Izvor: Blic, 01.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro i ekološke takse pri kupovini tehničke opreme

Ekološke takse koje će se u buduće plaćati prilikom kupovine tehničke opreme biće minimalne i neće previše optererećivati potrošače, mada još uvek nije poznato koliko će one tačno iznositi, rekao je danas pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja Aleksandar Vesić.



Vesić je Tanjugu objasnio da će njihovim uvođenjem odgovornost proizvođača biti podeljena i da će oni morati da plate određenu taksu u Republički fond za zaštitu životne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sredine, a taj novac biće upotrebljen za reciklažu elektronskog otpada.

"To je jedna od mogućnosti da Srbija pokrene privrednu granu i stvori mogućnost da se 'izvuče' iz problema - a to je reciklažna industrija gde bi se zapošljavali novi ljudi", dodao je pomoćnik ministra.

On je naglasio da su te takse ugrađene u cenu aparata koji se prodaju u Evropi i svetu, a da treba imati u vidu da tehnička roba neće biti skuplja samo zbog taksi već i zbog toga što građani Srbije plaćaju carinu 22 -23 odsto "zbog čega i sada plaćamo tehničku robu više nego građani u EU". On je dodao da ako proizvođači elektronske opreme budu sami uspostavili sistem reciklaže onda neće placati takse Fondu.

U Srbiji postoje samo tri firme koje se bave reciklažom elektronskog otpada, a Vesić naglašava da je neophodno da postoji još firmi za reciklažu drugih vrsta otpada koga ima u velikim količinama.

"Postoji mnogo različitih vrsta otpada, a mi nemamo dovoljno registarskih resursa i to je jedna od osnova koja treba da se reguliše ekološkim zakonima , odnosno da se uspostavi privredna grana reciklažne industrije", kazao je Vesić.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je ranije Tanjugu da je bez obzira na ekonomsku krizu u zemlji, potrebno uvođenje ekoloških taksi za buduće recikliranje različitih vrsta otpada i za njegovo uklanjanje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ekološke takse na tehničku opremu

Izvor: Mondo, 01.Apr.2009

Ekološke takse koje će se u buduće plaćati prilikom kupovine tehničke opreme bice minimalne i neće previše optererećivati potrošače, mada još uvek nije poznato koliko će one tačno iznositi, kažu u ministarstvu životne sredine

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.