a stotine vatrogasaca pokušavaju da potpuno ugase vatru kod grčke planine Atos.

Izvor: Tanjug

Default images

Vatrogasci su zaustavili požar kod manastira Hilandar na Svetoj Gori i manastir više nije ugrožen, izjavio je Predrag Marić. U toj oblasti sinoć je počela da pada kiša jačeg inteziteta, što je doprinelo gašenju vatre.

Juče je vođena velika borba sa vatrenom stihijom koja je stigla do samog protivpožarnog puta koji predstavlja glavnu odbranu, a u jednom delu vatra je prešla put i zapalila rastinje sa druge strane, ali su avioni "kanaderi" uspeli da ugase taj deo i zaustave dalje širenje, navodi se na sajtu Hilandara.

Vatrogasci se i u Hrvatskoj bore sa dva požara na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Požar na području Župe dubrovačke, koji je buknuo posle udara groma, još nije ugašen, ali je stanje znatno bolje, prenosi HINA.

Vatrogasci su juče, posle duge borbe s vatrenom stihijom, uspeli da lokalizuju požare na ostrvu Braču i na području Konjevrata kod Šibenika.

Oko 400 vatrogasaca juče se borilo da ugase dva velika požara na jugozapadu Slovenije, koji su noć ranije stavljeni pod kontrolu, ali opasnost još nije prošla.

U Italiji i dalje bukte šumski požari u devet različitih oblasti, koje neprestano avioni "kanaderi" i specijalni helikopteri pokušavaju da stave pod kontrolu, javlja ANSA.

Najveći požari su u predelu Lacia, zatim u oblastima Kalabrija, Kampanija, Sicilija, Umbrija i Toskana, Sardinja, Pulja i Bazilikata.

Stotine hektara šuma od juče su ponovo u plamenu na Kanarskim ostrvima i u regionu Galicije u Španiji, dok nemilosrdni toplotni talas ne pokazuje znake popuštanja.

Više od 4.000 ljudi evakuisano je sa Kanrarskih ostrva, saopštili su zvaničnici.

Najveći požari u poslednjih 10 godina skoro su bili lokalizovani, ali su se onda ponovo razbuktali na jednom od kanarskih ostrva Gomeri.

U šumskim požarima, koji su izbili pre nedelju dana, uništeno je oko 3.000 hektara zemljišta na Gomeri, uključujući trećinu prirodnog rezervata Garahonaj koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

Avioni za gašenje požara su se ponovo uključili kada je izbio novi požar u Garahonaju, staništu retkih suptropskih šuma koje su pre više desetina miliona godina prekrivale region Mediterana, ali su sada, uglavnom, iščezle.

Sekretar za ekologiju na ostrvu Gomera Ventura del Carmen Rodriges rekla je prošle nedelje da će za obnovu spaljenih oblasti u Garahonaju biti potrebno 30 do 40 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: