Podmetnut požar na Svetoj Gori, u pripremi evakuacija?

J. I. - D. M./ FoNet

10. 08. 2012. u 11:32

Požar najverovatnije podmetnuo radnik koji nije dobio posao u Uranopolisu i policija traga za njim. U pripremi eventualna evakuacija manastira. Srpski vatrogasci pomažu u gašenju

POŽAR koji besni na Atosu najverovatnije je podmetnuo jedan radnik koji nije dobio posao u Uranopolisu i policija traga za njim, objavila je grčka televizija ERT. Pre toga, atinski dnevnik "Etnos" izneo je pretpostavku da su vatru izazvali radnici koji rade u vinogradima svetogorskih manastira "Sveti Pavle" i "Dionisijat". S druge strane, profašistička partija "Zlatna zora" iskoristila je požar da optuži strane ilegalne imigrante da su namerno izazvali požare.

U petak veče je televizija MEGA prenela da je u popodnevnim časovima vetar pojačao, što povećava opasnost od širenja požara. Prema drugim izveštajima, vatra je stigla na dva kilometara od srpskog manastira Hilandar, prenela je Verska informativna agencija.

Zbog toga su vlasti pripremile eventualnu evakuaciju tri manastira – srpskog Hilandara, grčkog Esfigmena i bugarskog Zografa.

BRIGADA MONAHA HILANDARSKA tehnička služba svojom mehanizacijom proširuje puteve kako bi olakšala kretanje vatrogasnim vozilima. Hilandarska vatrogasna brigada, sastavljena od monaha koji su prošli detaljnu vatrogasnu obuku, opremljena je neophodnom opremom, aktivno učestvuje i koordinira aktivnosti na zaštiti manastira od požara, saopštava Srpska pravoslavna crkva.

Inače srpski vatrogasci sa grčkim kolegama i monasima brane Manastir Hilandar od vatrene stihije koja bukti na svega tri kilometra udaljenosti vazdušnom linijom od srpske svetinje.

- Požar je na liniji od svega nekoliko kilometara, i u zavisnosti od vetra širi se i povlači. Formirali smo u petak štit između manastira i požara, na svega pedesetak metara od vatre, u nameri da stihiju držimo što dalje od objekata. Prioritet je odbrana Hilandara - kaže, za „Novosti“, Bojan Glamočlija, portparol i koordinator u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije koji je sa vatrogascima na Svetoj Gori.

Nažalost, do sada je izgorelo oko 3.000 hektara borove šume i niskog rastinja u vlasnišvtu Hilandara, kaže Glamočlija koji navodi da danju požar gase i pet aviona i tri helikoptera.

Sada je najvažnije da vetar ne promeni jačinu i pravac, što bi ugrozilo manastir. Konvoj sa deset vatrogasnih vozila i 49 vatrogasaca krenuo je ka Svetoj Gori u četvrtak uveče po odluci Vlade Srbije.

- Kolona je formirana za nekoliko sati. U njoj se nalaze deset vatrogasnih ekipa iz Beograda, Smedereva, Jagodine, Užica i Niša - kaže Glamočlija. - Imali smo pratnju kroz Makedoniju, a na ulazu u Grčku sačekale su nas tamošnje kolege. Opremljeni smo tako da možemo efikasno da zaštitimo ljude i imovinu kako ne bi u opasnost došao i manastir Hilandar.

Iako su putovali čitavu noć, vatrogasci su odmah krenuli u izviđanje terena, i uz dogovor sa tamošnjim vlastima postavljene su linije odbrane od požara koji bukti od srede. Monasi Hilandara zajedno sa vatrogascima danonoćno dežuraju širom područja zahvaćenog vatrom.

Sa vatrogascima iz Niša, njih dvanaestoro, koji su otputovali sa dva vozila i opremom, u kontaktu je putem SMS poruka njihov komandir Srđan Nikolić.

- Zasada su svi dobro i spremni da se zajedno sa srpskim i grčkim kolegama uhvate ukoštac sa stihijom. Iz Niša su poneli dovoljno opreme, hrane i goriva da mogu biti samostalni tri dana. Ukoliko se boravak oduži, moguće je da će ih zameniti druge kolege.

Nišlije Dejan Ranđelović (41) i Vladica Janković (37) jedini među kolegama poznaju teren oko naše svetinje na Svetoj Gori jer su učestvovali u akciji gašenja katastrofalnog požara pre nekoliko godina.

Bratstvo Hilandara je organizovalo smeštaj za srpske vatrogasace.

DVA FRONTA

VATROGASCI su izolovali dva vatrena fronta - u planinskom predelu u oblasti Hilandara, i kod mesta Uranupolis, na prilazu polostrvu Atos na kojem je Sveta Gora.

Širinu i dužinu fronta požara nije moguće precizno utvrditi, ali kažu da je sigurno oko tridesetak kilometara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

darko

10.08.2012. 17:26

@Milorad - Nemoj tako srpski-naglo da rezonuješ ,možda im se dopada što Srbija šalje vatrogasce???

Miro Markovic

10.08.2012. 19:58

Svaka cast danasnjoj srpskoj Vladi sto je poslala nase vatrogasce da pomognu grckim vatrogascima u zastiti svetih manastira na Svetoj gori. Hilandar je kao zelince ocijuh nasih. To moramo da sacuvamo za sledece generacije i za slavu svevushnjeg Boga. Hvala nasim vatrogascima unapred na trudu i pozrtvovanju da se spase ono sto vatrena stihija moze da odnese veoma lako i brzo. Neka vas sve Bog blagoslovi.

maniti radujko

10.08.2012. 20:48

zar Bog u svoj svojoj sili i dobroti ne bi poslao malo kise da ugasi pozar,mozda su isuvise gresni a da to ni neznaju. cudni su putevi Gospodnji...

Mishmash

10.08.2012. 23:57

@maniti radujko - Bog je silan i dobar. Zar sumnjas?I bilo je sinoc kise na Svetoj gori, ali nema te kise koje ce ugasiti zlo u ljudskim dusama.Ali, cudni su putevi Gospodnji... ko se vatrom igra...

Khepresh

11.08.2012. 01:21

@maniti radujko - Maniti, a kakav li si ti pa sudis jesu li Hilandarci gresni??? Odgovoricu ti sa dva citata: 1) Sto se tice Boga: "Ne kusaj Gospoda Boga svoga!", a 2) sto se tebe tice: "Izvadi prvo brvno iz svoga oka pa ces onda videti izvaditi trun iz oka brata svojega!". Toliko.

gagymad

11.08.2012. 08:30

samo ne znam da li ovim 14 se dopada to sto gori Sveta Gora ili sto idu tamo nasi vatrogasci? ako im se dopada to sto gori Sveta Gora!!!

deki sd

11.08.2012. 09:35

Koliko vidim ima jedan broj nasih gradjana kome se ovaj pozar svidja .Sramota ali ima neko ko sve to gleda,