1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Anti-NATO demonstracije

2. april 2009.

Hiljade policajaca spremno je za samit NATO koji se održava u Strazburu, Baden Badenu i Kelu. Na mostu koji preko Rajne spaja Francusku i Nemačku demonstracije su već počele.

https://p.dw.com/p/HOtE
Hiljade nemačkih i francuskih policajaca obezbeđivaće samit NATO
Hiljade nemačkih i francuskih policajaca obezbeđivaće samit NATOFoto: AP

NATO je osnovan kao odbrambeni savez sa idejom da štiti slobodu i demokratski poredak zapadnog sveta, pre svega od Varšavskog pakta i bivšeg Sovjetskog saveza. Ali, aktivisti mirovnih pokreta su u tom vojnom savezu videli više pretnju za svetski mir nego garant tog mira.

Ravnoteži straha suprotstavljena je deviza „do mira bez oružja“, kaže Mani Štener iz nemačke Mreže mirovne saradnje. On prenosi da je NATO najkasnije sa raspadom Sovjetskog saveza 90-ih godina postao suvišan, te da je sadašnji koncept dejstava van teritorije Alijanse opasan i bez ikakvog opravdanja:

„NATO je promenom svoje strategije postao savez koji sprovodi svoje ekonomske interese, ako treba i bez mandata Ujedinjenih nacija, protivno međunarodnom pravu i ratovima u kojima stradaju mnogi civili.“

Zato je iz Strazbura, gde Mreža mirovne saradnje ima svoju kancelariju za koordinaciju upućen jasan poziv:

„...da se NATO raspusti, jer su nam za rešavanje ozbiljnih konflikata u svetu potrebna drukčija sredstva od vojske i rata...“

Rumunski policajci hapse demonstrante tokom prošlogodišnjeg samita NATO u Bukureštu
Rumunski policajci hapse demonstrante tokom prošlogodišnjeg samita NATO u BukureštuFoto: AP

Mirne demonstracije

Protivnici globalizacije, aktivisti borbe za ljudska prava i očuvanje životne sredine NATO vide kao problem, a ne kao rešenje problema. Za samit Alijanse u Strazburu i Kelu planirane su različite akcije i manifestacije. Biće održan i jedan kongres o alternativnim političkim konceptima rešavanje aktuelnih kriza.

Mnoge grupe demonstranata će pokušati da ometu samit i privuku pažnju medija. Jedan od osnivača organizacije ATTAC, Verner Rec, ističe da će demonstracije biti nenasilne:

„Mi iz ATTAC-a imamo o tome jasno mišljenje: služimo se samo mirnim sredstvima. Zalažemo se za dobro sporazumevanje sa drugim demonstrantima i za dogovaranje poput ovog oko Strazbura koje nam je u potpunosti uspelo.“

Ove godine nemački mirovni pokret ima u planu dosta aktivnosti. Posle samita NATO počeće brojni uskršnji marševi - koje već 50 godina organizuju lokalne mirovne organizacije i inicijative.

Autor: Zoran Arbutina / Saša Bojić

Odgovorni urednik: Ivan Đerković