Capital.ba

Plate u zdravstvu manje za 15,8 %

01.04.2009. / 15:05

konvertibilna-marka1BANJALUKA, Prosječna primanja u zdravstvu u februaru ove u odnosu na prosječna mjesečna izdvajanja za plate u prošloj godini manja su za 15,8 odsto ili za 3,7 miliona KM, rekao je je pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Nedeljko Milaković.

Prosječna plata subspecijaliste u zdravstvenim ustanovama sekundarnog i tercijarnog nivoa u februaru je iznosila 2.680 KM, specijaliste 2.265, doktora medicine 1.530, više medicinske sestre 1.088, a medicinske sestre 930 KM, rekao je Milaković.

“Specijalisti u primarnom sektoru u februaru su u prosjeku primili 2.100 KM, doktori medicine 1.440, više medicinske sestre 970, a medicinske sestre 820 KM”, istakao je Milaković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Milaković je napomenuo da je postignuta usaglašenost i ujednačenost primanja zaposlenih radnika u okviru istih platnih grupa.

“Ukupna izdvajanja za platu zaposlenih u zdravstvenim ustanovama javnog sektora u februaru iznosila su 19,7 miliona KM, što odgovora planiranim izdacima za tu namjeru”, naveo je Milaković.

On je rekao da bi navedena prosječna primanja zaposlenih u zdravstvu u februaru, trebala ostati na istom nivou tokom ove godine. ukoliko ne dođe do značajnih poremećaja u obezbjeđenju sredstava putem doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo će nastaviti pratiti primjenu Zakona o platama radi obezbjeđenja zakonitosti rada i ostvarivanja planskih ciljeva i zadataka zdravstvenog sektora u ovoj godini.

“Vlada RS je imenovala Komisiju, čiji je zadatak da analizira primjenu Zakona, u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu i podnese izvještaj, koji očekujemo”, rekao je Milaković.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!