Pusić: Moguć dogovor o povlačenju tužbi

Šefovica hrvatske diplomatije Vesna Pusić pozitivno ocenila izjavu srpskog kolege Ivana Mrkića o mogućnosti dogovora o međusobnom povlačenju tužbi za genocid

  • 1

Šefovica hrvatske diplomatije Vesna Pusić ocenila je pozitivnom izjavu srpskog kolege Ivana Mrkića o mogućnosti dogovora o međusobnom povlačenju tužbi za genocid.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je da je "dogovor uvek moguć".

Pusićeva i Josipović su, međutim, istakli da je najpre neophodno naći rešenja za ostala otvorena pitanja.

Pusićeva je ocenila da je Mrkićeva izjava pozitivna i izjavila novinarima da je to prva eksplicitno pozitivna reakcija na hrvatsku inicijativu od početka ove godine.

- Tada smo rekli da smo spremni za razgovor o međusobnim tužbama pod uslovom da se nađu rešenja za četiri ključna otvorena pitanja. Ako uspemo da nađemo bilateralne načine na koje se to može rešiti, onda smo spremni da na dnevni red stavimo i pitanje međusobnih tužbi za genocid - rekla je Pusićeva.

Ona je podsetila da su četiri ključna problema, pitanje nestalih osoba, vraćanje opljačkanih umetničkih predmeta, kao i pitanje optuženih i osumnjičenih za ratne zločine i njihovo procesuiranje.

Josipović je, komentarišući Mrkićevu izjavu, rekao "da je dogovor uvek moguć".

- Prvo treba ispuniti sve uslove o kojima smo mi u Hrvatskoj mnogo govorili, jer ako se ostvare ciljevi zbog kojih se nekog tuži, onda tužba nema smisla. Ali još nismo u toj fazi i ovog trenutka je prerano o tomu govoriti - rekao je Josipović .

Ministar Mrkić je izjavio za "Večernje novosti" da je moguć dogovor s Hrvatskom o međusobnom povlačenju tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i najavio skori susret s Pusićevom.

- Dogovor o povlačenju tužbi je moguć. Na obe strane sazreva i svest o tome da trebamo graditi nešto što će stvarno rasteretiti buduće generacije. Već sam razgovarao s koleginicom Vesnom Pusić, uskoro ćemo se i sresti i uveren sam da i oni žele razvoj normalnih odnosa - rekao je Mrkić.

(A. T./ Tanjug )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    6. avgust 2012 | 00:46

    Interesantno da Hrvati mnogo ne traze samo cetiri tacke koje treba resiti. Mi Srbi bi imali dve tacke. Gde su nestali Srbi od 1941 do 1995. i sada ih u Hrvatskoj ima oko 4% umesto 30%. Vracanje crkvenih predmeta ne sme da se obavi jer oni da nisu izneti iz Hrvatske sada ne bi imali sta da vracamo. Da li su izracunali koliko je Srba ubijeno samo u Oluji ili Domovinskom jurisu a traze za celo vreme rata od 4 godine oko 1400 ubijenih. Jos se jedan poziva na presudu u Hagu o genocidu kao da je zaboravio hrvatsku istoriju od 1941. godine a navodno je pravnik. SRAM IH BILO ZA SVE IZGOVORENO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA