Tabakovićeva: Smanjiću sebi platu
Foto: Tanjug

Radiće u interesu građana

Tabakovićeva: Smanjiću sebi platu

Politika -
NBS će biti nezavisnija nego što je ikada do sada bila, jer ako radite u interesu svih pokazaće se da NBS nije zavisna od bilo koje političke partije ili pojedinačnog i grupnog interesa

BEOGRAD - Kandidat za guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković najavila je danas da će, ukoliko bude izabrana na tu funkciju, zamrznuti svoju stranačku funkciju, i da će biti nezavisna i raditi kao zaštitnik interesa građana i da će smanjiti platu guvernera.

Tabaković je novinarima u Skupštini Srbije, tokom rasprave o izboru novog guvernera, međutim, objasnila da NBS ne može da bude nezavisna od svarnosti i od vlade koja garantuje za njene obaveze.

"NBS će biti nezavisnija nego što je ikada do sada bila, jer ako radite u interesu svih pokazaće se da NBS nije zavisna od bilo koje političke partije ili pojedinačnog i grupnog interesa", rekla je Tabakovićeva.

NBS će, kako je istakla, nastaviti da bude nezavisna, ali će, zahvaljujući izmenama zakona, biti moguće ispitati da li centralna banka sprovodi ciljevi ekonomske politike.

"Narodna skupština do sada nije imala način da pozove na odgovornost onoga ko nije radio u skladu sa zakonom, a ovim predlogom zakona učinili smo kontrolu NBS od strane skupštine efikasnijom, što ne znači da je njena nezavisnost dovedna u pitanje", rekla je Tabakovićeva.

Odgovarajući na strahovanja koja poslanici opozicije izražavaju kada je reč o upravljanju deviznim rezervama, Tabakovićeva je rekla da je vrlo trdoglava osoba i da ne postoji niko ko će je naterati da štampa novac ili troši devizne rezerve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track