Požar na Svetoj Gori: Odbrana manastira prioritet Grčke

Jelena ILIĆ

11. 08. 2012. u 11:09

Vojska Grčke ušla na Svetu Goru, dopremljeno dodatnih 50 vojnih kamiona. Odbrana otežana zbog jakog vetra koji ima nepovoljan pravac

GRČKA vojska je ušla na Svetu Goru, a u subotu je dopremljeno dodatnih 50 vojnih kamiona. Ministar za Makedoniju i Trakiju Teodoros Karaoglu na sastanku sa igumanom Hilandara arhimandritom Metodijem preneo je stav premijera Samarasa da je gašenje požara na Svetoj Gori sada prioritet u Grčkoj zbog velikog obima vatrene stihije i moguće ugroženosti manastira, saopštava zvanični portal Hilandara.

Liniju odbrane manastira predstavlja protivpožarni put u oblasti Proto nero, koji se nalazi na 1,5 km vazdušnom linijom od Hilandara. U hilandarskom sektoru puta, deo najbliži manastiru, vatra je na 500 metara od linije odbrane. Zbog konfiguracije terena realna razdaljina nešto je veća od vazdušne udaljenosti, a vatra napreduje različitom brzinom u zavisnosti od reljefa i rastinja.

Procena vatrogasaca je da, ukoliko budu mogli da rade na proširenju puta, širina prepreke će biti dovoljna da zaustavi napredovanje vatre ka Hilandaru. U proširivanju protivpožarnog puta uz srpske vatrogasce učestvuje i 20 hilandarskih radnika i 20 grčkih drvoseča, koje su poslali ostali svetogorski manastiri.

NEMA EVAKUACIJE - MANASTIR Hilandar za sada nije ozbiljno ugrožen i nema potrebe za evakuacijom bratstva - kaže Bojan Glamočlija.
- Požar je na dva do tri kilometara od manastira, ali smatramo da su požarni putevi dovoljno duboki da onemogućavaju širenje ka manastiru.

U petak je 49 srpskih vatrogasaca sa deset vozila stiglo na Svetu Goru i danonoćno rade sa monasima, vojskom i drvosečama.

- U noći između petka i subote duvao je jak vetar u pravcu ka manastiru, pa je požar u subotu prepodne na nekim delovima bio na samo stotinak metara od prvog proseka. Nemoguće je predvideti situaciju, jer se menja stalno u zavisnosti od smera vetra - kaže za „Novosti“ Bojan Glamočlija, koordinator Sektora za vanredne situacije MUP Srbije, koji je takođe na Svetoj Gori.

- Imamo svu potrebenu opremu, mašine, vozila, buldožere - kaže Glamočlija dodajući da je, ipak, od Srbije zatražena pomoć još od 10 do 15 ljudi sa još tri ili četiri vozila.

U gašenju požara u subotu su učestvovala dva aviona i jedan helikopter. Požar je „krunski“, što znači da gore vrhovi drveća, a efikasnost gašenja iz vazduha nije velika jer je borova šuma puna smole koja je pod vatrom.

Gašenje požara je još uvek nemoguće, jer je u središtu stihije ogromna buktinja.

ZATVOREN ZA POSETE

OBUSTAVLJENE su pokloničke posete Hilandaru, dok su u ostalim svetogorskim manastirima posete još uvek dozvoljene. U Hilandaru su svi smeštajni kapaciteti puni, jer su tu smešteni srpski i grčki vatrogasci i pripadnici grčke vojske. Hilandar svima pruža smeštaj i ishranu. Hilandarski monasi održavaju redovna bogosluženja i vrše svoja poslušanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

panter

11.08.2012. 11:58

Ne daj boze ovakvog pozara u Srbiji, ne znam da li bi nasa drzava bila u stanju da ugasi pozar.

Zika

11.08.2012. 17:49

@baja - Grcka ko da ima zlu kob. Ko da se radi o besu Boga protiv Nje. Spopada je sve sto je rdjavo.

vladimir

12.08.2012. 02:08

trebao bi veliki broj turista iz Srbije koi hlade j..a na halkidikiju da krene u odbranu najvece srpske carske larve MANASTIRA HILANDARA. Šta bi drugi narodi dali da imaju takvu SVETINJU POPUT HILANDARA