Farmaceutska kompanija davala mito lekarima i u Srbiji

Američko Ministarstvo pravde tužilo je farmaceutsku kompaniju Fajzer (Pfizer) i njenu kćerku firmu Vajet (Wyeth), zbog sumnje da su platile milione dolara mita da bi dobile poslove i povećale prodaju svojih lekova u Srbiji i drugim zemljama istočne Evrope, javljaju mediji u SAD.

Američko Ministarstvo pravde tužilo je farmaceutsku kompaniju Fajzer (Pfizer) i njenu kćerku firmu Vajet (Wyeth), zbog sumnje da su platile milione dolara mita da bi dobile poslove i povećale prodaju svojih lekova u Srbiji i drugim zemljama istočne Evrope, javljaju mediji u SAD.

Kako se navodi, novac je plaćan doktorima i drugim zdravstvenim zvaničnicima u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Češkoj, Italiji, Rusiji, Kazahstanu i Kini. Ove dve kompanije su se složile da plate ukupno 60,2 miliona dolara kazne da bi se povukle optužbe.

Prema navodima Ministarstva pravde SAD i federalne Komisije za hartije, farmaceutski gigant Fajzer plaćao je i davao poklone državnim doktorima i zdravstvenim radnicima u Istočnoj Evropi, Bliskom istoku i Kini, da bi uticali na regulatorna odobrenja, odluke o nabavkama, recepte, kao i da bi se izbeglo carinjenje.

Tužioci su pristali da odlože krivični postupak na dve godine, ako Fajzer bude nastavio da sarađuje i ako bude preduzeo korake da se to ispravi, a ceo dogovor mora da potvrdi američki federalni sud.

  • Mario

    08.08.2012 11:25
    Pih, platiće $60 miliona kazne i nikom ništa - packa po ruci za jednu farmaceutsku kuću, ništa više. Ugovorili "kaznu" sa farma lobijem, i... pojeo vuk magarca.
  • Steva

    08.08.2012 11:23
    greška
    Bože,u Srbiji...To nije moguće.Nisu naši lekari takvi.Pošteno su oni SVE zaradili.To neke Tomice šire laži.Ne verujte priči,verujte DRŽAVI,SUDSTVU,POLICIJI.Oni su čuvari svega dobrog kod nas.
  • 08.08.2012 10:51
    Pa to nije ništa novo, to nije vest.
    Lično poznajem doktora koji je išao besplatno na neki izlet od 7 dana na Ohrid, gde je jednu veću grupu lekara slala farmaceutska komp.(?), radi lične promocije itd. A koliko je takvih "radnih" putovanja ...?
    Ta to već svaki vrabac na grani zna.
    Nikakva tajna.
    Ili kada čekamo ispred vrata ordinacije, a onda bez pardona ušeta lik sa akt tašnom i kesetinama sa logom neke farmaceutske kuće, bude dočekan uzvicima oduševljenja, zadrži se nekada i čitav sat u ordinaciji, a onda on izađe -naravno bez kesetina- i svi srećni i zadovoljni-sem pacijenata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet