Skok nezaposlenosti u zoni evra

Nezaposlenost u zoni evra je uvećana u fabruaru više nego što se očekivalo, na 8,5 odsto raspoložive radne snage.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2009.

18:35

Default images

Podaci statističke službe Evropske unije, Evrostata, pokazuju da je februarska stopa nezaposlenosti u zoni evra bila za 0,2 odsto veća nego u januaru. Ukupna nezaposlenost u zoni evra tokom februara je uvećana na 13,486 miliona, dok je u celoj EU porasla na 19,156 miliona.

Zona evra je samo u proteklih pola godine izgubila oko 1,6 miliona radnih mesta što je ranije nezabeleženo pogoršanje situacije na regionalnom tržištu rada. Najveći nivo nezaposlenosti među članicama zone evra u februaru su imale Španija i Irska, od deset i 15,5 procenata. U obe zemlje stopa nezaposlenosti je tokom februara uvećana 0,7 odsto, a većina analitičara ukazuje da će se do kraja ove godine broj lica bez posla u Španiji i Irskoj "dramatično uvećati", jer su privrede tih zemalja u dubokoj krizi.

Ekonomisti su predviđali da će februarska nezaposlenost u "evrolendu" biti ista kao u januaru, ali su istovremeno upozoravali da broj ljudi bez posla u zoni evra može do kraja ove godine premašiti deset procenata, ukoliko se ekonomska kriza u regionu produbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: